Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-07-07 17:14:30 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-09-23 22:02:38
Posty: 114
Lokalizacja: Wadowice
Witam!
Dawno mnie tu nie było:P

Niestety przygnał mnie do was problem z odpaleniem kociaka.
Sytuacja jest taka:
Odpalam kota zazwyczaj raz w tygodniu i jak nnigdy nie było z tym problemów ostatnio nie chce palić.
Po dłuższym postoju (kilka dni) włączam zapłon, uruchamiam rozrusznik i zaczyna powolutku ,ledwo ledwo kręcić;/(w stylu akumulator padł). Najdziwniejsze jest to ze im więcej i dłużej kręce tym szybciej i sprawniej zaczyna łapać..po kilkudziesięciu minutach kręci już normalnie i jesli sie chwile odczeka zdarza mu się zapalić..

wie ktoś o co kaman?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nie chce odpalić
PostNapisane: 2011-07-07 17:14:30 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2011-07-08 07:01:32 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2011-03-10 22:24:07
Posty: 411
Lokalizacja: DKL- dolnoslaskie krolestwo lądek
Płeć: Mężczyzna
Telefon: E52 :P
Obecne moto: Fz6 S
moze w rozruszniku nazbieralo sie troche syfu np. ze startych szczotek?
ja mialem tak podobnie w samochodzie ale niewielkie czyszczenie i teraz rozrzusznik kreci az milo


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-07-08 14:31:07 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-09-23 22:02:38
Posty: 114
Lokalizacja: Wadowice
może..chyba odwiedze serwis w takim razie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-07-14 23:30:36 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-05-03 01:37:22
Posty: 142
Lokalizacja: Londyn
Płeć: Mężczyzna
GG: 6375410
Skype: bigos550
Telefon: +447939476565
Obecne moto: FJ1200 FZS600
Poleciłbym sprawdzenie i wyczyszczenie układów zapłonowego oraz paliwowego, a także przejrzenie instalacji elektrycznej w poszukiwaniu brudnych i śniedziejących styków na konektorach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-07-15 08:49:04 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2011-03-10 22:24:07
Posty: 411
Lokalizacja: DKL- dolnoslaskie krolestwo lądek
Płeć: Mężczyzna
Telefon: E52 :P
Obecne moto: Fz6 S
RuslanoV i co tam wyszlo??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-07-23 18:54:57 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-09-23 22:02:38
Posty: 114
Lokalizacja: Wadowice
Sory byłem w rozjazdach.
Dzisiaj wyjąłem rozrusznik, szczotki były już zużyte i przykrótkie. Możliwe że były przez to słabo dociskane aczkolwiek uszkodzeń nie znalazłem. Było też troche brudu i plastik z połamanej izolacji śruby wyjśćiowej ( moja wina, przekręciłem jak odkręcałem przewód)

W tygodniu zamawiam nowe szczotki i może w któryś weekend wkońcu znaje czas zeby to posklejać w całość:(
Mam nadzieje że problem zniknie.
pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-08-07 15:10:56 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2011-03-26 14:44:55
Posty: 355
Lokalizacja: Ślaskie, Katowice
Płeć: Mężczyzna
GG: 13786331
Obecne moto: fzs 600
przy wymianie szczotek zawsze jeszcze traktowałem komutator drobnym papierem sciernym naprawde delikatnie

trzeba też sprawdzic na komutatorze czy miedziane połaczenia lamelki, ramki, sie ze soba czasami nie stykaja bo tak czasem bywa w starszym sprzecie, jak sie stykaja robia zwarcie rozrusznik kreci ale słabo i zżera mnustwo pradu,
W takim wypadku pilniczek iglak i poprawienie rowkow aby nie było zwarc - czyszczenie smarowanie i powinno smigać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-08-08 15:36:40 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-09-23 22:02:38
Posty: 114
Lokalizacja: Wadowice
Smarowanie?
Wie ktoś czym sie smaruje taki komutator?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-08-08 16:48:51 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2011-03-26 14:44:55
Posty: 355
Lokalizacja: Ślaskie, Katowice
Płeć: Mężczyzna
GG: 13786331
Obecne moto: fzs 600
kolego nie komutator a tulejki w rozruszniku komutator ma byc suchy i czysty


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-08-08 18:12:14 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-09-23 22:02:38
Posty: 114
Lokalizacja: Wadowice
aa ok


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-08-08 19:25:45 
Zapal na pych - sprawdzisz czy to rozrusznik...
Może aku - może zawory.... morze możliwości :wink:


Góra
  
 
PostNapisane: 2011-08-09 21:03:00 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-09-23 22:02:38
Posty: 114
Lokalizacja: Wadowice
Moto dalej nie kręci.

-Szczotki w rozruszniku wymienione, sam rozrusznik jest ok,działa bdb w innym kocie.
-Przekaźnik rozrusznika ok, działa bdb w innym kocie.
-Rozrusznik kręci na sucho z akumulatora w motocyklu natomiast po włożeniu go w silnik ani dychnie.
-Na pych pali
-Akumulator zdrowy ( próbowałem na kable od innego)

Coś musi go blokować. Czytałem że ktoś juz miał ostatnio podobny problem.
Jak mi starczy sił i cierpliwośći to zdejme boczek od sprzęgła rozrusznika i spróbuje od tej strony:(

Licze na podpowiedzi czego szukać dalej...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-08-09 21:58:23 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 2963
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
GG: 5396190
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Cytuj:
RuslanoV
robiliśmy kiedyś Dragstara 1.3 , objawy jak Twoje.

Po przejrzeniu rozrusznik pali na stole, przekaźnik sprawny, moto pali na pych, co się okazało... zdechło sprzęgło rozrusznika, było w kawałkach, bardzo rzadko się zdarza. Jak zdejmiesz łezkę to sprzęgło ma się kręcić z luzem w jedną stronę, a w przeciwną stawiać opór by zakręcić silnikiem.

Jak byś sprawdził po numerach , powinno pasić od FZS600 a takowe posiadam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-08-09 23:16:37 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-09-23 22:02:38
Posty: 114
Lokalizacja: Wadowice
Dzięki za podpowiedz, jutro lukne na to sprzęgło..aczkolwiek zaczynam nabierać podejrzeń że coś mocno nie tak jest z akumulatorem. Podładowałem go godzinke i o dziwo zakręcił i zapalił (cały dzień nie chciał ruszyć ani z mojego aku ani z samochodowego ,nawet bezpośrednio + - na rozrusznik nic nie pomogło). Byłem pewny ze jest naładowany bo ładowałem go specjalnie przez noc aby był dzisiaj w pełni sił...Mogło byc tez tak ze wprowadzająć moto do garażu cos sie poruszyło w tych trybkach od sprzegła i dzieki temu sie odblokował. Nie ma pewności..Rano walcze dalej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2011-09-22 14:19:37 
Niemowlak

Dołączył(a): 2011-09-22 13:53:06
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Kumpel miał podobny problem. U niego padł akumulator. Jeśli to samo jest u Ciebie, to szykuj się na zakup nowego aku.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org