Forum Motocykli Yamaha
https://www.motocykl.org/

nasze inne hobby
https://www.motocykl.org/viewtopic.php?f=18&t=13574
Strona 3 z 4

Autor:  Danielek. [ 2017-10-03 21:23:32 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

No to następny śmieć ktory nabierze blasku :)

[ img ]

Autor:  Danielek. [ 2017-10-15 08:36:13 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

No i słowo ciałem się stało :D

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Autor:  Nav [ 2018-02-03 14:33:57 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

A ja sobie w wolnych chwilach kuje głownie, oprawiam i szyje pochewki. Tak żeby było co przy pasku nosić ;)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Autor:  MichalB1973 [ 2018-02-04 00:15:03 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Sprzedajesz te śliczności czy tylko dla siebie (własnej kolekcji) robisz?

Autor:  Nav [ 2018-02-04 13:41:00 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

MichalB1973 Od czasu do czasu sprzedaję. Głównie robię na indywidualne zamówienia. Tutaj nieco więcej zdjęć: https://www.facebook.com/MastifKnives/
Mało w życiu czasu na pasje mi zostaje, rocznie robię 2-3 noże.

Autor:  delta [ 2018-02-14 09:33:01 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Kozackie wyroby Nav, szacun!

Autor:  Toperz [ 2018-08-22 08:49:00 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Ja zabrałem się za wędzenie miecha, wychodzi różnie ale jeszcze nikogo nie otrułem.
Może uda się coś swojego na zlocik do testów podrzucić.
Tu szynka i schab :)

Załączniki:
DSC_0144.JPG [369.47 KiB]
Pobrane 413 razy

Autor:  lepel [ 2018-08-22 11:16:20 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

O i to jest fajne hobby - chyba się też za to zabiorę, tylko najpierw wędzarnie trzeba by wybudować.

Autor:  excop [ 2018-08-22 12:25:45 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Toperz wielki szacun ode mnie, bo i ja się lubię bawić w podobne rzeczy a zwłaszcza robienie wiejskiej kiełbasy. Pozdrawiam

Autor:  Toperz [ 2018-08-22 12:27:22 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Banalna sprawa wbrew pozorom. Jak będziesz chciał się w to pobawić daj znaka, znawcą nie jestem, ale coś tam dymie.
Sama konstrukcja u mnie to trochę drewna, stara beczka i rura aluminiowa z marketu :P

excop
Właśnie sie zabieram za robienie kruchej, pierwszy raz :D
Po weekendzie dam znać co z tego wyszło.

Autor:  lepel [ 2018-08-22 13:38:12 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Toperz napisał(a):
Sama konstrukcja u mnie to trochę drewna, stara beczka i rura aluminiowa z marketu

Słyszałem że beczka najlepsza - ponoć - jak skończę stawiać wiate na ogródku to się odezwę, znajac moje podejście do takich prac, pewnie bedzie to w przyszłym roku :) no i jakoś będę musiał sie zabezpieczyć przed amatorami darmowego mięcha.

Autor:  excop [ 2018-08-23 11:45:02 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Panowie, takie samodzielne pitraszenie co coś pięknego. Np. samo robienie kiełbasy to godzinka a już wędzenie to kilka godzin "nicnierobienia" ze zgrzewką piwa. Po prostu bajka, ....i jeszcze żona zadowolona, że ma takiego zdolnego męża :D

Toperz, proszę zapodaj jak robisz te szynki, karkówki wędzone itp. Prooooooszę :D

Pozdrawiam

Autor:  excop [ 2018-08-23 22:42:33 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

W "nicnierobieniu" jestem mistrzem. Dzisiaj wziąłem sobie urlop z pracy i bite 5 godzin na hamaku ze zgrzewką pod ręką :D :beer:

Autor:  lepel [ 2018-08-24 07:22:55 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

Swój człowiek, to ja mogę być wicemistrzem, czasem zdarza mi się robić podobie, w końcu słowo "urlop wypoczynkowy" zobowiązuje :). Jednak moja druga połowa ma często odmienne zdanie.

Autor:  Toperz [ 2018-08-24 08:25:53 ]
Tytuł:  Re: nasze inne hobby

excop

Klasycznie, peklowanie na mokro 4-5dni i jak duże miecho ( czerwone bo drób i ryby to inna sprawa ) to jeden zastrzyk max 10% roztworu.
Solanka to zależnie jak słone lubisz i jak długo peklujesz ale zazwyczaj 8-9% peklosoli.

Potem dzień przed wędzeniem na kija i miecho schnie, rozpalasz wędzarnie by się wygrzała i miecho do środka.
Najpierw ok 1h w zasadzie bez dymu i duży przepływ powietrza by osuszyć wędzonki temp ok 45-50st.
Dymienie to ok 3h mały przepływ gęsty dym temp najlepiej ok 55st.

Potem albo parzenie do uzyskania max 72st w środku mięcha albo w wędzarce zwiększasz temp i wtedy jest pieczenie :)
Teraz moczy sie boczek, polędwica świńska, 4 udka z kuraka i będę kiełbasę dziś lub jutro robił, mam już wszelkie zakupy.

Załęże chyba oddzielny temat dot zadymiania.

Strona 3 z 4 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/