Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-05-07 10:50:57 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2009-05-20 00:22:27
Posty: 371
Lokalizacja: Idzikowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Thundercat
Hej mam taki problem z kotem. Podczas delikatnego hamowania i odpuszczania jest wyczuwalne pyknięcie w przedniej czesci motocykla. Na postoju jak się zblokuje kolo i poszarpie moto gora dół (wciskanie amortyzatorów) to słychać puknięcię i do tego z lewej lagi slychać odłgos zasysanego powietrza. Łożysko główki ramy wymieniane miesiąc temu, uszczelniacze w lagach suche , olej w lagach wymieniany był 2 lub 3 sezony temu. Podejrzewam że mogło coś poluzować się w jednej z lag ale nie mam pojecia czy jest to mozliwe czy nie. Może ktoś miał podobne objawy? Syczenie chyba tez nie powinno mieć miejsca?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-07 10:50:57 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2018-05-11 11:55:35 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-05-11 11:49:12
Posty: 5
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZS600
Dolaczam sie do pytania :) u mnie w FZS600 z 2003 roku jest tak samo. Dziwne stukniecie przy kazdym mocniejszym wcisnieciu klamki hamulca. :moto:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-11 12:54:36 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2012-12-01 16:35:28
Posty: 292
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
GG: 6404431
Telefon: 66205755dwa
Obecne moto: CBR F4i
Też tak miałem, okazało się że klocki mają minimalny luz w zaciskach i stukały. Ale przyczyn może być więcej:
- coś w lagach
- luz na nitach tarczy hamulcowej
- łożysko główki ramy
albo coś jest niedokręcone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-11 15:43:53 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-05-11 11:49:12
Posty: 5
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZS600
Tez podejrzewam klocki hamulcowe, tym bardziej ze ostatnio tam grzebalem. Wyczyscilem tloczki i zalozylem nowe klocki hamulcowe. Bedzie trzeba sie tym zainteresowac w weekend :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-15 13:41:47 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2009-05-20 00:22:27
Posty: 371
Lokalizacja: Idzikowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Thundercat
Łożysko główki ramy po wymianie i po przejechaniu kilkuset km dokręcałem ale skontroluję jeszcze. Tarcze sprawdzałem ręcznie czy mają luz na nitach niczego nie wyczułem zresztą kolega bujał moto ja słuchałem i patrzyłem raczej to nie tarcze ale możliwe ze coś z klockami musze to zbadać jeszcze raz. Dzięki za podpowiedzi . nimportequi sprawdz i daj znac i PS strasznie skomplikowany nick :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-15 14:46:44 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1574
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
Podkopnik napisał(a):
nimportequi sprawdz i daj znac i PS strasznie skomplikowany nick

Cokolwiek by za nick miał ;) widać że za mało Remmiego Gallard'a oglądałeś chyba jeśli ten nick stanowi problem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-15 15:09:34 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2017-01-26 15:56:37
Posty: 83
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6n 04
Może to wina wymęczonych łożysk w samym kole ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-22 11:01:13 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-05-11 11:49:12
Posty: 5
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZS600
Witam wszystkich! Odgrzeje troche kotleta! Nick to nawiazanie do Remmiego, a poza tym to mieszkalem troche czasu we Francji.
Po dokladniejszym obejrzeniu przedniej czesci motocykla i po kilku jazdach probnych, okazalo sie ze blaszki w tylnej czesci przednich klockow hamulcowych maja delikatny luz i przy mocniejszym hamowaniu stukaja o zacisk hamulcowy. Tak jakby delikatnie obracaly sie na tym trzpieniu, ktory trzyma klocki razem. Jest to tez wyczuwalne na postoju, przy ruszaniu tymi blaszkami. Nie mialem czasu sie za to zabrac, ale ktoregos wieczoru mam zamiar rozebrac hamulce, wyczyscic, dogiac troche te blaszki i poskladac wszystko do kupy. Mam nadzieje, ze to pomoze.
W moim przypadku lozysko glowki ramy jest okej. Problem lezy w blaszkach z tylu zaciskow :) Jesli odgninanie nie pomoze to bedzie trzeba poszukac nowych blaszek :P
Mam nadzieje, ze byc moze troche Was to naprowadzi :) :moto:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org