Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-03-06 23:46:50 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-08-03 21:02:34
Posty: 27
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yzf600r
Witam
mam podobny problem z odpaleniem

wczoraj chciałem odpalić motocykl (stał w garażu od grudnia nie odpalany) włożyłem akumulator(naładowany) odpalił pochodził z 5-7 sekund i zgasł, próbuje odpalić ponownie i nic kręci, kręci i dupa, w pewnym momencie przestał w ogóle kręcić było tylko słychać klik klik, kontrolki przysiadały myślę padło aku, przez noc naładowałem aku, i nadal to samo nawet nie chce zakręcić, myślałem że akumulator ducha wyzionął na dobre, kupiłem nowy i nadal to samo klik klik, podłączyłem bezpośrednio(ominąłem przekaźnik) kabel do rozrusznika i nie kręci, wyjąłem rozrusznik i kręci, ale jak wkładam z powrotem jak by coś blokowało i nie miał siły zakręcić. Próbowałem poruszać motorem na biegu ale bez rezultatu, tylko nie odpalałem na pych.
Gdzie może być problem?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Re: nie chce odpalić
PostNapisane: 2014-03-06 23:46:50 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2014-03-07 01:17:38 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2013-02-04 15:11:08
Posty: 438
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
GG: 9684461
Obecne moto: FZS600
Dla pewności przepchnij moto na biegu (łatwiej jest na wysokich biegach) i zobacz czy "w silniku" nic się nie blokuje.
Ładowałeś ten nowy akumulator? Bo to wygląda jakby rozładowany był. Mierzyłeś na nim napięcie?
W stanie jałowym (bez obciążenia) rozrusznik ma dużo mniejsze zapotrzebowanie na prąd dlatego bez obciążenia może kręcić.
Jak wykluczysz akumulator to daj znać ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-07 13:21:50 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-08-03 21:02:34
Posty: 27
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yzf600r
tak mierzyłem napięcie jest 12,5v wieczorem spróbuje go przepchnąć, wpadł mi do głowy pomysł że mogło się zablokować sprzęgło rozrusznika. zdejmę tą pokrywę i popatrzę, cały ubiegły rok zero problemów a tu na początek sezonu taki numer, już spać przez to nie mogę :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-07 15:32:38 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2012-11-17 12:48:12
Posty: 452
Lokalizacja: Warszawa/ WZW
Płeć: Mężczyzna
GG: 263688
Telefon: 792076895
Obecne moto: Tcat
sprawdź koniecznie na podładowanym nowym aku,
sprawdzałeś teraz iskra jest?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-07 22:14:18 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-08-03 21:02:34
Posty: 27
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yzf600r
dobra odpalił. przekręciłem kilka razy silnikiem(ręcznie) i odpalił, ale jest inny problem chodził z pół minuty i zgasł, pokręciłem trochę i nic(pewnie świece się zalały) poczekałem trochę i w między czasie zdjąłem obudowę filtra i wyjąłem filtr powietrza odpaliłem bez tego i niby chodzi, a niby bo z tłumika zaczęła kapać benzyna i jeszcze z takiego wężyka który leży sobie na silniku i nie jest niczym zaślepiony(nie mam pojęcia od czego toto jest, ale jest połączony z wężem który jest pod lewym plastikiem i na końcu tego węża jest mały pojemniczek w którym też było poliwo)
Tylko dziwi mnie że cały zeszły sezon było wszystko OK, a tu nagle taki cyrk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-08 08:01:00 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2010-07-03 14:53:59
Posty: 192
Lokalizacja: Jaworzno woj.śląskie
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 506 089 307
Obecne moto: r6 2002 i r6 2006
Wasze problemy wskazuja na problemy z zaworkami iglicowymi od pływaków w gaźnikach, jeśli nie trzymają to paliwo przelewa się ponad stan leci potem do cylindrów. Za duża dawka i rozrusznik po chwili nie kręci bo cylindry są zablokowane,w drugim przypadku silnik gaśnie bo mieszanka staje się niepalna i benzyna leci tłumikiem.Najpierw trzeba sprawdzić w silniku czy w olej ma zapach benzyny bo podczas sprężania cieczy o większej pojemności niż pojemność komory spalania ta ciecz zwłaszcza rzadka jak benzyna przeciska się przez pierścienie i dostaje się do oleju.Jeśli śmierdzi konieczna będzie rozbiórka i serwis gaźników oraz wymiana oleju. Zalecane jest też przestać odpalać silnik.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-09 19:27:07 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-08-03 21:02:34
Posty: 27
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yzf600r
Cytuj:
Wasze problemy wskazuja na problemy z zaworkami iglicowymi od pływaków w gaźnikach, jeśli nie trzymają to paliwo przelewa się ponad stan leci potem do cylindrów. Za duża dawka i rozrusznik po chwili nie kręci bo cylindry są zablokowane,w drugim przypadku silnik gaśnie bo mieszanka staje się niepalna i benzyna leci tłumikiem.Najpierw trzeba sprawdzić w silniku czy w olej ma zapach benzyny bo podczas sprężania cieczy o większej pojemności niż pojemność komory spalania ta ciecz zwłaszcza rzadka jak benzyna przeciska się przez pierścienie i dostaje się do oleju.Jeśli śmierdzi konieczna będzie rozbiórka i serwis gaźników oraz wymiana oleju. Zalecane jest też przestać odpalać silnik.


Zgadza się paliwo było w oleju, dziś spuściłem olej, rozebrałem gaźniki i dwa pływaki się przyblokowały, wyjąłem pływaki włożyłem z powrotem i niby działają, sprawdziłem zaworki iglicowe i są w porządku trzymają. Niestety nie odpalałem bo niedziela i nie mam gdzie kupić oleju :( ale mam nadzieję że będzie działać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-09 20:36:13 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 2986
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
GG: 5396190
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Wymień komplet zaworków iglicowych bo sytuacja się powtórzy, przy okazji nowy filtr paliwa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-10 09:43:59 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2011-07-21 12:56:07
Posty: 231
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: YZF 600R
maciek83 napisał(a):
dziś spuściłem olej, rozebrałem gaźniki i dwa pływaki się przyblokowały

Czy to przypadek i poprostu byl juz na nie czas czy mzoe przed zima zatankowali koledzy trefne paliwo z jakims syfem???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-03-10 22:45:53 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-08-03 21:02:34
Posty: 27
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yzf600r
lelek napisał(a):
maciek83 napisał(a):
dziś spuściłem olej, rozebrałem gaźniki i dwa pływaki się przyblokowały

Czy to przypadek i poprostu byl juz na nie czas czy mzoe przed zima zatankowali koledzy trefne paliwo z jakims syfem???


Raczej był już na nie czas paliwo na pewno było OK(mieszkam obecnie w DE i tu nie zdarza się trefne paliwo), ale dziś zalałem nowym olejem odpaliłem i od razu morda wesoła wszystko jest w porządku, ale dla pewności rozbiorę to jeszcze raz i wymienię zaworki iglicowe bo pogoda już wzywa tu gdzie teraz jestem od tygodnia jest po 15-17 stopni, tak że mam nadzieję na koniec tygodnia już pojeździć :moto:

Dzięki za podpowiedzi :beer:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-29 00:51:18 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-12-29 00:21:53
Posty: 3
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 888838833
Obecne moto: YZF600R - CBR600F4
Witam,

Problem może podobny, ale...
Półtora roku temu kupiłem Thundercat`a 600, salon PL, przebieg 160 km (tak, tak).
Odpalany był kilka lat temu.
Założone nowe świece, wyczyszczony bak, nowe paliwo, nowy filtr paliwa, nowy akumulator.
Kręci ładnie, ale nie chce zaskoczyć, tylko trochę "strzela" z wydechu (tłumik zdjęty) na ssaniu (bez ssania i/lub na odkręconym gazie nie).
Jakie pomysły po tak długim staniu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-29 10:47:25 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2015-11-04 22:28:46
Posty: 140
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 s2
Sprawdź czy wszystko ok z gaznikami,po tak długim postoju jest więcej niż pewne że są zasyfione. Najlepiej je wymontuj i oddaj na serwis jeśli sam nie czujesz się pewnie w tym temacie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-29 12:52:26 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1603
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 4
Obecne moto: Kilofazer 2005
Jak długo stał to gaźniki zawsze mają problem. To samo jest po zimie. Ja zawsze mam kłopot z pierwszym odpaleniem po 3 miesiącach postoju. Ale już znalazłem sposób - zakrywam całe moto kocem, a pod spód wkładam grzejnik. Wracam za 2h - moto ciepłe pali na dotyk ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-31 00:27:40 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-12-29 00:21:53
Posty: 3
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 888838833
Obecne moto: YZF600R - CBR600F4
Dzięki koledzy za rady, faktycznie chyba muszą oddać na czyszczenie gaźników

Ale ciekawy sposób z tym grzejnikiem...tylko jaki związek z gaźnikami ma jego rozgrzanie, że to działa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-31 12:21:28 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1603
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 4
Obecne moto: Kilofazer 2005
Rozgrzewasz blok silnika - olej, świece itp - a wiadomo że ciepła świeca - to łatwiejsze zapalanie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org