Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-12 11:33:21 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2011-07-21 12:56:07
Posty: 232
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: YZF 600R
U mnie wchodzi 15-16L jak zaswieci mi sie rezerwa i tankuje wtedy to pelna ( moze pol litra by jeszcze wlazlo)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-12 11:33:21 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-12 11:55:14 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2014-05-28 00:53:19
Posty: 50
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6n
U mnie podobnie. Ale żeby 15 litrów weszło to muszę wysuwać pistolet kilka razy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-12 14:03:44 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-05-04 09:59:15
Posty: 46
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Ja przejechałem 80 km i 3 kreski się już świecą??? O co chodzi ?
Oczywiście ostatnio zalałem na głębokiej rezerwie 15,5 l.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-12 14:06:23 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2012-12-01 16:35:28
Posty: 273
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
GG: 6404431
Telefon: 66205755dwa
Obecne moto: CBR F4i
Jak się zapala rezerwa to wlewam około 18,5-19,5 litra. Nie przypominam sobie żebym doszedł do ponad 20 litrów. Trochę się boje bić rekordy w tej dyscyplinie bo jak gaźniki syf zaciągną (wiem niby jest filtr paliwa ale wole nie sprawdzać jego skuteczności). Zawsze tankuje jak mi się rezerwa zapali albo wcześniej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-12 14:13:14 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2014-05-28 00:53:19
Posty: 50
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6n
FZ6_S2 napisał(a):
Ja przejechałem 80 km i 3 kreski się już świecą??? O co chodzi ?
Oczywiście ostatnio zalałem na głębokiej rezerwie 15,5 l.


A z jaką średnią prędkością to 80km przejechałeś? :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-12 14:55:49 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-05-04 09:59:15
Posty: 46
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Nie jechałem szybko. Dojazd 2 razy do pracy i wczoraj mała trasa ok 50 km.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-06-13 08:41:01 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2011-07-21 12:56:07
Posty: 232
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: YZF 600R
Lukasso napisał(a):
Ale żeby 15 litrów weszło to muszę wysuwać pistolet kilka razy

Tez tak wlasnie czynie - przewaznie leje pod dolna czesc wlewu wiec sila rzeczy musze wyciagnac pistolet :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-07-01 16:18:09 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2014-05-12 11:38:31
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
GG: 3592135
Obecne moto: Yamaha YZF 600 R
Wrzucam ten post dla użytkowników Thundercata. Może się komuś przyda.
Sprawdzałem ostatnio czujnik rezerwy w praktyce - okazało się, że nie działa.
Bak opróżniłem do ostatniej kropli, aż zgasł. Pomocni motocykliści w cywilu :)
zalali mi do baku jakieś 0,5 litra. Na stacji przy tankowaniu wlałem 19,07.
Czyli tak jak pisali inni bak ma pojemność 19,4 - sprawdzone w praktyce.
...
Ale do rzeczy. Czujnik od Matiza faktycznie pasuje, natomiast u mnie to nie on jest przyczyną problemu.
Zaznaczam, że kontrolka świeci po zwarciu kabli, a czujniki (oba) wydają się być sprawne, bo zmieniają oporność
na podłączonym mierniku. Jeśli ktoś ma pomysł co może być przyczyną, niech poratuje. Możliwe, że jest
tam jeszcze jakiś sterownik po drodze? Czy to tylko po prostu układ: .termistor - kontrolka.?
...
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2014-07-07 15:44:30 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2014-05-12 11:38:31
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
GG: 3592135
Obecne moto: Yamaha YZF 600 R
Okej. Temat w kwestii mojego pytania zamknięty. Zawinił jednak czujnik rezerwy. Jak zwykle zresztą.
Problem przy sprawdzaniu czujnika polega na tym, że czujnik ten po podłączeniu nie daje żadnej reakcji.
Mój mechanik stwierdził, że nie działa. Ja natomiast poczekałem chwile (pół minuty - minutę), czujnik w tym czasie się rozgrzewa i zaczyna świecić kontrolka. Po zanurzeniu jej w benzynie gaśnie. Po wyjęciu znów trzeba odczekać minutę lub dwie zanim benzyna odparuje, a czujnik się nagrzeje i dopiero zapali kontrolkę. Tak to działa, bynajmniej u mnie. Czujnik od Matiza (być może i ten seryjny) ma dość dużą różnicę w oporności i działa przy większych różnicach temperatur, co sprawia, że nie zapala się od razu po podłączeniu (czy też po spadku poziomu paliwa), a po jakimś czasie.
Jeśli macie inaczej, napiszcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2016-08-28 10:07:59 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-08-28 09:52:45
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yamaha fz6
Witam. Czytając wątki na temat rezerwy paliwa mam pytanie bo nie do konca wiem czy dobrze wszystko zrozumiałem. Problem w moim fz6 z 2004r jest nastepujący: wszystko działa poprawnie tzn pokazuje poziom paliwa jak jest dużo potem w miarę upływy znikają cegiełki na liczniku ale aż do momentu ostatniej. I tu lipa bo swieci sie cały czas az moto staneło-zero paliwa. Nic sie nie zmienia ,nie mruga nie wyswietla sie żadna litera poprostu jest git ale do tej ostatniej cegiełki która cały czas pozostaje bez zmian. Czytając wątki zastanawiam sie czy to ten nieszczesny termistor czy to moze byc jakis inny objaw i jak można by to sprawdzić. Byc moze nie ma sensu kombinowac tylko kupic i przelutowac ale czy na 100% ten od matiza jest ok. Pozdrawiam i dziekuje za ewentualną podpowiedz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2016-08-28 11:01:32 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2012-01-29 15:38:22
Posty: 1095
Lokalizacja: Szprotawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 697 226 949
Obecne moto: fzs 600 fazer 2000r
A przerabiać ktoś ten temat w fzs 600 2000r? Jadąc na forumowy zlot kontrolka się nie zapalila i musiałem go troszkę pchać. Zawsze jeździłem do zapalenia rezerwy. Zalewalem pod korek i tak w kółko. Wiedziałem że zapalają się kontrolka świadczyla o tym, że już muszę szukać stacji. Teraz mam problem i muszę się kierować km, bo jak wiadomo w fzs wskaźnik pokazuje co chce. Dodam, że jak wyżej przy odpaleniu kontrolka rezerwy zapala się normalnie. Sprawdzał może ktoś czy czasem kot i faza nie mają takiego samego czujnika

sony m4 aqua


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2016-08-28 11:19:35 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2012-02-23 16:33:37
Posty: 351
Lokalizacja: 3miasto / Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: VFR 800 Vtec
Wątpię by był ten sam, bo w Thundercat'cie pokazuje jedynie rezerwę. Więc zamontowany czujnik jest raczej w znacznie uboższej wersji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2016-08-28 21:00:11 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3941
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
GG: 1108480
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
W Tcacie jest banalna konstrukcja, rezystorek chłodzony paliwem, paliwa jest mało przestaje go chłodzić zmienia się rezystancja i zaczyna się żarzyć kontrolka. Nie wiem czy FZS ma tak samo to rozwiązane oprócz wskaźnika paliwa czy jest to jakoś połączone.
W FZ6 jest inaczej, tam po włączeniu rezerwy licznik powinien Ci pokazywać ilość kilometrów przejechanych na rezerwie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2016-08-29 12:35:07 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 1146
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Skype: toperzowy
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
Nemmo napisał(a):
go chłodzić zmienia się rezystancja i zaczyna się żarzyć kontrolka.



A jak to jest jak moto postoi cały dzień na słońcu? podejrzewam że temp zupy gwałtownie rośnie do kilkudziesięciu stopni to żeby była różnica top ten element musiał by się nagrzewać dużo bardziej... Pytanie jak bardzo? Bo zmienne warunki atmosferycznie mogę znacznie zaburzać działanie tego elementu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa
PostNapisane: 2016-08-29 17:53:54 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3941
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
GG: 1108480
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Nie wpływają, bo jak masz na granicy np i na stopce zapala się rezerwa - podnosisz do pionu w ciągu 2 sekund gaśnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org