Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-12-01 04:53:08 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-11-23 10:13:49
Posty: 10
Lokalizacja: Leśna Podlaska
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 668917225
Obecne moto: FZ1S 2007
Od dwóch tygodni mam fazerze. Udało mi się jeszcze w tym sezonie zrobić kilkaset km. Powiedzcie mi, jak to jest z tą rezerwą. Cały czas jeżdżę na pełnym baku, ale raz przejechałem coś koło 100km i odstawiłem Moto do garażu na stopke boczną. Następnego dnia odpalam maszynę a tu miga na wyświetlaczu wskaźnik paliwa. Jadę więc na CPN a mam do niego z 1km i zanim dojechałem, wskaźnik pokazał mi prawie połowę paliwa. Dotankowalem do pełna prawie 10litrow. W takim razie czy mam walniety czujnik, czy o co chodzi?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rezerwa paliwa w FZ1S
PostNapisane: 2018-12-01 04:53:08 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2018-12-01 11:26:03 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-11-24 22:28:17
Posty: 12
Lokalizacja: Serock
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 2002r.
na moje oko walnięte ścieżki czujnika odpowiadające za wskazywanie poziomu, gdzieś na forum było, że należy wymienić cały czujnik element nienaprawialny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-01 16:28:09 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 630
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
normalnie pierwsza kreska spada przy 50-80km od zalania.
Jeśli nie spadło u Ciebie po 100 to faktycznie coś nie tak.
Czasem zdarza się że na stopce bocznej pomiar jest nie dokładny ale po 100 km rezerwa to nie ma szans


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-01 19:34:31 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-11-23 10:13:49
Posty: 10
Lokalizacja: Leśna Podlaska
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 668917225
Obecne moto: FZ1S 2007
U mnie jest tak, że jak przejadę około 70-80 km, to mam już pół baku wg wskaźnika, kolejne 30-40 km i miga rezerwa. Zajeżdżam na CPN i tankuje do pełna załóżmy jakieś 8 litrów. Dodam, że była to szybka i dynamiczna jazda, na tyle na ile pozwala obecna pogoda. Spalanie 7-8/100 czyli chyba proporcjonalne do takiej jazdy. Ale tak, jak piszecie, rezerwa załącza się zbyt wcześnie. Czyli prawdopodobnie wymiana czujnika :-\ Da się to zrobić samemu, czy serwis?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-01 21:10:43 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2016-01-31 22:18:37
Posty: 299
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: NJU Mobile
Obecne moto: FZ6
Nos napisał(a):
U....................................... Czyli prawdopodobnie wymiana czujnika :-\ Da się to zrobić samemu, czy serwis?


Jest jeszcze jedna, najtańsza opcja. Olać problem z czujnikiem i tankować np. co 250 km :D
Wcześniej miałem motocykle bez wskaźnika poziomu paliwa i jakoś mi nigdy wachy nie brakło. Dlaczego? Patrz akapit wyżej :wink:

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-01 21:27:58 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-11-23 10:13:49
Posty: 10
Lokalizacja: Leśna Podlaska
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 668917225
Obecne moto: FZ1S 2007
A ja do tej pory miałem pod bakiem kranik, i jak podczas jazdy zabrakło paliwa, to przekrecalem kranik na rezerwę i miałem 100% pewność ile mi zostało km i czas na CPN. Tymczasem jadąc fazerem nie wiem czy wskaźnik oszukuje i nie chcąc stanąć bez paliwa na drodze, powinienem wozić ze sobą butelkę z benzyną :-P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-02 12:04:53 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2016-01-31 22:18:37
Posty: 299
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: NJU Mobile
Obecne moto: FZ6
Też do tej pory miałem kraniki ale zawsze były ustawione na rezerwę a ja zawsze tankowałem po 300 km i nie miało mi prawa braknąć paliwa, bo jeżdżę w miarę spokojnie. Teraz nie mam kranika, mam wskaźnik poziomu paliwa a dalej tankuję co 300 km. Wciąż mi się ten system sprawdza, dlatego jak czujnik paliwa mi padnie to na pewno się tym nie przejmę :D :D :D

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-03 10:32:17 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 630
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
Fz1 robiłem 200 do rezerwy, na rezerwie dało się jeszcze 60km


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-04 18:32:00 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-11-23 10:13:49
Posty: 10
Lokalizacja: Leśna Podlaska
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 668917225
Obecne moto: FZ1S 2007
Tak czy inaczej, najwyraźniej czeka mnie wymiana tego czujnika. Ciekawy jestem, czy ktoś to robił i ewentualnie mógłby coś podpowiedzieć, byłbym wdzięczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-12-08 00:24:36 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-11-24 22:28:17
Posty: 12
Lokalizacja: Serock
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 2002r.
zobacz zestaw naprawczy jakby co damy radę


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org