Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-02-07 21:11:55 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-02-07 21:03:23
Posty: 3
Witam,
wczoraj się stałem właścicielem Fazerka a z racji że został mi kufer po starym to pomyślałem że takie coś bym sobie zamontował. Kumpel podesłał mi dziś taki link . Ma to ktoś?

https://www.youtube.com/watch?v=028D4FZduYw&t=11s


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-07 21:11:55 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2019-02-08 21:24:06 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Ten patent wyglada niezle i sam nad czyms takim myslalem bo w kufrze pod kkoszami jest troche miejsca na diody ale zniechecil mnie brak mozliwosci szybkiego zdjecia kufra a nie chce wiszacych kabelkow ze złączkami. Jest nawet oryginalne rozwiazanie od givi ze zlaczem stykowym ale podobno bywaja z tym problemy, nie zawsze to kontaktuje itp. Gdybym zawsze jezdzil z kufrem to bym na cos takiego sie zdecydowal ale czesto go zdejmuje. Po miescie czesto jezdze bez a jak jade gdzies dalej to pakuje go w mieszkaniu i na miejscu tez zabieram ze soba.

Osobiscie nie trawie kierunkowskazów dżdżownic robaczkow i innych "progresywnych", to taka moda jak 20 programow mrugania w lampce rowerowej szerokiej na 5cm, z 20 metrow "wzorek" sie zlewa i wychodzi z tego tylko kiepska lampka. Widzenie peryferyjne na ktore liczymy wplynac dodatkowym swiatlem na kufrze bardziej doceni wyrazne konrastowe mruganie niz fikusne esy floresy :) widzialem ze na filmie jest tryb 3ci normalny, jedyny jak dla mnie sensowny. Im bardziej przekombinowana elektronika tym wieksza szansa ze szybko trafi ją szlag.

Jak ktos rzadko zdejmuje kufer to jest to fajny pomysł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-10 17:20:02 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-02-07 21:03:23
Posty: 3
no ja ściągam tylko kufer jak jestem w trasie by nie musieć biegać po ciuchy :) ale jak widziałem gdzieś na zdjęciach tego urządzenia to to ta wtyczka to takie szybkie połączenie wiec mysle że jest to lepsza opcja niż te kostki Givi bo to już przerabiałem i w szybkim czasie zaczęło przestawać łączyć :) co spowodowało że wywaliłem tą złączkę bo świeciło czasem jak chciało :(

No ja się jednak na to zdecyduje bo dodatkowe oświetlenie to zawsze pare punktów to poprawy bezpieczeństwa :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-10 19:09:02 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Bedziesz montowal diody w klapie? Daj znac jak to wyszlo i gdzie kupowales graty ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-10 20:35:40 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1834
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
Myślałem ale odpuściłem bo uznalem ze to zakezdza jarmarkiem. Ale wnioski były takie:

- złącze givi to tylko dwa piny, czyli plus i minus. Jak chcesz zrobic to wszystko to masz łącznie 5 pinów. Stop, pozycja, dwa kierunki i wspólne uziemienie. Do załatwienia musisz przejrzeć złącza kontaktowe z furek. Sporo tego na szrocie wybierzesz najlepsze
- pociągnięcie kabla do klapy to nie taka prosta sprawa. Przy moich przymiarkach zamykając napchany kufer ciągle precinałem przewody
- musisz jakos zabezpieczyc złącza przed wodą jesli chcesz jezdzic w deszczy bez kufra bo inaczej zbankrutujesz na bezpiecznikach
- to jednak swiatła bez homologacji więc warto uwzględnic wyłącznik zeby przy upierdliwym niebieskim kabli nie rwać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-10 20:58:27 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Mi by w zupełności starczyło swiatlo stop zeby druga puszka z tylu widziala przez szyby pierwszej ze hamuje :) zgadzam sie co do trudnosci z kablami i złaczami, dlatego jeszcze tego nie obcykalem. Kurcze, a gdyby tak wykorzystac ladowarke indukcyjna... :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-11 21:42:55 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1834
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
O tym tez myślałem, ładowarka indukcyjna do zasilania ijakis mikrokontroller do sterowania oswietleniem, komunikacja z moto brzprzewodowa. Ale nie byłem pewien zasięgu ładowarki a nie chce zjarać elektronku typu laptop w kufrze.

Alternatywnie można zasilić grzybkami od monokey. One zawsze sie stykają, na jednym dać plus, na drugim mimus. Tak daleko są od siebie ze zwarcia w deszczu nie zrobią


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-11 23:49:48 
Niemowlak

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Niestety dla mnie wszelkie takie zabawy z kontrolerami to abstrakcja bo nie mam na to czasu a druga sprawa mam kolegę który jest w tym dobry, poświęca na to mnóstwo czasu, jakies inteligentne akwaria, super multimedialny dom, cuda wianki arduino w aucie, szmery bajery i... Ciągle coś nie działa, cos nie kontaktuje, czegos brakuje.. Nie na moje nerwy. Praca mnie skrzywiła, ma być solidnie, pewnie i trwale. :)

Ogladalem oferty fabrycznych zestawów givi a konkretnie zestaw E135 i chyba się skuszę, wyglada to bardzo bardzo schludnie! Taki "stop" w pełni mnie usatysfakcjonuje, nie znalazlem lepszego rozwiązania na kontaktowe przekazywanie zasilania do kufra a fabrycznie jest to bardzo dobrze przemyślane, aż szok że to włoszczyzna! Nawet jest zaślepka styku na jazde bez kufra.. Niby 149zl to sporo za kilka diód i kabelek ale z drugiej strony jest to swietnie dopasowane do produktu. Wiem że te styki mogą z czasem szwankować ale mam dużo patentów na naprawę styków, no i przy mojej rekreacyjnej jezdzie to zajmie długo nim się zużyją a wtedy styki można zastąpić od bidy stałym przewodem z jakąś sręcaną złączką.

Moda na progresywne fabryczne kierunkowskazy dotrze pewnie i do motocykli, mam nadzieję że będzie to niszowy patent.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-16 21:21:41 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2015-01-15 19:06:11
Posty: 118
Lokalizacja: Rumia /k.Gdyni
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer ABS
Miras3654 napisał(a):
Kumpel podesłał mi dziś taki link . Ma to ktoś?

To co podeslales to "nowosc" tego samego dnia na FB motocyklisci trojmiasto pojawil sie filmik. Autor jest z trojmiasta ...

sfazowany napisał(a):
Ogladalem oferty fabrycznych zestawów givi

Mama fabryczny zestaw od ja wiem ~25tys. km i wszystko dziala jak powinno. Znajomi tez maja, a oni natrzaskali jeszcze wiecej km niz ja... Czasem pojawil sie problem, ale nie w styku plyta-kufer , ale w kufrze kabelek sie odkrecil

misiakw napisał(a):
Jak chcesz zrobic to wszystko to masz łącznie 5 pinów.

Jesli znasz sie na transmisji RF to zrobisz i na dwoch ...

https://www.youtube.com/watch?v=kNuLyxDf5Ms&feature=youtu.be&fbclid=IwAR30kOHNEXYsa4ElTzduC0i464XBFkdlzsMbDI_6uLl054JXRd3VCkDF0sI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-02-18 11:38:45 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1834
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
SzMuD napisał(a):
Jesli znasz sie na transmisji RF to zrobisz i na dwoch ...

wspomniałem o tym później =) z tym że z samym RF bym uważał - z doświadczenia łódkowego nie zawsze działa dobrze, poszedłbym jednak w jakieś standardy z korekcją błędów - bluetooth, zig bee, na uparciucha wifi. tylko znów - zostało to wspomniane, ale sfazowany sam powiedział że nie bardzo chce iść w kierunku mikrokontrollerów (co zakładałem) stąd info o pięciu pinach :P


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org