Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-01-20 12:16:45 
Niemowlak

Dołączył(a): 2011-03-23 23:14:22
Posty: 17
Lokalizacja: rybnik
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yamaha fazer
Witam mam mały problem?
Kupiłem niedawno kilofazera i ostatnio przy pracach kosmetycznych, bo stan moto jest naprawdę super, chciałem go przepalić a tu peszek moto nie pali na wszystkie gary. Dodam że mam garaż nie ogrzewany i się zastanawiam czy to wina wilgoci czy coś się zwaliło, a nie chce grzebać bez sensu bo elektryka to dla mnie czarna magia. Za wszystkie rady z góry dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-01-20 12:16:45 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2012-01-20 12:22:19 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2011-07-24 13:26:40
Posty: 671
Lokalizacja: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 794 749 233
Obecne moto: Yamaha Fazer 1000
1. Sprawdź sobie świecę.. Czy aby mają na pewno dobrą przerwę a potem je wyczyść.
2.Zobacz czy masz dokręcone klemy akumulatora.
3.Zdejmij sobie bak i przeczyść wszystkie złączki kabli jakie zobaczysz :)
4.Po tych czynnościach złóż wszystko do kupy i zobacz czy to coś da.

PS. A jeszcze pytanie myłeś kiedykolwiek cały silnik jakimiś detergentami albo po prostu spłukiwałeś samą wodą ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-01-20 12:38:25 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-04-12 17:17:50
Posty: 182
Lokalizacja: PGN
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 02r
U siebie miałem przypadek,że również nie palił na wszystkie gary.Wykręciłem świece,a tu jedna zalana (bodajże IV cylinder,ale to nie ważne). Wyczyściłem wszystkie świece,a tą jedną zamieniłem miejscami ze świecą z innego cylindra,aby mieć pewność,że i tutaj nie będzie paliła (aby wykluczyć kabel,fajkę,etc) - no i nie paliła :wink: .Wymiana 4 świeczek załatwiła sprawę.
Ale to tylko jedna z przyczyn,gdy nie pali na wszystkie cylindry :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-01-20 12:40:57 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3989
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Prace kosmetyczne - rozumiem mycie rowniez? Jesli tak poczekaj az dobrze wyschnie, moze to byc sprawa wilgoci. Jednakze jesli tak to mozesz w najblizszej przyszlosci pomyslec o fajkach i przewodach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-01-20 12:52:01 
Niemowlak

Dołączył(a): 2011-03-23 23:14:22
Posty: 17
Lokalizacja: rybnik
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: yamaha fazer
dzięki :) jutro mam wolne to popracuje jak nie dam rady to napisz a silnika nie myłem robiłem tylko polerkę i czyszczenie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-01-20 19:08:20 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2009-09-28 13:18:32
Posty: 123
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: T-Cat
jest jeszcze metoda na chama - przejedź się wokół komina na wysokich obrotach, aż zacznie równo chodzić :twisted:

Pewnie się wilgoć nazbierała i przy rozruchu zakopciło jedną świecę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-01-20 20:23:40 
Niemowlak

Dołączył(a): 2011-08-16 11:01:19
Posty: 42
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Fazer 1000
a nie podnosiłeś ostatnio baku ja jak ostatnio grzebałem tzn sprawdzałem stan filtra jakoś tak niefortunnie założyłem bak, że przycisnąłem jeden z przewodów paliwowych efekt taki jak by motor na jeden gar nie pracował


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-01-21 12:23:29 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2009-12-16 12:56:07
Posty: 344
Lokalizacja: Gród Kraka
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Szajsung
Obecne moto: BMW R1200GS ADV LC
Świece na 99% :wink:
Jak mówili: wykręć, przeczyść, sprawdź czy nie ma za dużej "gapy" między iglicami.
Zamontuj i odpal. Jak dalej nie będzie gadać to możesz faktycznie na jałowym podkręcić go do odcinki na kilka-kilkanaście sekund ale nie polecam tego na zimnym silniku i na zimnie. Może się przepali.
Może być też kwestia paliwa. Jak miałeś przed zimą w baku mało wahy to Ci się mogła woda skroplić wewnątrz baku i przewodów. Zawsze sprzęt zostawiamy na minimum 3/4 baku.
A poza tym... W zimie nie odpalamy sprzętów :wink:
Wymontować akku żeby nie kusiło i tyle.
Martwimy się na wiosnę jak za oknem ptaszki ćwierkają. Szkoda wahy i męczyć tłoki na zimnym oleju (na dodatek zeszłorocznym jak mniemam).
Ja zalewam na zime na koniec sezonu moto wahą po korek, zalewam nowym olejem z filtrami i wypinam akku. Nie kusi wtedy.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi na wiosnę nie odpalił.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-09-24 08:46:13 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2015-02-16 21:24:14
Posty: 10
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000 FAZER
Witam, odświeżę temat.
Mój kilofazer nie pali na 3 cylinder.
Zmierzona kompresja na 1 2 4 cylindrze po 14,5 bara, a na 3 prawie 14 czyli dobra.
Iskra jest, świece zamieniane miejscami to samo. Po wykręceniu świec i kręceniu z cylindra idą opary paliwa.
Przy normalnym odpaleniu 1 2 4 kolektor gorący, a 3 letni i przydymia z tłumika jakby brał olej. Jakieś pomysły ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-09-25 08:47:56 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3152
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Gaźniki na stół.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-09-25 18:55:54 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2015-02-16 21:24:14
Posty: 10
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000 FAZER
Gaźniki zdemontowałem w środku jak nowe. Zaworki iglicowe w każdym się zamykają, pływaki okej. Dysze wykręciłem każda była czysta nic nie znalazłem.
Myślę, że może cewka za słabą iskrę daje(choć jedna jest na dwa cylindry więc dwa by nie chodziły) i pod wpływem kompresji ucieka lub fajka dostaje gdzieś przebicia?
W wolnej chwili będę działać dalej za każdą radę dziękuje :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-09-26 12:00:18 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2014-05-13 13:15:53
Posty: 207
Lokalizacja: Witonia
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Cewka jedna ale ma dwa wyjścia, zamień fajki z 2 na 3 cylinder (w tym samym czasie iskrę dają) i sprawdź czy nie będzie 2 wtedy fiksował, znajomy miał taki przypadek i po wymianie cewki problem znikł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-09-27 10:14:50 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2015-02-16 21:24:14
Posty: 10
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000 FAZER
kamin napisał(a):
Cewka jedna ale ma dwa wyjścia, zamień fajki z 2 na 3 cylinder (w tym samym czasie iskrę dają) i sprawdź czy nie będzie 2 wtedy fiksował, znajomy miał taki przypadek i po wymianie cewki problem znikł.


Dzięki kolego za podpowiedź, w weekend sprawdzę. :D :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-01-21 00:35:20 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2015-02-16 21:24:14
Posty: 10
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000 FAZER
Cewki zamienione miejscami i to samo było. Gaźniki rozebrane jeszcze raz w drobny mak, umyte wszystko w myjce ultradźwiękowej, nowe wszystkie uszczelnienia w gaźnikach, przy okazji nowy olej i świece, zrobiłem synchro. Fazer chodzi równo wkręca się na obroty lecz z racji pogody bo było to jakiś miesiąc temu nie jeździłem nim więc nie wiem jak pod obciążeniem.
Przy odcięciu obr puszcza trochę czarnego dymu, podejrzewam za bogatą mieszankę na którymś gaźniku. Jak się nim przejadę to wykrece świece i po jej kolorze będzie wiadomo który to gaźnik dobrze myślę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-01-21 09:56:53 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2014-05-13 13:15:53
Posty: 207
Lokalizacja: Witonia
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Dobrze myślisz :) Pytałem przez tel. mechanika (mam do niego 200 km a mam podobny przypadek) to kazał się na początek gaźnikami zająć :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Administracja forum: admin@motocykl.org