Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2020-06-18 15:32:06 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 124
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
Jak by ktoś chciał to mam pompę na zbyciu do fz1, ..,

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-06-18 15:32:06 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2020-06-22 18:26:55 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-02-20 15:47:51
Posty: 9
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 S2
Czy ktoś wie co to może być za problem, podczas jazdy, zapaliła się kontrolka ABS, nie mruga tylko pali się ciągle. Nie można zrobić testu 1, 2, pompa tak jakby w ogóle nie reagowała, nic nie słychać. Wymieniłem bezpieczniki przy aku ale efektów brak :/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-06-22 21:58:57 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-05-29 22:25:10
Posty: 9
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 ABS 2007
Stale paląca się kontrolka ABSu syngnalizuje dwie rzeczy: brak komunikacji ze sterownikiem ABSu(powody mogą być różne, od kostki którą należy odpiąć/podpiąc, po uszkodzony sterownik) albo opcja druga(najbardziej proawdopodobna, bo ze sterownikami w tym modelu raczej nie ma żadnych problemów) - to trwale istniejący problem w układzie. Sterownik przy starcie odpala procedurę sprawdzenia wszystkich obwodów i jak wykryje usterkę to dioda nie gaśnie. Jeżeli wcześniej jeździłeś i było ok, a teraz kontrolka nagle się pojawiła to na 99% nie problem ze sterownikiem, a wykrycie jakiejs usterki. W tym trybie nie da się uruchomić żadnej z testowych procedur(Test1/Test2) - najpierw trzeba rozwiązać/znaleźć przyczynę. Jak to zrobic? tutaj zaczyna sie zabawa podobna do komunikacji alfabetem morse'a :D cała procedura jest opisana w serwisówce - podłączacz miernik tak jak na załączonym schemacie i na podstawie skoków napięcia odczytujesz numer błędu/błędów - napięcie skacze z poziomu 0V do 12V, skok trwający ~1s(dłuzszy stan) oznacza cyfrę dziesiątek, a krótsze sygnały ~0,5s oznaczają cyfre jedności (sygnał na zasadzie "długi, długi, krótki, krótki, krótki - będzie oznaczał kod błędu 23) + przerwa pomiędzy kolejnymi numerami błędów ~3s. Przechodziłem to u siebie, odczytałem w ten sposób błędy sterownika, więc jak będziesz miał z tym problem to śmiało pisz - pomogę. Jak już uda Ci się podłączyć miernik i zaobserwować skoki napięcia to polecam nagrac filmik(np. telefonem) bo odczytanie tego kodu nie jest wcale takie proste - łatwiej to później zrobić z filmiku który można "n" razy oglądać/przewijać. Powodzenia!


Załączniki:
Komentarz: Schemat wyświetlania błędów
Screenshot 2020-06-22 at 21.48.28.png [38.9 KiB]
Pobrane 186 razy
Komentarz: Schemat podłączenia miernika
Screenshot 2020-06-22 at 21.48.07.png [131.79 KiB]
Pobrane 185 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-06-28 06:09:54 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-06-28 05:58:33
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Witam
Panowie i ja również napotkałem się na problem z abs-em.
Kontrolka nie zapalona ale ABS nie działa, chciałem zrobić test tylko nie moge znaleźć kosti tej gdzie trzeba zmostkowac piny. Może ktoś orientuje się gdzie jest w fz6 2s w wersji bez owiewek??? Lub porzuciłby jakieś zdjęcie tej kostki i jej lokalizacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-06-28 07:47:02 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 94
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
W wersji bez owiewki to nie wiem ale to taka kwadratowa 4 pin i powinna być zaślepiona złączką bez przewodów. Na filmach przecież widać dokładnie jak ona wygląda. Nawet na fotce wyżej ona jest pod nr 1, a nr 3 to zaślepka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-07-13 10:09:34 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 124
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
Witam ,mam problem z kontrolką ABS ,raz się świeci i nie działa ABS ,a po przekreceniu dwa trzy razy kluczykiem gaśnie kontrolka i ABS działa poprawnie ,co to może być,nie łączy coś ? Tylko co?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-07-28 21:18:55 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 124
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
???

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-07-31 16:59:11 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 94
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
To wygląda jakby coś gdzieś nie łączyło ale dziwne, że problem ustaje po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka. Pomysłów brak. Może przekaźnik ABS? Nie wiem czy jest on załączany po zapłonie ale jeśli tak to może on.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-08-01 08:59:58 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 124
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
Janusz ,gdzie się znajduje ten przekaźnik?
Być może i to piepszy.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-08-01 16:20:05 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 94
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Jeśli dobrze pamiętam to na akku przymocowany jest uchem. Tam też jest bezpieczni ABS. Chyba że coś popieprzyłem i to jest od czegoś innego ale na pewno jest tam przekaźnik i bezpiecznik.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-08-02 19:17:47 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 124
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
Janusz81 napisał(a):
Jeśli dobrze pamiętam to na akku przymocowany jest uchem. Tam też jest bezpieczni ABS. Chyba że coś popieprzyłem i to jest od czegoś innego ale na pewno jest tam przekaźnik i bezpiecznik.
Czy ta mała czarna puszka kwadratowa?[ img ]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-08-03 09:12:31 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 94
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Nie kojarzę tego na fotce. U mnie chyba jest coś inaczej ale nie jestem pewny. Mój z 2007. U mnie jest tak, że na akku przychodzi górna obudowa akumulatora i do jednej ze śrub mocujących tą obudowę jest przykręcona blacha/wspornik na której jest przekaźnik i bezpiecznik. Później podniosę bak i zrobię fotkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-08-03 09:28:12 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 180
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Kolega Skrab74 ma chyba FZ1 a nie Fz6, tak przynajmniej widnieje w opisie :).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-08-03 11:11:45 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 94
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
pawcio81 napisał(a):
Kolega Skrab74 ma chyba FZ1 a nie Fz6, tak przynajmniej widnieje w opisie :).

Nie popatrzyłem na moto i zasugerowałem się tematem FZ6 S2 :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-08-03 11:21:52 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 124
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
Tak fz1

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: glenroy


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org