Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-11-11 13:09:49 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-06-14 19:20:52
Posty: 18
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Fazer FZS-600
Witam Fazerowiczów

Jeżdżę FZS600 r.2000 i stoję przed problemem wymiany licznika.

Myślę o wymianie na licznik KOSO lub Daytona lub inny:
http://allegro.pl/licznik-cyfrowy-wielo ... 59863.html
http://allegro.pl/cyfrowy-licznik-kawas ... 95113.html


Podejrzewam, że nie da się po prostu podłączyć nowych zegarów do starego kabla ze starą wtyczką (nie pasują), tylko trzeba nowym kablem zastąpić stary przeciągając go pod bak i tam go gdzieś podłączać...

I tu pojawia się moje pytanie:
Czy ktoś z was wymieniał oryginalne liczniki na powyższe lub inne? Jakich problemów mam się spodziewać przy takiej operacji?

Będę wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-11-11 13:09:49 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2013-02-28 15:00:25 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-06-14 19:20:52
Posty: 18
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Fazer FZS-600
Koledzy, podbijam temat, bo jakoś nie wierzę, by nikt z Was wcześniej tego nie robił.

Ktokolwiek wymieniał licznik w Fazerze?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-02-28 17:01:47 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2315
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
sz004 napisał(a):
Ktokolwiek wymieniał licznik w Fazerze?

Rodzi mi się pytanie "po co" bo przy polskim rynku to potem ciężko bedzie sprzedać takie moto (co jak co, ale jak widze nieoryginalne zegary, to nawet na resztę moto nie zerkam).

to niekoniecznie musi byc tak że przeciagniesz nowy kapel w dół i po kłopocie. pytanie czy prędkość, obroty itp są przesyłane cyfrowo czy jako zliczane impulsy. niesądzę żeby za wielu ludzi podejmowało się takiej "operacji". myślę że gdyby tutaj był ktoś kto to zrobił, odpowiedziałby ci przez te 3 miesiące...

poza tym chyba pobiję miąchala ale po 3 miesiącach w końcu ktoś to napisze DO PRZYWITALNI (haha, wiem że to nie pasuje do mojej filozofii, ale po prostu długo nikt nic nie powiedział...)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-13 12:59:13 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-04-13 12:38:29
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fzs 600 fazer
Odgrzewam kotleta,
Czesc, fzs 600 z 2001r. Przerabiam na cafe racer i jestem na etapie zmiany licznika wybrałem ten https://www.google.com/url?sa=t&source= ... aax3cduNbW
I teraz pytanie czy będą jakieś problemy z podłączeniem?
Czy ktoś posiada opis kostki z licznika z mojego modelu motocykla ?
Może ktoś już przechodził przez taką wymiane;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-13 13:54:07 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3170
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Opis podłączeń masz w service manualu.
Mnie by martwiło czy licznik pasuje do układu R4 zasilanego 2 cewkami, żebyś miał prawidłowe wskazania obrotościomierza. Pominę kwestię sygnału z czujnika w kole....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-13 20:06:07 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-04-13 12:38:29
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fzs 600 fazer
Dzięki Wojt@s za szybką odpowiedź. Myślisz że takie informacje można Gdzieś dostać? Czy raczej opowiedzieć może jedynie osoba która przez to przechodziła. Licznik kosztuje ponad 800zł i trochę drogo by kupić i miało by to nie grać. A jednak zależało by mi żeby nie dokładać zewnętrznego czujnika prędkościomierza..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-14 11:11:45 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-05-29 12:25:15
Posty: 23
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1
szukaj kogos, kto przez to przechodzil. ja zrobilem scramblera z horneta i kupilem licznik z chin, ale wg instrukcji zalaczonych nic nie dawalo sie zrobic (tu moze byc podobnie, bo to pewnie ciagniete z chin).. np mialem jeden z przewodow podlaczyc pod centralny zamek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-14 11:23:24 
Niemowlak

Dołączył(a): 2020-01-17 10:33:17
Posty: 26
Lokalizacja: Mosina
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer
Ja montowałem licznik uniwersalny + obrotomierz w kawasaki zephyr, ale tam łopatologicznie wg. schematu elektrycznego podłączałem kabel bo kablu. Tylko tam prędkość była po lince. Ciekawostka taka, że obrotomierz działał tylko przy włączonych światłach :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=LF9pSqRkX_k


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-14 12:49:23 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 782
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
hevimental napisał(a):
Ciekawostka taka, że obrotomierz działał tylko przy włączonych światłach

Dobry patent! Ciezko wtedy zapomnieć o włączeniu świateł :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-14 12:59:32 
Niemowlak

Dołączył(a): 2020-01-17 10:33:17
Posty: 26
Lokalizacja: Mosina
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer
sfazowany napisał(a):
hevimental napisał(a):
Ciekawostka taka, że obrotomierz działał tylko przy włączonych światłach

Dobry patent! Ciezko wtedy zapomnieć o włączeniu świateł :D


Ta, wszystkie plusy sprawdziłem we wiązce i nie chu chu nie chciał działać inaczej. Ale póki się nie zorientowałem, że trzeba światła włączyć to miałem trzy podejścia do montażu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-15 10:43:09 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-05-29 12:25:15
Posty: 23
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1
hevimental napisał(a):
sfazowany napisał(a):
hevimental napisał(a):
Ciekawostka taka, że obrotomierz działał tylko przy włączonych światłach

Dobry patent! Ciezko wtedy zapomnieć o włączeniu świateł :D


Ta, wszystkie plusy sprawdziłem we wiązce i nie chu chu nie chciał działać inaczej. Ale póki się nie zorientowałem, że trzeba światła włączyć to miałem trzy podejścia do montażu.


w tym moim wlasnie po zimie padl obrotek, ale odpalilem go ze zgaszonymi swiatlami.. musze je zapalic i sprawdzic :lol: biorac pod uwage majfrendow, to wszystko jest mozliwe :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-17 13:34:11 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 782
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Pablo1991 napisał(a):
fzs 600 z 2001r. Przerabiam na cafe racer


Fabryczne zegary mogą calkiem niezle wejść w stylistykę café, zerknij w ten artykul - brytole robią zestaw do fzs, na filmiku widac jak to wyglada z oryginalnymi zegarami... Moze wystarczy zrobic biale tarcze zegarów? Jak dla mnie wyglada fajnie!

Artykuł:
https://www.visordown.com/news/general/ ... 3%A9-racer

Producent zestawu café do fzs600:
https://www.caferacerkits.co.uk/news/re ... e-14012020


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 08:56:49 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-05-29 12:25:15
Posty: 23
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1
hevimental zadzialalo :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 11:27:42 
Niemowlak

Dołączył(a): 2020-01-17 10:33:17
Posty: 26
Lokalizacja: Mosina
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer
Mrozu napisał(a):
hevimental zadzialalo :lol:


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-20 08:57:23 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 798
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Sprint ST 1050
sfazowany napisał(a):
Producent zestawu café do fzs600:
https://www.caferacerkits.co.uk/news/re ... e-14012020



O jak mi nie siadł ten FZS z fotki :cry: miał być cafe, a wyszło takie Ci "ni to pies, ni to wydra" :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org