Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-04-21 11:08:09 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-12-01 00:26:55
Posty: 32
Płeć: Mężczyzna
GG: 1044721
Telefon: 502-63-48-60
Obecne moto: Fz6 S2 ABS 2008
Decyzja została podjęta - wymiana pompy ABS.
Pompa zamówiona na dniach powinna być u mnie i w takiej sytuacji rodzi sie kolejne pytanie.
1. Czy jestem w stanie sam wymienić pompę?
2. Czy jestem w stanie sam ja odpowietrzyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-21 11:08:09 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2016-04-21 17:29:57 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 717
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
1. ja wymieniłem ale łatwo nie było ze względu na umiejscowienie w TDM900. O fz6 niewiele wiem. Sama robota to odkręcanie/dokręcanie śrubek, ważne tylko aby opisać, zaznaczyć gdzie każda rurka idzie bo ma to znaczenie

2. odpowietrzasz tak jak w przypadku bez abs, dodatkowo po odpowietrzeniu oba testy (profilaktycznie kilka razy) a potem jeszcze raz odpowietrzenie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-24 14:12:53 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-12-01 00:26:55
Posty: 32
Płeć: Mężczyzna
GG: 1044721
Telefon: 502-63-48-60
Obecne moto: Fz6 S2 ABS 2008
Jest jakiś postęp na starej pompie.
Zrobiłem wczoraj jakieś 50km, podczas jazdy w mieście tylnym hamowałem do oporu - do blokowania kola.
Dzisiaj zrobiłem test 1 i 2 z jakieś 10-15 razy. Za którymś razem podczas testu 1 pedał nożny wpada do dołu a następnie odbija - jest to nowy objaw którego wcześniej nie było, natomiast przedni bez zmian.
Test 2 nadal wszystko tylko wibruje.
Pompa będzie prawdopodobnie już w poniedziałek, dam znać jak było po wymianie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-25 16:46:09 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-12-01 00:26:55
Posty: 32
Płeć: Mężczyzna
GG: 1044721
Telefon: 502-63-48-60
Obecne moto: Fz6 S2 ABS 2008
Przyszła dzisiaj nowa pompa koszt 350zł +21zł przesyłka.
Po wymianie - nie było łatwo, wszystko działa prawidłowo. Dziękuję za pomoc. Przyczyną braku ABS była ostatecznie uszkodzona pompa ABS.
Podsumowując dla następnych.
Objawy uszkodzonej pompy:
1. Blokowanie się kół podczas hamowania
2. Podczas testu 1 i testu 2 klamka i pedał tylko wibrują

Prawidłowa praca pompy:
1. Koła się nie blokują podczas mocnego hamowania
2. Podczas testu 1 klamka i pedał wpadają do końca i potem są wypychane
3. Podczas testu 2 klamka i pedał ruszają się przód i tył jak przy hamowaniu pulsacyjnym

Napięcie na aku mam ok 12,6 a i tak można zrobić testy ABS
Po wymianie pompę trzeba kilka razy odpowietrzać co jakiś czas.
Wielkie podziękowania dla "tuzmen" będziesz w Olsztynie zapraszam na piwo


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-25 19:30:40 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 717
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
Radość z działania abs po naprawie bezcenna :)

Przez pierwsze kilka dni specjalnie się nim bawiłem bo nie mogłem się nacieszyć. Jest to w mojej opinii zajebisty system, nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-27 21:31:43 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-04-27 20:44:18
Posty: 17
Przymierzam się do testów bo u mnie też nie działa ABS ale studiując manual znalazłem info, że potrzebuję Test coupler adapter 90890-03149 - znajdę go jak rozbiore moto? Trzeba ten kabelek kupić?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-27 23:23:51 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 717
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
Ten adapter to tylko zwora zwierająca 2 z 4 pinów tego złącza. u mnie to były czarny i niebieski kabelek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-29 08:21:37 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-12-01 00:26:55
Posty: 32
Płeć: Mężczyzna
GG: 1044721
Telefon: 502-63-48-60
Obecne moto: Fz6 S2 ABS 2008
djukeb napisał(a):
Przymierzam się do testów bo u mnie też nie działa ABS ale studiując manual znalazłem info, że potrzebuję Test coupler adapter 90890-03149 - znajdę go jak rozbiore moto? Trzeba ten kabelek kupić?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Nie trzeba kupować zrobisz sobie samemu. Potrzebujesz tylko kawałek przewodu i cos co sie nazywa krokodylki - do kupienia w każdym elektronicznym, elektrycznym.
Następnie z lewej strony kierownicy pod wypełnieniem jest schowana zaślepiona wtyczka. W nią podpinasz.
Jak nie będziesz wiedział co i jak podaj numer na priv to zadzwonię.
Mega frajda z ABS na piachu i w deszczu.
Teraz jeszcze jakieś łożysko mi hałasuje, jak podnoslem tylne koło włączyłem bieg to słychać powyżej 50. Mogą być łożyska w kole ( sprawdzałem i wydają sie ok) albo?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-04-29 09:26:47 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-05-19 22:40:18
Posty: 142
Lokalizacja: Gliwice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 Fazer 2008
Albo łańcuch. W czasie kręcenia kołem na centralce naciąg nie jest odpowiedni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-05-08 10:53:08 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-04-27 20:44:18
Posty: 17
Po testach wszystko wskazuje na pompę. Na znanym serwisie aukcyjnym cisza jeśli chodzi o pompy do fz6. Jest za to sporo do xj600, fz8 i innych Yamah. Ktoś się orientuje czy da się dobrać z innego? Ewentualnie namiary na miejsca gdzie pytać?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

EDIT:
Odpowiadając sobie na 1 pytanie - nie podchodzą przynajmniej wg. tego katalogu:
http://www.bike-parts-yam.com/yamaha-mi ... 5-85930-09

Pozostaje pytanie gdzie szukać używki bo cena nowej zabija ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-05-08 13:28:00 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 717
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
Ja bym się pokusił o poszukanie na zagranicznych forach jakie pompy pasują do twojego modelu, o oznaczenia kodowe nie koniecznie wykluczają czy dany element pasuje czy nie. Wiele oznaczen jest typowo z kodem samego moto.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-27 11:48:29 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2011-02-01 13:15:45
Posty: 10
Płeć: Mężczyzna
GG: 215456
Obecne moto: FZ6 2007
Cześć,

Mam FZ6 S z 2006. Przestał mi działać ABS na tylnym kole. Podczas blokowania koła coś tam stuka ale koło zblokowane. Przeprowadziłem test 1. Klamka odbija ale na pedale tylko wibruje i słychać pompę ale nie odbija. Nie umiem przeprowadzić testu numer 2. W trybie serwisowym od razu po załączeniu stacyjki kontrolka ABS mruga (0,5s) i słychać pompę tak jakby od razu przechodziła do testu numer 1. Próbowałem trzymać długo przycisk rozrusznika. Bez zmian od razu pompa buczy. Błędów nie ma. Czujniki obrotu przód i tył działają bo alarmy się pokazują jak się kręci niezależnie kołami. Potrafię je skasować.

ABS nie zgłasza żadnych błędów. W normalnym trybie kontrolka zapala się po załączeniu zapłonu na 2 sekundy i gaśnie. Yamaha wróciła z serwisu gdzie wymieniali płyn i czyścili okładziny.

Pomocy! :)

Piotr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-28 08:06:09 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 717
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
olo napisał(a):
Cześć,

Mam FZ6 S z 2006. Przestał mi działać ABS na tylnym kole. Podczas blokowania koła coś tam stuka ale koło zblokowane. Przeprowadziłem test 1. Klamka odbija ale na pedale tylko wibruje i słychać pompę ale nie odbija. Nie umiem przeprowadzić testu numer 2. W trybie serwisowym od razu po załączeniu stacyjki kontrolka ABS mruga (0,5s) i słychać pompę tak jakby od razu przechodziła do testu numer 1. Próbowałem trzymać długo przycisk rozrusznika. Bez zmian od razu pompa buczy. Błędów nie ma. Czujniki obrotu przód i tył działają bo alarmy się pokazują jak się kręci niezależnie kołami. Potrafię je skasować.

ABS nie zgłasza żadnych błędów. W normalnym trybie kontrolka zapala się po załączeniu zapłonu na 2 sekundy i gaśnie. Yamaha wróciła z serwisu gdzie wymieniali płyn i czyścili okładziny.

Pomocy! :)

Piotr.


Dobrze opisałeś, sprawdziłeś co się da, wykluczyłeś proste potencjalne przyczyny.
Na moją wiedzę to masz uszkodzoną pompę ale nie mam motocykla w rękach i mogę się mylić. Miałem identyczne objawy wymiana pompy pomogła.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-29 16:03:01 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2011-02-01 13:15:45
Posty: 10
Płeć: Mężczyzna
GG: 215456
Obecne moto: FZ6 2007
tuzmen napisał(a):

Dobrze opisałeś, sprawdziłeś co się da, wykluczyłeś proste potencjalne przyczyny.
Na moją wiedzę to masz uszkodzoną pompę ale nie mam motocykla w rękach i mogę się mylić. Miałem identyczne objawy wymiana pompy pomogła.


Cześć,

Dzięki. Yamaha w warsztacie. Też podejrzewam pompę. Zobaczymy.

Udało Ci się uruchomić test drugi?

Piotr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-29 23:21:49 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 717
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
olo napisał(a):
tuzmen napisał(a):

Dobrze opisałeś, sprawdziłeś co się da, wykluczyłeś proste potencjalne przyczyny.
Na moją wiedzę to masz uszkodzoną pompę ale nie mam motocykla w rękach i mogę się mylić. Miałem identyczne objawy wymiana pompy pomogła.


Cześć,

Dzięki. Yamaha w warsztacie. Też podejrzewam pompę. Zobaczymy.

Udało Ci się uruchomić test drugi?

Piotr.


Tak, uruchamia się zaraz po przekręceniu kluczyka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org