Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-08-30 18:18:44 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 824
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Po zimie miałem bardzo słaby akumulator, mimo tego nie miałem błędów abs i działał prawidłowo na lodowatym asfalcie.

Proponuję Ci sprawdzić i wyczyścić połączenia elektryczne pompy i elementów powiązanych z ABS i komputerem. Niższe napięcie na słabych połączeniach powoduje większe spadku sygnału, na silniejszym akumulatorze widocznie jeszcze jakoś daje radę się przebić, słaby ujawnia usterkę. Bledy zapisane w kompie moga byc podpowiedzią w jakim obszarze jest problem.

Jesli to zostawisz jak jest to w kazdej chwili problem moze powrocic i abs moze nie zadzialac akurat wtedy kiedy bedziesz go najbardziej potrzebowal...

Dla przykładu, rezystancję obwodów uziemienia sprawdza się bardzo małym napięciem i bardzo dużym prądem, np 1V 25A, wtedy objawiają się kiepskie połączenia elektryczne, wyzsze napiecie lepiej sobie radzi z pogorszonym stykiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-08-30 18:18:44 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2019-08-30 18:46:47 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-08-30 14:25:54
Posty: 8
Obecne moto: Fz6 s2
Tuzmen to ma sens ponieważ aby go podładować zawsze odlaczalem Aku dla bezpieczeństwa . Muszę wyprowadzić kable do ładowania lub kupić nowy Aku ( niby zawsze zapala ale mam wrażenie , że abs potrzebuje więcej prądu ) . Mam pytanie - jak znaleźć ten błąd ? Mam jeszcze jedno ale- dlaczego kontrolka nie gasła po przejechaniu ok 200 km zgaszeniu np na tankowanie lub jakiś postój i ponowne odpalenie skoro system startuje od nowa ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-08-30 19:46:50 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-08-30 14:25:54
Posty: 8
Obecne moto: Fz6 s2
Muszę podjechać na komputer i zdiagnozować obszar abs-u bo szukać igły w stogu siana mało realne poza tym możliwe że znajdę konkretny przewód


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-08-30 22:44:41 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 179
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Do diagnostyki ABS w Fz6 nie potrzebny jest zewnętrzny interfejs, wszystko obsługuje licznik, trzeba tylko zrobić zwoekę w odpowiednie kostce, by system diagnostyczny przełączył wyświetlanie na liczniku danych z ECU silnika na ECU ABS. Wszystkie kody błędów wypluje, jeśli jakieś są, kasowanie też z pozycji motocykla.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-08-31 11:01:58 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-08-30 14:25:54
Posty: 8
Obecne moto: Fz6 s2
Wiem jak zrobić ta zworkę tylko już teraz nie pamietam czy szukałem tego błędu po teście 1,2 czy dopiero po rozłączeniu - wtedy działałem trochę po omacku-pozbieram wszystko do kupy i zrobię wszystko po kolei . Moto stało trzy dni odpalił bez zająknięcia abs działa . Mam wątpliwości , że moto sam skasuje ten błąd (lampkę ) bez rozłączenia Aku na dłuższy czas lub jak kolega mówi zrobienia zworki i skasowania z pozycji Eku abs ponieważ po dłuższej trasie zgaszeniu godzinnym postoju i ponownym odpaleniu lampka wciąż migała (ponad 200 km to powinien się naładować ).Jak ustalę wszystko na 100% to się podzielę . Dzięki za pomoc!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-08-31 11:06:07 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 793
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
Kaktus
Kontrolka nie gasła bo system diagnozuje się przy starcie i w trakcie jazdy i jeśli zaistnieją warunki że ABS nie może działać to świeci kontrolką i blokuje się do kolejnego startu systemu.

Przyczyny trzeba szukać w historii błędów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-16 19:20:10 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 83
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Dziś zrobiłem zworkę w kostce aby zobaczyć błędy ABS. Ktoś pomoże?
Wyświetla kody 11, 25, 41, 61, 62, 63 i 64.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-16 20:58:18 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-08-30 14:25:54
Posty: 8
Obecne moto: Fz6 s2
Jakie objawy ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-16 21:14:55 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 83
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Kaktus napisał(a):
Jakie objawy ?

Objawy chyba jak zawsze - brak ABS. Jak kupiłem moto we wrześniu to działał na 100% ale od października przestał działać. Zapewne pompa uszkodzona :oops:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-16 21:18:10 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-08-30 14:25:54
Posty: 8
Obecne moto: Fz6 s2
Próbowałeś odłączyć Aku

-- 2020-03-16 21:42:41 --

Październik- zimniejszy miesiąc zapewne mniej jeździłeś aku troszkę podupadło i abs nie wejdzie do pracy-zacznij od porady Tuzmena tzn oczyść połączenia doładuj Aku lub kup nowy - przed ładowaniem rozłącz klemy ( tak również skazujesz błędy ) ja nie pomoże wymień płyn niech kilka dni popracuje i znów procedura z Aku . Abs musi mieć prąd inaczej nie wystartuje . Ja po kilku dniach przerwy odpalam i czekam aż się doładuje i dopiero jeżdżę - w zeszłym tygodniu włożyłem Aku po raz pierwszy cieplutki full naładowany i nie było problemu ps nie włączaj 1 na centralnej stopce bo abs się wyłączy no chyba ze celowo chcesz pośmigać w poslizgu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-17 08:26:09 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 83
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Jeździłem do początku listopada, bo pogoda była jeszcze dobra - trasy ok 100-200km. ABS kiedy umarł to nie wiem dokładnie ale testowałem go z ciekawości przez kilka dni po zakupie i wszystko grało. W październiku miałem awaryjne hamowanie i poczułem jak "dupka" ucieka - zblokowało się tylne koło. Po tej akcji testowałem ABS i już wiedziałem, że nie działa. Olałem temat mówiąc, że na wiosnę się tym zajmę. W listopadzie akku wyjęte i trzymane w domu które 2 razy doładowywałem. Założyłem je tydzień temu ale nie jeździłem. Odpaliłem moto na jakieś 15 min i tyle. Ogólnie akumulator jest roczny - jest naklejka z datą montażu w DE.
Nie doczytałem jak się kasuje błędy ABS ale dzisiaj to zrobię i zobaczę co będzie. Podepnę drugi akku przed przeprowadzeniem testu i zobaczymy co będzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-17 08:56:14 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3175
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Jak zrobisz zworę i zaciśniesz przedni hamulec i tylny hamulec to startuje pompa?

Błędy kasujesz : zwora, stacyjka on, wyłącznik awaryjny na off, 10 szybkich naciśnięć na guzik rozrusznika.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-17 09:38:35 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 824
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Janusz81 napisał(a):
Wyświetla kody 11, 25, 41, 61, 62, 63 i 64.


Twoje błędy wskazują na "jazdę" na centralce (albo wheelie :) ) i slaby akumulator.

W manualu jest rozpiska błędów, poniżej zrzuty ekranu z krótkiej listy błędów, od strony 8-91 każdy błąd jest bardziej obszernie rozpisany. Manual można pobrać choćby stąd:

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... SKLnKRZona

Generalnie wystarczy w Google wpaść fz6 abs manual.

Czy zrobiłeś test pompy z odpychaniem klamki i pedału? Jak to u Ciebie wygląda?

Puszczenie tylnego koła w ruch na biegu na stopce centralnej spowoduje zapisanie w pamięci błędów związanych z brakiem prawidłowego sygnału z przedniego koła (komputer traktuje to jako rzeczywistą jazdę bez odczytu z przedniego czujnika), oraz inne błędy towarzyszące. Warto skasować błędy i wykonać test 1 i 2 i wtedy zobaczyć jakie zapiszą się błędy, później normalnie się przejechać i również sprawdzić kody błędów. Potwierdzam że słaby akumulator może spowodować złą pracę ABS, jak uruchomiłem motocykl na pych na rozładowanym akumulatorze to od razu miałem błąd ABS - ciągłe świecenie kontrolki podczas jazdy. Po kwadransie jak myślałem że już się trochę podładował to zgasiłem silnik i uruchomiłem normalnie, ABS zgasł ale przy próbie hamowania tylnym kołem do zablokowania pompa zastukała może że dwa razy po czym koło się zablokowało i ABS palił się cały czas. Po pełnym naładowaniu akumulatora wszystko wróciło do normy, ABS działa prawidłowo.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-17 13:55:28 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 83
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Wojt@s napisał(a):
Jak zrobisz zworę i zaciśniesz przedni hamulec i tylny hamulec to startuje pompa?

Błędy kasujesz : zwora, stacyjka on, wyłącznik awaryjny na off, 10 szybkich naciśnięć na guzik rozrusznika.


sfazowany napisał(a):
Janusz81 napisał(a):
Wyświetla kody 11, 25, 41, 61, 62, 63 i 64.


Twoje błędy wskazują na "jazdę" na centralce (albo wheelie :) ) i slaby akumulator.

Czy zrobiłeś test pompy z odpychaniem klamki i pedału? Jak to u Ciebie wygląda?

Podczas testu pompa się odzywa, a na klamce wyczuwalne jest tylko drżenie. Na nożnym jest tak samo.
Na koniec sezonu pamiętam, że na centralnej stopce włączyłem bieg na pracującym silniku i wtedy migała dioda od ABS. Jak zakręciłem przednim kołem to też migała czyli impulsy dochodzą do sterownika. Normalnie po odpaleniu silnika ta kontrolka się nie świeci. Dziś po robocie skasuje błędy (wczoraj nie wiedziałem jak to zrobić) i przejadę się, bo dziś pogoda u mnie jest idealna. Zobaczymy po tym czy będą jakieś błędy. Dzięki Panowie za wszelkie rady


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-17 14:07:35 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 824
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
No to drżenie klamki i pedała w czasie testu to niedobre objawy... U mnie to się skończyło wymianą pompy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org