Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-04-30 21:34:09 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-08-25 20:55:31
Posty: 38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6
Hejka :)

Kiedyś już byłem na forum z moim FZ6 Fazer z 2004 roku. Ze względu na przeprowadzkę do Niemiec musiałem sprzedać motocykl.

Oczywiście Fazera uważam za najlepszy motocykl dla mnie, to kupiłem ponownie :), tylko tym razem FZ6 S2, granatowo czarny z 2010 roku.

Przechodzę do sedna sprawy, dzisiaj miałem podwójnego pecha. Najpierw przebiłem oponę, wlałem środek uszczelniający i napompowałem ponownie. Także dojechałem do domu. Opony zamówione.

Problem jaki się pojawił to migająca równomiernie kontrolka od ABS po przekroczeniu około 15 km/h. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu, kontrolka nie świeci, ale jak przekroczę 15 km/h to znowu się zapala.

Sprawdzałem błędy w kompie ( przytrzymuję reset i select ) w kompie nie ma błędów.

Pomocy, dwa razy mieć pecha w jednym dniu to za dużo.

Pozdrawiam

ps. Może ktoś w miarę prosto omówić procedurę diagnostyki ABS po polsku. Nie znam angielskiego. Niemiecki bez problemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-04-30 21:34:09 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2018-04-30 22:18:13 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 793
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
poszukaj bo byly juz takie tematy na forum


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-01 09:41:35 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-08-25 20:55:31
Posty: 38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6
ok
problem rozwiązany.

Na tym filmie jest dokładnie pokazane jakie czynności należy wykonać :

https://www.youtube.com/watch?v=9yIfH6CiiGM

Jedna mała różnica, to w FZ6 aby przeprowadzić kalibrację, należy przytrzymać rozrusznik nie 4s a jakieś 8s.
Tak jest w przypadku mojego moto. ( FZ6 S2 2010 r. )

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 17:54:43 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-05-10 17:39:54
Posty: 4
Lokalizacja: 3-miasto
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S2 Naked ABS
Czesc,

mam FZ6S2 naked z 2009 roku i od dzisiaj pojawil mi sie ten sam problem co opisales w tym watku.
Po przekreceniu zaplonu zapalaja sie wszystkie kontrolki i po chwili gasna oraz brak bledow - czyli niby jest OK.
Ale jak rusze i przekrocze 15km/h zaczyna mi mrugac czerwona lampka ABS (pali sie ok. 0.8 sek/ gasnie na jakies 0.2 sek).
Po zgaszaniu i uruchomieniu sytuacja sie powtarza.
Patrzylem na ten film z FZ1 ktory podlinkowales ale u mnie (Naked) nie ma takiego zlacza w tym miejscu.
Jest gniazdo z bezpiecznikami i jakas wtyczka z przekaznikiem ABS (NAIS 5EA-20-2).
Pomozesz ?

Z gory dzieki za pomoc
Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 20:14:54 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2019-10-01 16:23:53
Posty: 246
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Tracer 900
__Roger__ napisał(a):
pali sie ok. 0.8 sek/ gasnie na jakies 0.2 sek

jak zmierzyłeś tak precyzyjnie czas??? :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 21:08:27 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 171
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Takie właśnie jest precyzyjne podejście Japończyków do diagnostyki. Za pomocą migającej jednej lampi są w stanie pokazać ze 16 błędów, zależnie od kombinacji. Tak jest w serwisówce w zakresie ABS, miganie diody może być równomierne bądź nierównomierne pomiar czasu jest mniej istotny, bardziej chodzi o to by wychwycić, czy dłużej świeci niż nie świeci bądź odwrotnie :).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 21:35:54 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-05-10 17:39:54
Posty: 4
Lokalizacja: 3-miasto
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S2 Naked ABS
Dobra, znalazlem :)
W moim FZ6S2 Naked to zlacze diagnostyczne tez jest po lewej stronie, kolo klaksonu.
Poniewaz poprzedni wlasciciel dorabial sobie gniazdo 12V w tym miejscu to gniazdo testowe ABS bylo "ukryte" pod dorobionym mocowaniem i wiazka kabli do tego gniazda 12V.
Wykonalem prace jak na filmie powyzej i wyglada ze teraz jest OK.
Zrobilem testowo ok. 10km i blad sie nie pojawia :D

P.S. Mialem blad ABS_22 - Starter motor monitor malfunction


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 21:39:37 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 780
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Dziwna sprawa... Czyli po testach błędy zniknęły? Może Twój ABS wymagał adaptacji, jeden z tych testów to jest właśnie adaptacja.

Hamowałeś próbując wywołać ABS? Sprawdź czy działa na obu kołach...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 21:41:51 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-05-10 17:39:54
Posty: 4
Lokalizacja: 3-miasto
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S2 Naked ABS
marcingda napisał(a):
__Roger__ napisał(a):
pali sie ok. 0.8 sek/ gasnie na jakies 0.2 sek

jak zmierzyłeś tak precyzyjnie czas??? :D


na oko :)

w serwisowce pisza ze ma to znaczenie jaka czestotliwoscia mruga bo wstepnie wiadomo jaki jest problem (u mnie bylo [C-3] pkt.2) czyli:

2. When the warning light flashes “ON” for 0.75 seconds and “OFF” for 0.25 seconds, the starter
motor monitor is defective. Same as the error code 22 or 3-1), 2), 3).

-- 2020-05-10 21:47:32 --

sfazowany napisał(a):
Dziwna sprawa... Czyli po testach błędy zniknęły? Może Twój ABS wymagał adaptacji, jeden z tych testów to jest właśnie adaptacja.

Hamowałeś próbując wywołać ABS? Sprawdź czy działa na obu kołach...


hamowalem normalnie - nie awaryjnie.
Robilem kasowanie i adaptacje czyli tak jak pokazano na filmie.
Ale skoro blad mi sie zapalal jak przekroczylem 15km/h a teraz nie i widze ze dotyczyl monitorowania rozrusznika wiec zakladam ze po adaptacji powinno byc OK..
Chyba ze pada rozrusznik... ale zawsze kreci jak trzeba i pali mi od strzala :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 23:11:07 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 780
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Ok, więc brak brak błędów przy normalnej jeździe jeszcze nie gwarantuje że system działa, spróbuj hamowania awaryjne.

Nie miałeś słabego akumulatora? Mi abs pluł błędami jak po zimie miałem słaby akumulator, po kilku jazdach wszystko wróciło do normy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-10 23:25:36 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-05-10 17:39:54
Posty: 4
Lokalizacja: 3-miasto
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S2 Naked ABS
OK, przy następnej jeździe zrobię awaryjnego hamowanie żeby spr ABS.

Aku jest w porządku bo już trochę jezdze, wczoraj zrobiłem sobie kółko z 50km i było OK.
Dzisiaj wsiadłem, zapalił od strzała i jak tylko przekroczyłem 15km/h to wywalił mrugająca kontrolkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org