Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-05-21 18:54:06 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-02-24 19:17:18
Posty: 182
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Nikon
Obecne moto: XV535-XJ600-FZS600
Chcę założyć dodatkowe światło STOP. W kufrze centralnym jest do tego specjalnie uszykowane miejsce. I miała by to być przylepna taśma LED.
Ale, że jest ich wiele rodzai, typów i gatunków, nie mam pojęcia co wybrać.
I jako, że nie znam się za bardzo na elektryce, tu pytanie do Was! Jaką kupić? :-)
Coś takiego? http://allegro.pl/promocja-tasma-led-30 ... 30540.html


Załączniki:
DSC_3919 800 KUFER.jpg [610.81 KiB]
Pobrane 473 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-21 18:54:06 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2018-05-21 19:35:29 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 160
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
Ja u siebie w kufrze wstawiłem z miesiąc temu światło stop z taśmy led z tym że wodoodpornej, jest w takim żelu.
Coś jak tutaj http://allegro.pl/tasma-led-2835-60-m-z ... 02ea5f80a8


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-22 09:16:22 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 1323
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
Ja też u siebie to zrobiłem ale świeciło na tyle słabo ze paten został zdemontowany.
W ciągu dnia nie było kompletnie nic widać mimo odbłyśników. Moze jak bym znalazł jakieś mocniejsze źródło światła to by się spisało, a tak temat zawieszony.
Też miałem jakąś podobną taśme ledową.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-22 09:26:24 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2015-11-04 22:28:46
Posty: 226
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 s2
Mam w swoim kufrze givi taki patent
3x paski po jakies 40 cm użyłem taśmę led 5050,świeci mocno w dzień jak i w nocy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-23 18:36:12 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-02-24 19:17:18
Posty: 182
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Nikon
Obecne moto: XV535-XJ600-FZS600
Toperz napisał(a):
Ja też u siebie to zrobiłem ale świeciło na tyle słabo ze paten został zdemontowany.

No, właśnie chodzi o to, żeby to światło było widoczne. Stąd moje pytania.
Może miałeś zbyt małą moc światła? Bo są takie, co mają 4W, 12W, a i takie co mają aż 14.4W


Oskarkor napisał(a):
Ja u siebie w kufrze wstawiłem z miesiąc temu światło stop z taśmy led z tym że wodoodpornej, jest w takim żelu.
Coś jak tutaj http://allegro.pl/tasma-led-2835-60-m-z ... 02ea5f80a8

I jak się sprawuje? Dobrze widać światło?
Rozumiem, że podłączyłeś bez jakichś tam zasilaczy czy sterowników, tylko bezpośrednio do instalacji 12V?
Tu jest taka 5050, ale piszą tam o różnych kolorach. A ja bym chciał czerwone światło, ewentualnie białe.
http://allegro.pl/tasma-rgb-300-led-505 ... 48731.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-23 21:35:57 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 160
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
Jutro zrobię zdjęcie jak to świeci i wygląda. Moim zdaniem daje radę. Jeśli mało światła zawsze można dać pasek led z większą ilością diód na metrze paska oraz poprawdzić 2 paski. A kolorowe nie są potrzebne bo plastik na kufrze jest czerwony i siłą rzeczy takie światełko wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-24 20:00:22 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 160
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
Tak to wygląda jako dodatkowe światło pozycyjne. Wpięte do tylnego pozycyjnego. W niedługim czasie mam zamiar dołożyć dodatkowy pasek i wpiąć się w światło STOP, wtedy dużo wyraźniej, mocniej świeci.
Zdjęcie robione w słoneczny dzień, zdjęcie tego za bardzo nie oddaje.
[ img ]
[ img ]

Taką taśmę wsadziłem
[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-25 18:27:51 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-02-24 19:17:18
Posty: 182
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Nikon
Obecne moto: XV535-XJ600-FZS600
No i gites. Tak to ma wyglądać :-)
Kupiłem taką taśmę. Jak założę, to pokażę :-)

Dzięki!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-25 21:00:13 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 160
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
Powodzenia w montażu :)
Nie wiem czy kolor biały zimny nie był by lepszym pomysłem. Na aukcji widzę tylko 2 kolory do wyboru oprócz zimnego.
Tak czy siak pochwal się po zamontowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-25 23:03:12 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-20 20:47:19
Posty: 59
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Jabłkowy
Obecne moto: FZS 600
Oskarkor lista pytań/próśb do Ciebie:
1) dużo problemu z włożęniem listwy pod „klosz” kufra? Czy ten klosz można jakoś wypiąć od wewnątrz? Muszę popatrzeć na swój...
2) jak poprowadziłes kabelki w kufrze?
3) robiłeś jakieś gniazdo/wtyczkę na potrzebe zdjęcia kufra? Jeżeli tak to gdzie?
4) w którym miejscu wpisałeś się w pozycje i za pomocą czego? Szybkozłączka z ząbkami?
5) masz miejsce na jeszcze dwie listewki z każdej strony, żeby się zapalały dodatkowo ze stopem?
6) co z kierunkami? :)
Czy mogę prosić instrukcje step by step z fotkami?
U mnie zalega od cholery takiej taśmy w garazu i chyba zrobię z niej użytek:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-26 10:00:07 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 160
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
RadekF napisał(a):
1) dużo problemu z włożęniem listwy pod „klosz” kufra? Czy ten klosz można jakoś wypiąć od wewnątrz? Muszę popatrzeć na swój...

Klosz - przynajmniej w moim kufrze jest dostosowany i bez problemu mieści taśmy led. ,,Klosz" trzyma się na 4 malutkich śrubkach od wewnątrz.

RadekF napisał(a):
2) jak poprowadziłes kabelki w kufrze?

Może nie wygląda to za estetycznie, ale klej na gorąco ma jedynie za zadanie zabezpieczyć przed wilgocią i unieruchomić kabelki na miejscu, ale do środka kufra nikt mi nie zagląda i zawsze mogę klej położyć na nowo, równo.
[ img ]

RadekF napisał(a):
3) robiłeś jakieś gniazdo/wtyczkę na potrzebe zdjęcia kufra? Jeżeli tak to gdzie?

Na ten moment za taką wtyczkę robi zwykła wtyczka hermetyczna. Jeden element poprowadziłem pod spodem płyty i unieruchomiłem trytytkami. Wpięcie, wypięcie zajmuje mi dosłownie 2 sekundy więc nie ma problemu. Jedynie zwisający 15-20cm kabelek z kufra może kogoś razić w oczy, ale ja w sumie kufra nigdzie nie przenoszę na duże odległości to nie mam problemu :D Zawsze można zmodyfikować to o złącze światła stop Givi - ale to jest dodatkowy koszt 60-70pln. [ img ]

RadekF napisał(a):
4) w którym miejscu wpisałeś się w pozycje i za pomocą czego? Szybkozłączka z ząbkami?

w fz6 s2 kabelek od tylnego pozycyjnego idzie w lewej stronie - zadupka. Wpiąłem się lutując po prostu owe kabelki razem i nakładając rurke termokurczliwą. Równie dobrze może być to szybkozłączka.

RadekF napisał(a):
5) masz miejsce na jeszcze dwie listewki z każdej strony, żeby się zapalały dodatkowo ze stopem?

Bez problemu pomieści jeszcze dwie listewki po każdej stronie - w przyszłości je dołożę. Tylko będe musiał usunąć stary przewód który jest pokazany w pierwszym zdjęciu i zastosować taki 3 lub 4 żyłowy, aby zmniejszyć ilość kabli w środku, bo po co prowadzić osobny :p

RadekF napisał(a):
6) co z kierunkami?

Kierunki są, obok tablicy rejestracyjnej. Jeżeli pytasz o kierunki w kufrze, to wszystko jest bez problemu do zrobienia, kwestia dołożenia dodatkowych 2 paseczków listwy led i podpięcia się pod kierunki. Ja na ten moment stwierdziłem że tego nie potrzebuję.

RadekF napisał(a):
Czy mogę prosić instrukcje step by step z fotkami?

Ciężko będzie z fotkami bo mam to już przecież zamontowane na miejscu.
Mogę w skrócie opisać co i jak, ale instrukcji w internecie jest mnóstwo, wystarczy chociażby na youtube wpisać ,,Instalacja światła STOPu w kufrze Givi"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-26 10:33:44 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2012-04-20 21:21:46
Posty: 539
Lokalizacja: WWE
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Samsung Galaxy S7 :P
Obecne moto: Kocio
Zamiast wtyczki można by zastosować takie styki jak są w klapach niektórych samochodów np. we fiacie brava

http://allegro.pl/fiat-brava-styki-klap ... 08727.html
http://allegro.pl/styk-styki-klapy-tyl- ... 79271.html

Oskarkor napisał(a):
Klosz - przynajmniej w moim kufrze jest dostosowany i bez problemu mieści taśmy led. ,,Klosz" trzyma się na 4 malutkich śrubkach od wewnątrz.


Hmm ciekawe czy moja stara Maxia ma taki myk :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-26 12:02:36 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 160
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
To już pewniej i prościej z tym:
http://allegro.pl/givi-z880-zlacze-swia ... 28355.html
http://allegro.pl/givi-z995m-zlacze-do- ... 43341.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-28 10:06:26 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-20 20:47:19
Posty: 59
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Jabłkowy
Obecne moto: FZS 600
I w ten sposób mamy instrukcje step by step, dobra robota bez kitu.
:beer:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-05-29 20:05:53 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-02-24 19:17:18
Posty: 182
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Nikon
Obecne moto: XV535-XJ600-FZS600
No i światło STOP zrobione. Tak to wygląda jak poniżej.
Taśma LED 3528 jednobarwna w kolorze czerwonym IP65 5m 300led VCHIP (5209, 5210, 5222, 5224)
http://allegro.pl/tasma-5m-300-led-4-ba ... 89037.html


Załączniki:
IMG_20180528_204213 1024.jpg [567.71 KiB]
Pobrane 197 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org