Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-08-07 18:38:38 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-11-29 18:53:13
Posty: 28
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6N
Witam,

Wczoraj normalnie odpaliłem maszynę i postanowiłem zrobić pętelkę wokół komina. Na trasie spotkałem grupę motocyklistów i ruszyłem z nimi na bunkry z linii mołotowa.
Na pierwszym przystanku motocykl odpalił bez problemu i ruszyliśmy dalej. Po krótkiej przejażdżce na drugim przystanku zostawiłem na kilka minut motocykl z włączoną stacyjką bo załaczył się wentylator. Po powrocie i przy przekręceniu stacyjki zapalił się zegar tak jak zwykle. Pompa się załączyła, a przy próbie uruchomienia tylko zawyrczało jakby coś przerywało. W tym samym czasie dioda alarmu migała bardzo szybko - równo z dźwiękiem. Po kilku próbach odpalenia odkręciłem zbiornik, żeby zobaczyć czy nie ma jakiegoś zwarcia - na pierwszy rzut oka nie widać żadnego problemu.
Po dokręceniu zbiornika prąd całkowicie zniknął. Po przekręceniu stacyjki zero reakcji. Motocykl zaniemógł.
Sprawdziłem bezpiecznik (30A) przy akumulatorze - jest cały. Przewód masowy podłącziny do rozrusznika. Niby wszystko OK, a jednak nie jest OK.
Po przewiezieniu motocykla do domu podłaczyłem, przewodami - dla sprawdzenia - akumulator samochodowy. Efekt taki sam jak na aku w motocyklu czyli zero reakcji.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki - są OK.
Akumulator w motocyklu, po tej przejażdżce ma 11,80 V.
Po przekręceniu stacyjki nadal cisza i zero reakcji, ale żarówka w górnej części lampy świeci.
Odkręciłem stacyjkę żeby sprawdzić czy dochodzi do niej napięcie, tylko nie wiem jak to zrobić.
Może podpowiecie między którymi mierzyć napięcia i jak prawidłowo sprawdzić?
W załączniku dołączam zdjęcie rozkręconej stacyjki.


Załączniki:
20180801_162919.jpg [77.67 KiB]
Pobrane 84 razy
20180801_162902.jpg [79.76 KiB]
Pobrane 85 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-07 18:38:38 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2018-08-07 21:53:08 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Nie jestem pewny ale stacyjka łączy ten czerwony z pomarańczowy(?) z niebieskim paskiem oraz pomarańczowy(?) z czerwonym paskiem więc napięcie powinno się pojawić na wszystkich trzech wymienionych po przekręceniu kluczka. (mierzysz między lutem i masą)
Nie wiem co to za czwarty kabel pomarańczowy(?) na samej górze zgaduję że immo.

Może rozbiorę swoją stacyjkę i potwierdzę ale nie obiecuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-08 09:14:27 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-11-29 18:53:13
Posty: 28
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6N
Dzięki za podpowiedź. Jak wrócę do domu to sprawdzę.
Czwarty kabel to raczej na pewno immo.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org