Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-08-12 15:04:49 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-08-12 14:21:44
Posty: 1
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6s 2004
Witam , nabylem wlasnie droga kupna Fz6s z padnietym licznikiem , kontrolki na okolo swieca ale wyswietlacz lcd milczy w zwiazku z tym mam prosbe do forumowiczow , czy ktos posiada schemat elektryczny do tego modelu ze szczegolnym uwzglednieniem zegara i moglby podzielic sie tym skarbem ? Z gory dziekuje za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-12 15:04:49 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2018-08-12 15:34:28 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2315
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
koniec serwisówki. znajdziesz w google.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 11:42:03 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2017-11-20 21:58:29
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Fz6 by Roni
mam FZ6 S2 i kłopot ze światłem stop z ręki ,nie świeci się stop po klamce a nożny świeci , na przewodach klamki mam 12 V i ok 8 V a powinno być zero ,ma ktoś rysunek instalacji elektrycznej hamulców i ewentualnie potrafi mi podpowiedzieć co może być nie tak ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 11:58:21 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2014-08-17 12:43:43
Posty: 959
Lokalizacja: Przemyśl
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tracer 900 GT 2019
Roni nie wdajac się w specyfikację techniczną sprawdziłes może czy to nie wina czujnika przy klamce? Potrafi on się zabrudzic i nie działa prawidłowo, zdarzało mi się tak i oczyszczenie z zewnatrz dawało efekt dlugotrwaly. Ten element jest nierozbieralny a w razie czego kosztuje kilka złotych. Z zewnątrz czyscilem środkiem o nazwie kontakt.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 12:50:58 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 348
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
Jak coś to schematy elektryczne są na końcu serwisowi dostępnej w Google.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 13:29:40 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2017-11-20 21:58:29
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Fz6 by Roni
Blue, styki są czyste, a problem jest taki że na jednym styku po ich odpięciu jest 12v a na drugim ok 8v a na nim powinno być chyba 0v bo ten kabelek idzie w stronę lampy, nie wiem jak on idzie i przez jakie połączenia ale gdzieś i skądś łapie te 8v , tak czy siak po spięciu wszystkiego na same gniazdo stopu przychodzi mi jakieś głupie napięcie ok 9-10v i stop nie chce się palić od klamki, stop nożny się pali normalnie.

-- 2020-04-18 13:32:23 --

Tak apropo, stop z klamki i nogi gdzieś są połączone kablami czy kostką (gdzie) ? Bo mają w lampie tylnej wspólną masę i dalej jak idzie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 14:32:15 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 782
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
A stycznik sam w sobie zmierzyłeś na przejście? Jaką ma rezystancję po załączeniu? Sprawdź też rezystancję między pinem styku a żarówką stop. Co gdzie idzie to nie wiem, w manualu znajdziesz w schematach. Znajdź żarówkę stop i od niej dojdziesz po nitce do styczników.

Wątpię żeby to co mierzysz to była masa, to jest stycznik a nie odbiornik, czyli z jednej strony masz plus z aku (z jakimiś przekaźnikami po drodze) a z drugiej żarówkę stop. Połączenie tych dwóch powoduje dostarczenie 12V do żarówki. Kable są nieekranowane i czasem czuły miernik zmierzy na odłączonym przewodzie to co w nim się wyindukuje z innych przewodów którymi płynie prund.

Możesz też stycznik przy klamce zastąpić na chwilę drucikiem-zworką i zobaczyć czy żarówka się zaświeci.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 17:27:37 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2017-11-20 21:58:29
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Fz6 by Roni
Sprawdzając te dwa przewody przy klamce (odpięte) masę wziąłem odpowiednio a drugim końcem sprawdziłem oba kabelki spod klamki i pokazało 12v i na drugim ok 8v wydawało by się że powinno być 0 v . Jak wszystko było podłączone to w gnieździe żarówki bez naciskania klamki pokazywało ok 6v a po naciśnięciu klamki pokazuje prawie 11v a i tak się nie świeci. , pozycja i stop nożny działa tylko od klamki nie, czy oba hamulce nie są powiązane elektrycznie? Bo na pewno mają wspólną masę. Masz może jakiś link do tego mamuala?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 18:35:34 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 782
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Wpisałem w google "fz6 manual".

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 7227410438


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-18 19:20:50 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2017-11-20 21:58:29
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Fz6 by Roni
Dzięki wielkie

-- 2020-04-19 15:43:46 --

No i sprawa się wyjaśniła, winna była krańcówka przy klamce, niby przekazywała napięcie ale pod obciążeniem ledwo co, rozebrałem ją, przeczyściłem styki i w ogóle całe ustrojstwo i wszystko działa jak trzeba, dzięki wszystkim za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-22 09:30:39 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-04-22 09:27:10
Posty: 1
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: moto
sfazowany napisał(a):


Dziękuję Bardzo prosty i jasny opis. Właśnie tego szukałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-04-22 09:54:10 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2014-08-17 12:43:43
Posty: 959
Lokalizacja: Przemyśl
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tracer 900 GT 2019
Roni napisał(a):
No i sprawa się wyjaśniła, winna była krańcówka przy klamce, niby przekazywała napięcie ale pod obciążeniem ledwo co, rozebrałem ją, przeczyściłem styki i w ogóle całe ustrojstwo i wszystko działa jak trzeba, dzięki wszystkim za pomoc.

Czyli rozumiem że to ta kostka o której mówiłem na początku? Należy jej się od czasu do czasu przeczyszczenie właśnie bo woda i brud wchodzą do środka i coś tam nie domaga, szczególnie po zimie jak moto postoi.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org