Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-03-04 07:19:07 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2017-10-23 21:22:35
Posty: 3
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Witam,
motocykl to FZS 1000 z 2001r.
Problem dotyczy słabych świateł. Jazda w nocy to niezły wyczyn i męczarnia. No i nie spełniają warunków podczas badania na SKP.
żarówki nowe, markowe... 2*H4
odbłyśniki wyglądają w porządku
spadek prawie 2V pomiędzy akumulatorem a żarówką (na+)
Pytanie czy są przekaźniki świateł?
Może ktoś zna układ, jakieś doświadczenia? wskazówki?
W ostateczności poprowadzę nową instalację z przekaźnikami, pewnie pomoże choć wolę rozwiązania fabryczne.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Słabe światła
PostNapisane: 2019-03-04 07:19:07 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2019-03-04 11:39:39 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 658
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Skype: g_ciesla
Obecne moto: Sprint ST 1050
Rezystors napisał(a):
Pytanie czy są przekaźniki świateł?


Są dwa przekaźniki pod zestawem wskaźników, jeden główny do załączenia obwodu świateł przednich, drugi tzw. "dimmer" do przełączania pomiędzy światłami drogowymi i mijania :).

Ogólnie, z doświadczenia, przeleć sobie wiązkę i wyczyść wszystkie złącza, dobrze by było nawet wyciągać styki ze złączy, ale jeżeli nie chcesz ryzykować, to przynajmniej spróbuj czymś małym skrobnąć lekko styki i potraktować je dobrym zmywaczem do złączy elektrycznych, np. Wurth.
U siebie w FZS-ie miałem kuku z ładowaniem, czyszczenie złączy podniosło ładowanie o niecałe 2V, wyeliminowanie złączy, czyli po prostu polutowanie całej drogi od regulatora, do akumulatora dało 3V, nagle z 11V zrobiło się 14.2V ;). Kolega w FZS-ie 1000 też miał problem ze spadkiem napięcia ładowania, ta sama operacja, tylko dla świętego spokoju zrobiłem tam jeszcze jeden mały bajer :).
Posprawdzaj złącza, może nawet nie zdajesz sobie sprawy, w jak tragicznym stanie mogą być, a uwierz, bywają, bo zabezpieczenie samych złączy przed warunkami zewnętrznymi jest praktycznie żadne ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-20 21:24:37 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2017-10-23 21:22:35
Posty: 3
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Witam,
dzięki za rady, czyszczenie złączy faktycznie pomogło. Zobaczę jak będzie dalej, jeżeli się powtórzy powyciągam końcówki i zrobię z nimi porządek. Jeszcze raz dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org