Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-03-05 16:56:42 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2010-11-14 00:20:22
Posty: 73
Płeć: Mężczyzna
GG: 1001080
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer
Cześć i mam pytanie...
Zostawiłem aku przez całą zimę w motocyklu w garażu blaszaku. Wczoraj byłem go naładować i prostownik zupełnie nawet nie wykrywa go jako podłączone cokolwiek do ładowania...
Czy to oznacza że zamordowałem Yuasę?? Aku półtoraroczne...
Będę wdzięczny za odpowiedź lub podpowiedź...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-05 16:56:42 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2019-03-05 17:07:57 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 196
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
peterp079 jaką ładowarką próbowałeś? Ile czas był podłączony?
Czasami takie ładowarki z lidla nie dają rady takiem totalnie rozładowanemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-05 17:22:55 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2012-08-05 08:39:48
Posty: 291
Lokalizacja: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna
GG: 4001806
Skype: maciej_pk
Obecne moto: Yamaha Tracer 900 GT
Tak jak było napisane wyżej, te proste ładowarki nie wykryją akumulatora jeśli jest mocno rozładowany. A mierzyłeś jakie jest napięcie? Jeśli spadło dużo poniżej 10 V to może być problem, mógł się uszkodzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-05 18:26:19 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2016-09-30 10:06:24
Posty: 129
Lokalizacja: WS
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 Fazer
avalar napisał(a):
peterp079 jaką ładowarką próbowałeś? Ile czas był podłączony?
Czasami takie ładowarki z lidla nie dają rady takiem totalnie rozładowanemu.

Potwierdzam, nie ładują głęboko rozładowanych akumulatorów, chyba ze względów bezpieczeństwa. Spróbuj naładować zwykłym prostownikiem który nie jest tak"zaawansowany", tylko trzeba pilnować odpowiedniego prądu ładowania. Aku nie musi być do wyrzucenia, chociaż oczywiście głębokie rozładowania mu nie służą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-05 19:00:28 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2010-11-14 00:20:22
Posty: 73
Płeć: Mężczyzna
GG: 1001080
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer
Dziękuję za szybką pomoc. Ładowałem czymś ala Lidl. Spróbuję w takim razie zwykłym prostownikiem go potraktować. O prądzie ładowania wiem. Żarówka po drodze na przykład. Dziękuję jeszcze raz i spróbuję w ten sposób.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-05 19:21:26 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2014-12-18 22:28:32
Posty: 472
Płeć: Mężczyzna
To pewnie ta cudowna ładowareczka z Lidla :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-05 21:52:48 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1961
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
peterp079 napisał(a):
Cześć i mam pytanie...
Zostawiłem aku przez całą zimę w motocyklu w garażu blaszaku. Wczoraj byłem go naładować i prostownik zupełnie nawet nie wykrywa go jako podłączone cokolwiek do ładowania...
Czy to oznacza że zamordowałem Yuasę?? Aku półtoraroczne...
Będę wdzięczny za odpowiedź lub podpowiedź...

raczej umarł ale możesz próbować podpiąć go do stacji ładującej - może wstanie. Ładowareczkę z lidla w tej sytuacji można sobie wsadzić do nosa jedynie :)
A jeśli wstanie - to będę w mocnym szoku :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-06 09:11:30 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 381
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Dramatyzujecie. Podjedz autem blisko moto albo wez akumulator z moto do auta i podlacz przewodami do akumulatora samochodu, plus z plusem, minus z minusem. Maly akumulator podladuje sie od duzego i jak napiecie wzrośnie powyżej minimalnego to ladowarka lidlowska dalej pociagnie. Jak oba akumulatory beda połączone ze soba to mozesz do tego podpiac ładowarkę i zobaczysz wtedy napiecie - jesli ma wyswietlacz - i podladujesz oba na raz. Jak napiecie wzrosnie powyzej 11V to ladowarka powinna juz go pociągnąć. Mogles mocno obnizyc pojemnosc akumulatora przez mocne rozladowanie. Masz jakis woltomierz? Ile V tam w nim zostalo?

Te ladowarki male maja ograniczenie pradu ladowania a ten jest tym wiekszy im bardziej rozladowany jest akumulator. Jak podciagniesz rozladowany akumulator drugim naladowanym to dasz rade tą ladowarką co masz, ja juz kilka razybtak odratowalem rozladowany akumulator.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-06 12:40:23 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2010-11-14 00:20:22
Posty: 73
Płeć: Mężczyzna
GG: 1001080
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer
Mam voltomierz, ale jeszcze go nie przemierzyłem.
Ale mam też juz prostownik normalny bez mikroprocesora jak te ładowarki ala lidl. Spróbuję go w ten sposób najpierw odżywić i zobaczę co dalej z nim będzie. Dam znać jak to wygląda.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-06 13:59:14 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2039
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
Od 3 lat mówię zobie że walić odpięcie aku na zimę, i tak jest tak stary że czas go zmienić wiec zostawiam go w moto na zimę i wuj - jak padnie to wymienię. i nie chce paść skubaniec.

w zesłum roku po zimowaniu pod wiatą nie reagował na ładowarkę, wiec podłączyłem go pod stary komunistyczny prostownik na godzinę - i potem ładowarka chwyciła, naładowała - i cały sezon działał prawie bez zarzutów, raz czy dwa musiałem moto z kabli odpalić a tak to luz. Tak więc bez nerwów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-06 21:42:44 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1961
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
misiakw napisał(a):
raz czy dwa musiałem moto z kabli odpalić

to znak że czas rozejrzeć się za nowym na ten sezon :) Bo takim odpalaniem z kabli z auta można wywalić w kosmos i regulator i instalacje


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-07 07:59:23 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2013-12-07 11:23:36
Posty: 364
Lokalizacja: WWY
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Z1000SX
Ale w jaki sposób można wywalić w kosmos regulator bądź instalację? W momencie kiedy samochód pracuje, na akumulatorze jest takie samo napięcie jak normalnie na aku motocykla. Ze odpalałem tak moto i nie zapaliło się jak pochodnia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-07 10:44:06 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 680
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Skype: g_ciesla
Obecne moto: Sprint ST 1050
Cimaj napisał(a):
Ale w jaki sposób można wywalić w kosmos regulator bądź instalację? W momencie kiedy samochód pracuje, na akumulatorze jest takie samo napięcie jak normalnie na aku motocykla. Ze odpalałem tak moto i nie zapaliło się jak pochodnia.


No właśnie ryzyko wywalenia regulatora przy odpalaniu na kablach jest całkiem realne. Ale to raczej tyczy się samochód-samochód, w motocyklu jest mały akumulator i obciążenie idzie mniejsze, ale generalnie podłączając rozładowany sprzęt, ten zdrowy dostaje konkretne obciążenie, regulator może nie wyrobić z amperażem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-07 14:04:11 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2014-07-29 10:56:56
Posty: 228
Lokalizacja: Wałbrzych
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fzs600 2001r
Panowie, a mieliście taki przypadek (zepsucia auta przy odpalaniu przez kable) lub znacie kogoś, komu taki niefart sie przdarzył? Ja osobiscie nawet nie słyszałem od nikogo o takim przypadku, bardziej uznaje to jako "Miejska legendę" - tym samym nie twierdzę, że jest to nie możliwe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-03-07 14:33:50 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 727
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
lepel napisał(a):
Panowie, a mieliście taki przypadek (zepsucia auta przy odpalaniu przez kable) lub znacie kogoś, komu taki niefart sie przdarzył? Ja osobiscie nawet nie słyszałem od nikogo o takim przypadku, bardziej uznaje to jako "Miejska legendę" - tym samym nie twierdzę, że jest to nie możliwe.


Znam ale w aucie, BMW x3, ujarany komputer i moduł komfortu
W tym aucie jest specjalne złącze na kable rozruchowe a kolega o tym nie wiedział.
Jakie ma to przełożenie do motocykla? To zależy jaki motur, stare konstrukcje raczej pancerne, ale te z szynami can to już co innego.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org