Forum Yamaha Fazer, Yamaha Thundercat
http://www.motocykl.org/

błąd Er-1 Ecu
http://www.motocykl.org/viewtopic.php?f=21&t=23160
Strona 1 z 1

Autor:  tomtur76 [ 2019-03-18 17:43:05 ]
Tytuł:  błąd Er-1 Ecu

cześć mam problem z moto...:/
w sobotę ładnie odpaliło, ale jak w niedzielę chciałem sobie trochę pojeździć to już nieeeeee. przy wciskaniu startera wyskakuje błąd Er-1 i moto nie chce odpalić.

czy ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie??

Autor:  sfazowany [ 2019-03-18 19:06:04 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

A googlałeś? Ludzie najczesciej piszą że pomogło podladowanie słabego akumulatora. Jesli to nie pomoże sprawdz wszystkie wtyczki wiazki glownej i wtyku ECU, wg opisow błędu system nie dostaje odpowiedzi ze sterownika siknika.

Autor:  tomtur76 [ 2019-03-18 21:03:10 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

Przed napisaniem posta podłączylem aku pod prąd. Załapał od razu teraz! Ale w sumie nieco mnie to zdziwiło, że w sobotę odpalił od razu, a w niedziele takie coś. Aku całą zimę bylo w domu podłączone stąd moje zdziwienie, mam nadzieję, że nie potrzeba go wymieniac

Autor:  misiakw [ 2019-03-18 21:40:43 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

er-1 to oólnie wg serwisówki błąd komputera - licznik nie łapie kompa i to wyświetla ten błąd. u mnie też z dnia na dzień padło - i potem się nie powtórzyło.

Autor:  sfazowany [ 2019-03-18 23:22:29 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

Monitoruj napięcie akumulatora, moze masz w jakiś sposób niesprawne ładowanie albo tak jak napisałeś stary akumulator który już klęka i traci pojemność. Jeśli napięcie jest ok a od czasu do czasu ten problem będzie powracał to sprawdź łączenia elektryczne na wtyczkach, może gdzieś słabo łączy.

Autor:  pawcio81 [ 2019-03-19 19:42:40 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

Podłączenie na stałe akumulatora do ładowarki wcale mu nie służy, lepiej jest raz na miesiąc podłączyć do niego jakąś żarówkę 20W na godzinkę i później go naładować do pełna, po czym znów odłączyć na miesiąc. Dodatkowo akumulator może mieć już dość i ładowanie nic nie da, bo już nie przyjmuje energii, zależy jakiej jakości, mi w końcu wyzionął ducha fabryczny po 10 - ciu latach, wiem, że kolejne już tyle nie wytrzymają :) Po wymianie na nowy przypomniałem sobie jak agresywnie rozrusznik może kręcić silnikiem.

Autor:  glenroy [ 2019-03-19 21:32:30 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

pawcio81 napisał(a):
Podłączenie na stałe akumulatora do ładowarki wcale mu nie służy, lepiej jest raz na miesiąc podłączyć do niego jakąś żarówkę 20W na godzinkę i później go naładować do pełna


A skąd taka teoria? :)

Autor:  tomtur76 [ 2019-03-19 21:39:33 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

ja przez zimę korzystałem z "inteligentnego" prostownika, który laduje etapami. Najpierw sprawdza poprawnosc działania aku, laduje pelna mocą, uzupełnia mniejszym pradem, a następnie okresowo go doladowuje, zeby utrzymać optymalny stan baterii.

Autor:  RadekF [ 2019-03-20 21:08:00 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

tomtur76
podaj jakś link do tego mądrego urządzenia?

Autor:  tomtur76 [ 2019-03-20 22:07:57 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

Bede jutro w garażu to spisze nazwę i podam. Prostownik już ma kilka lat, bo kupił go brat ale wydaje się, że działa bardzo dobrze

Autor:  tomtur76 [ 2019-03-21 17:12:46 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

Prostownik, o którym pisałem to ctek battery charger xs 0.8

Autor:  tomtur76 [ 2019-03-30 13:51:28 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

hej w tamten weekend była wycieczka 300km, a po tygodniu znowu ten sam problem. lama zapala, rozrusznik kręci kilka obrotów i koniec zabawy. ten sam błąd. Winny stary akumulator? Wymiana powinna zlikwidować problem? Jakie aku w takim razie polecacie do FZ6 2005 rok?

Autor:  sfazowany [ 2019-03-30 15:50:15 ]
Tytuł:  Re: błąd Er-1 Ecu

A co do tej pory zbadales? Zmierzyles stary akumulator? Jakie masz napiecia po garazowaniu, po uruchomieniu i po jezdzie? Prosty multimetr w castoramie kosztuje grosze. Zeby nie zdejmowac baku do pomiaru na klemach mozesz zmierzyc w miejscu gdzie jest 12V przed i po uruchomieniu silnika, np na zarowce postojowek, chyba ze masz np wyrowadzone gniazdo zapalniczki 12V. Jesli chcesz mozesz kupic nowy akumulator, mi by bylo szkoda w ciemno tak inwestowac.. :)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/