Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-04-05 10:51:55 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-09 13:57:44
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1 FAZER
Witam . Drogą chęci modyfikacji własnego FZ1 trafiłem w internecie na wiele ciekawych informacji . Jedną z nich są właśnie zblokowane wersje FZ1 . Jak to zweryfikować bez hamowni ? Czy brak wyżej wymienionego PINu oznacza, że moto jest zablokowane ? Dziś się dostałem do mojego ECU i jak widać na załączonym zdjęciu mam brak PINu 19 a w jego miejscu znajduje się zaślepka ? Dlaczego zainteresowałem się blokada ? Dlatego, że mój motocykl jest dość leniwy jak na swoje parametry katalogowe - nie chce wstawać na koło z 1 biegu ... miałem słabsze moto o 40-50KM które to robiły bez problemu ;) chyba ze Fazer na seryjnych zebatkach tak ma ? Po drugie V-max , ludzie piszą ze stockowe FZ1 Fazer jedzie ok 280km/h a mój z laska 255km/h . Tak ma być, czy kombinować z piszczeniem masy do 19 PINu ? Pozdrawiam ;)


Załączniki:
3E9C78BA-B79E-4890-869F-91A0B1A212DE.png [1.17 MiB]
Pobrane 183 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-05 10:51:55 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2019-04-05 11:14:02 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 710
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
skąd pochodzi motocykl?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-05 11:15:07 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-09 13:57:44
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1 FAZER
Niemcy - nie wiem czy to prawda ale doszukałem się ze i Niemcy i Francją miały blokady ale czy to prawda tez nie wiem . Szukam odp na to pytanie .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-07 09:01:42 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2015-02-03 15:21:32
Posty: 121
Lokalizacja: Podlasie
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1-S 2006
Jakby byl zablokowany to powyzej 8krpm mialbys praktycznie zero przyrostu mocy. Zablokowane FZ1 osiaga okolo 238kmph (moc na wale okolo 108KM). Predkosc 255kmph to calkiem dobry wynik, anglojezyczne katalogi podaja predkosc fabryczna na poziomie 252kmph. Dodatkowo pamietaj ze istnieje szansa na to ze masz zablokowany 6. bieg co objawia sie w zasadzie zolwim tempem przyspieszania od okolo 230kmph. Poza tym Fazer ma dosc toporny wspolczynnik oporu powietrza wzgledem rasowych przecinakow, dlatego te predkosci maksymalne sa ciezkie do osiagniecia.
Bylem swoim Fazerem na hamowni, wyniki zgodne z przewidywaniami (144KM/96Nm) i na 5. dociagam do 257kmph, 6. jako duzy nadbieg daje 255kmph. Na rolkach doszedl do odcinki na 6. biegu i pokazal 289kmph.
Dodatkowo - gabaryt kierowcy, masa, predkosc wiatru ma znaczny wplyw na osiagnietego vmax'a - zapotrzebowanie na moc wzrasta z kwadratem predkosci.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-09 13:22:39 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-09 13:57:44
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1 FAZER
Wszystko się zgadza . Czyli jest pełna wersja 150KM . Ale na bank jest kaganiec fabryczny na 5 i 6 biegu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-10 07:44:26 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 284
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Moze to ze wzgledu nie na silnik tylko na podwozie zestrojone bardziej na komfort? Moze podczas testow inzynierowie stwierdzili niestabilnosc moto powyzej 250 i wprowadzili ograniczenie dla bezpieczenstwa? Jak odblokujesz 5 i 6 to czesto bedziesz jezdzil powyzej 250? Mysle ze to i tak calkiem niezly wynik :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-10 21:41:10 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2015-02-03 15:21:32
Posty: 121
Lokalizacja: Podlasie
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1-S 2006
FZ1 przez 9 lat produkcji był chyba w 5 bazowych wersjach strojenia silnikowego (moje "uproszczone" oznaczenia): USA-full, USA-California, EU-full, EU-Restricted, JPN - roznice pomiedzy wybranymi sa na tyle drastyczne, ze w niektorych masz nawet 3 katalizatory, ograniczenie odcinki do 8k lub 11k rpm, blokady na biegach do 190kmph, blokady mocy na 1.-2.-3. biegu, blokady na 5.-6. biegu wiec teoretycznie przy zakupie musisz bardzo wnikliwie sprawdzic co kupujesz. Fakt faktem, 6. przelozenie jest sporym nadbiegiem wiec moto jest raczej do szybkiego cruisingu dedykowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-11 21:53:06 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2010-01-23 19:01:13
Posty: 216
Lokalizacja: Dęblin
Płeć: Mężczyzna
GG: 3795804
Obecne moto: Yamaha Fz6
Panowie można napisać do yamahy i poprosić o fabryczną specyfikację w oparciu o Vin przysyłają wykres z jaką mocą moto opuszczało fabrykę.Tylko pytanie czy fabryczne moto z pełną mocą były dławione poza fabryką?Tzn czy np.salony zajmowały się blokowaniem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-11 22:01:56 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-11-24 15:48:20
Posty: 23
Lokalizacja: Limanowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 516612440
Obecne moto: FZ1 N
Moja FZ1N jest z Niemiec i była zablokowana. Moto ledwo osiągało 220km/h. Miało muła i szło równo z nakedami 600ccm. Teraz po odblokowaniu moto nie do poznania. Na koło wstaje bez problemu z gazu. a co do prędkosci to na 4 biegu lece 223km/h. V-max nie wiem jaki ale to wszystko kwestia czasu :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-12 14:01:54 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-09 13:57:44
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1 FAZER
Dober napisał(a):
Moja FZ1N jest z Niemiec i była zablokowana. Moto ledwo osiągało 220km/h. Miało muła i szło równo z nakedami 600ccm. Teraz po odblokowaniu moto nie do poznania. Na koło wstaje bez problemu z gazu. a co do prędkosci to na 4 biegu lece 223km/h. V-max nie wiem jaki ale to wszystko kwestia czasu :wink:



Moje to na koło z gazu nie ma mowy ;) przyspiesza ostro ale na koło niet ;) N widziałem
Ze chętniej ida . Ale może ja za ciężki jestem ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-13 15:38:33 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-02-14 11:42:09
Posty: 5
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: XJ600s-FZS 1000
adam.baksi napisał(a):
Niemcy - nie wiem czy to prawda ale doszukałem się ze i Niemcy i Francją miały blokady ale czy to prawda tez nie wiem . Szukam odp na to pytanie .

Witam kupiłem niedawno FZS 1000 Z Francji napisałem do yamahy o specyfikację odpisali;Zablokowany fabrycznie – króćce ssące plus gaźniki. 78.1kW/10000r/min 90.2Nm/5000r/min moc się zgadza z dowodem rejestracyjnym,więc moto blokowali w fabryce a nie w serwisach/salonach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-04-14 11:50:39 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-11-24 15:48:20
Posty: 23
Lokalizacja: Limanowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 516612440
Obecne moto: FZ1 N
Łukasz021
Ja w dowodzie mam wbite 150KM a był jednak zablokowany na ECU. Dopiero po pracy nad 19 pinem moto jeździ jak powinno :wink:

adam.baksi
U mnie waga to tylko 67kg :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org