Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2020-05-16 20:13:41 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-01-20 22:30:00
Posty: 5
Lokalizacja: Elbląg
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz8
Witam. Zakupiłem u chińskich przyjaciół wskaźnik biegów gear do Fz8. Na YouTubie jest filmik jak go podłączyć tylko u mnie są inne kolory kabli i chyba coś namieszałem. Przy programowaniu pojawia się literka L, wrzucam 1 bieg i nie pokazije 1 tylko mryga kreska dookoła. Zasilanie wziąłem z hamulca tylnego tylko u mnie są kolory przewodów żółty i brązowy bodajże a w drugiej wtyczce niebieski i czarny. Ktoś pomoże?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wskaźnik biegów
PostNapisane: 2020-05-16 20:13:41 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2020-05-16 21:09:00 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 782
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Z kolorami to Ci nie podpowiem bo nie mam manuala do fz8, masz pewnie 4 kable, plus 12V, minus, sygnał z obrotów i sygnał z prędkości. Ze wskaźnikiem musisz mieć rozpiskę który kabel jest od czego, w necie z pewnością ktoś już opisał który kolor w fz8 da Ci sygnał który potrzebujesz. Masz już manuala od swojego moto?

Unikaj grzebania w elektryce takich obwodów jak hamulców... Chyba nie chcesz żeby wskaźnik biegów w razie awarii uszkodził Ci oświetlenie stopu i zwiększył ryzyko wjechania Ci w dupę jak mocniej zahamujesz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-16 21:28:32 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 172
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Po pierwsze: masz dostęp do serwisówki? Po drugie masz ABS? Jeśli masz ABS, to wtedy należy szukać sygnału prędkości ze sterownika ABS, który i tak dociera do sterownika silnika (ECU). Sygnał obrotów, to standardowo będzie pewnie szary przewód, na schemacie silnika ładnie to jest rozrysowane, ja szukałem akurat do Fz6, ale do Fz8 jest na bank tak samo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-16 21:38:18 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-01-20 22:30:00
Posty: 5
Lokalizacja: Elbląg
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz8
Sprawa się wyjaśniła. Podpiołem zielony kabel nie pod tą kostkę. Już wszystko działa. Plus zalecają wziąć właśnie z hamulca nożnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-16 21:47:52 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 782
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Jak chcesz, wystarczy wziąć z mniej ważnego miejsca ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-05-17 21:08:16 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 172
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Sfazowany, zasilanie wskaźnika z obwodu oświetlenia hamulca ma swoje plusy, jeśli wskaźnik przestaje działać, np gaśnie, to odrazu zapala się lampa, ale ta w głowie, że najprawdopodobniej obwód hamulca także nie działa :). Oczywiście ta zależność działa przy obecnym właścicielu, który montował wskaźnik i wie, gdzie podpiął.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-06-02 23:40:51 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-07-15 08:55:19
Posty: 35
Lokalizacja: KR
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 05
sfazowany napisał(a):
Unikaj grzebania w elektryce takich obwodów jak hamulców... Chyba nie chcesz żeby wskaźnik biegów w razie awarii uszkodził Ci oświetlenie stopu i zwiększył ryzyko wjechania Ci w dupę jak mocniej zahamujesz.


W swoim wskazniku w tym obwodzie wstawilem bezpiecznik bodaj 315mA. Nie ma opcji, zeby wskaznik uszkodził ten obwód, tymbardziej, ze gdy zniknie zasilanie wskaznika, od razu wiesz, ze swiatla stopu rowniez nie masz. Moim zdainem ma to same zalety


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Administracja forum: admin@motocykl.org