Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2020-03-24 23:09:33 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-03-24 22:48:54
Posty: 4
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Czołem koledzy i koleżanki! Mam problem z linką sprzęgła.... ale od początku.... Wymienione zostało sprzęgło ( tarcze, przekładki, sprężyny), linka została stara, trochę przycebuliłem, że nie wymieniłem od razu na nową. Po jakimś czasie widząc strzępiącą się linke przy klamce, zakupiłem nową z firmy hi-lex. I teraz zaczynają się schody..... Pancerz rozkręciłem na tyle ile się dało, regulacja przy ramieniu wysprzęglika na samym końcu, przy klamce taka sama sytuacja do tego klamkę muszę mieć bardzo wysuniętą od kierownicy żeby wysprzęglić.... Raczej tak nie powinno być.... Linka ma długość 134 cm.


(Nie wspomnę o twardych sprężynach, ale mam nadzieje że się trochę wyrobią....)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-24 23:09:33 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2020-03-24 23:21:24 
Legenda forum

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 2015
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
Sprezyny Ci raczej nie zmiekna - mialem to samo :p trzeba sie pp prostu przyzwyczaic. A linka tylko oem bo zamienniki zwykle sa troche za dlugie. Ja mam oem libke a tez srube regulacyjna musze miec wykrecona praktycznie na maksa. Klamka regulowana na 3/4 oddalenia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-25 09:43:15 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-03-24 22:48:54
Posty: 4
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
A gdybym skrócił trochę linkę? np. 2cm? Co do sprężyn.... myślałem jeszcze o wydłużeniu ramienia wyprzęglika, w tedy trochę lżej będzie chodzić, ALE! większy ruch klamką trzeba wykonać.....

P.S. oglądam Cię na YT rhazz ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-25 11:32:14 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 634
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
2cm to bardzo bardzo dużo, jeśli już to testuj mniejszymi skokami. Jak zamierzasz połączyć uciętą linkę? Bezpieczniej jest spróbować zwiększyć zakres regulacji linki czyli wydłużyć pancerz. Ruszona linka może późnej Cię zawieść w najmniej spodziewanym momencie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-25 11:56:31 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 148
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Jeśli gwint na regulacji pancerza jest standardowy, to można kupić gwintowaną mufę, dociąć na odpowiednią długość oraz przeciąć wzdłuż, by można było przełożyć linkę.
Tak swoją drogą, to nie wiem, dlaczego większość kusi się na zamiennik linki, ciekawe ile kosztował, ale pewnie kilka ładnych dyszek, natomiast oryginalna linka, np. do Fz6 kosztuje 150 zł, według mnie jest to cena bardzo przystępna, szczególnie jak na realia Yamahy. Nie mam nic przeciwko zamiennikom, sam często stosuje, ale niektóre części w zamienniku to najczęściej kłopoty, np. różnego rodzaju czujniki prędkości wału korbowego, czy temperatury - nigdy nie kupuje zamienników, już wolę jako alternatywę używany oryginał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-25 14:55:33 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-03-24 22:48:54
Posty: 4
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Zakuć nową końcówkę to raczej nie problem, znaleźć tylko odpowiedni warsztat co to zrobi.

Linka mnie kosztowała 140zł z przesyłką z tego co pamiętam....

Pancerz jest rozkręcony na maksa.....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-25 16:25:12 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 634
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
pawcio81 napisał(a):
Jeśli gwint na regulacji pancerza jest standardowy, to można kupić gwintowaną mufę, dociąć na odpowiednią długość oraz przeciąć wzdłuż, by można było przełożyć linkę.


Doookladnie o tym pomyślałem tylko nie umiałem tak ładnie i prosto tego napisać :D

Uważam że jest to arcy najlepsze rozwiązanie na ten problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-25 17:19:26 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-03-24 22:48:54
Posty: 4
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Mufka się robi.... jak tylko ją dostane to wrzucę zdjęcia. Dzięki za dobre pomysły !!!! :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-25 20:56:24 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 148
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Na znanym portalu zakupowym gotowa mufa M6 nierdzewna kosztuje z przesyłką 6,90 zł, to tak informacyjnie - tanio i wygodnie, a w aktualnym czasie przede wszystkim bezpiecznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Administracja forum: admin@motocykl.org