Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2009-11-23 20:39:12 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2009-11-23 20:31:27
Posty: 621
Lokalizacja: Wawa Włochy
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: brak
Witam.
Mam następujący problem. Jakis czas temu silnik zaczął przerywać na wolnych obrotach i szarpąć tak do 3 tyś obr (jakby raz jeden gar działał a raz nie). Zobaczylem ze to świeca, wiec wymieniłem wszystkie. Sytuacja znowu sie powtórzyła. Ten sam, pierwszy cylinder, znowu przerywa, jakby ta nowa świeca padła (ma okolo 500 km przebiegu!)

Motocykl to fzs 600 z 99r. 45tyś km przebiegu

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-23 20:39:12 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2009-11-23 20:59:47 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2009-08-02 21:22:53
Posty: 188
Lokalizacja: Łochów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: T-cat
gaźniory może masz zapchane i na wolnych nie łapie pierwszy cylinder miałem tak kiedyś w bandicie wyczyściłem i podziałało, czyszczenie gaźników jest na forum.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-23 21:15:02 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3170
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Wykręć świeczkę i pokaż albo powiedz czy okopcona albo czy ma tłusty nalot??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-24 11:43:51 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2009-04-28 10:19:35
Posty: 653
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 603873840
Obecne moto: Thundercat
Szopix napisał(a):
Zobaczylem ze to świeca

Hmm, a jak to zobaczyłeś ?

Na 85,87% to gaźnik... :D Ja będziesz to robił sam, nie zapomnij wykręcić tej małej dyszy obok dyszy głównej bo to ona odpowiada za ten zakres obrotów, i przedmuchać kompresorem kanalików. A najlepiej wyślij je do Wojt@sa, tak jak on to robi, to nikomu się nie chce, nawet mi się nie chciało tego robić aż tak dokładnie :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-25 14:52:48 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2009-11-23 20:31:27
Posty: 621
Lokalizacja: Wawa Włochy
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: brak
Znajomy stwierdził ze to świeca . (izolator był w strasznym stanie, po wymianie wszystko wróciło do normy)
Zaczeło sie od tego ze paru kumpli maja fajna zabawe w zdejmowanie fajek. Wczesniej pracował jak marzenie, a teraz sie to wszystko zmieniło. Moze kable uszkodziły sie te zdejmowanie i zakładanie.
Gaźniki sprawdze jak uda mi sie zdobyć od kogos wakuometr.

Zamieniłem fajki (bo cos 1 szwankowała) i juz nie przerywa na luzie, za to szarpie podczas jazdy na wolnym gazie do 3tys obr.

dzieki wszystkim za pomoc :)

pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-25 20:18:02 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3170
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Co to znaczy był w strasznym stanie?? dla mnie masz źle dobraną mieszankę na ten cylinder, wakuometr nic nie da. Poza tym doprowadź świece i przewody WN do właściwego stanu.

Jak jest ciemno to zrób test WN, weź zraszacz do kwiatków i popsikaj przewody na pracującym silniku, jak nagle zobaczysz błyski lub iskrzenie to przewody do wymiany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-26 00:47:07 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2009-04-28 10:19:35
Posty: 653
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 603873840
Obecne moto: Thundercat
Wojt@s napisał(a):
Co to znaczy był w strasznym stanie?? dla mnie masz źle dobraną mieszankę na ten cylinder


pewnie straszny stan był objawem a nie problemem, maksymalnie ubogo w cylindrze powodowało przegrzewanie świecy aż się elektroda upaliła i ceramika strasznie sczerniała a może nawet popękała. Wymiana świecy na chwilę pomogła i zaraz będzie tak samo.
Kurde, chyba za dużo Housa oglądam :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-26 00:50:28 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3170
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Albo w drugą stronę, za bogato, zalewało, okopciło, syf i przebicie gotowe. Wymiana świecy i jeszcze troszku pochodzi i znowu powtórka z rozrywki. Luterq ale Housa dzisiaj zamknęli w psychiatryku :lol: obyśmy nie doszli do nadmiaru wiedzy :mrgreen: :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-26 01:04:38 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2009-04-28 10:19:35
Posty: 653
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 603873840
Obecne moto: Thundercat
Wojt@s napisał(a):
Albo w drugą stronę, za bogato, zalewało, okopciło, syf i przebicie gotowe. Wymiana świecy i jeszcze troszku pochodzi i znowu powtórka z rozrywki. Luterq ale Housa dzisiaj zamknęli w psychiatryku :lol: obyśmy nie doszli do nadmiaru wiedzy :mrgreen: :mrgreen:


No tak, ale nie wiemy która strona świecy wyglądała strasznie, ja przez swoje lenistwo przyjąłem że ta na powierzchni.

No ba, ja nie mogę się doczekać jutrzejszego odcinka, dzisiejszy mnie rozwalił.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-12-15 10:32:33 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2009-11-23 20:31:27
Posty: 621
Lokalizacja: Wawa Włochy
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: brak
Witam witam.
Dziekuje wszystkim za pomoc :)
Winny sie znalazł. Jedna fajka byla uszkodzona. W ASO krzykneli sobie 200zł za jedna wiec postanowiłem zaoszczedzic i kupiłem NGK SD05F (14,60 zł od sztuki). Sa ciut krótsze ale działają :)

Gaźników (chyba) sam nie wyczyszcze ...

pozdrawiam

Edit:
Okazało się ze poprzednie świece były dobre. Niestety osoba która sprawdzała je, nie dość ze wprowadziła mnie w błąd to jeszcze wcześniej popsuła fajki. Pare groszy przez nia straciłem ale mam nauczke. Zakaz dotykania moto bez pozwolenia.


Ostatnio edytowano 2010-03-19 02:32:19 przez Szopix, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-03-18 14:54:51 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2009-12-04 20:45:37
Posty: 52
Lokalizacja: Radziejów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 2000r.
Witam mam praktycznie identyczny problem,jak fazer chodzi na luzie wkręca się idealnie natomiast jak jadę to na każdym biegu i gdy obroty są między 1-3 tys. moto mi przerywa,tak jakby na 3 gary chodził, natomiast po przekroczeniu 3 tys. jest ok.Już gdy kupowałem moto tak było(myślałem że może się tak dziać od mrozu, bo było -17 :]),ale dziś się przejechałem przy +10 i jest tylko troszeczkę lepiej.Możecie mi napisać jak sprawdzić czy to świece czy przewody,będę niezmiernie wdzięczny bo tak się jeździć nie da :/ pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-03-19 20:00:30 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2009-12-04 20:45:37
Posty: 52
Lokalizacja: Radziejów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 2000r.
Dzisiaj sprawdziłem przewody/fajki w moim moto i co się okazało,po zroszeniu przewodów/fajek wodą miałem pod bakiem dyskotekę...szok,2 fajki gubią iskrę + wszystkie przewody mają przebicie w miejscach gdzie się krzyżują pod bakiem :shock: wszystko do wymiany bezwzględnie,w używki nie ma co się bawić bo pewnie będą w podobnym stanie a nowe oryginalne... wydatek podobno 800zł za komplet także odpuszczam.

Może ktoś z was kupował przewody/fajki ?Interesuje mnie jakie dokładnie zamienniki fajek są do fzs600 najlepsze oraz ile metrów i jaki kabel mam kupić aha coś jeszcze, słyszałem o jakimś elemencie łączącym przewód nowy ze starym(podobno stary jest w jednym miejscu na stałe przymocowany),naprawdę mało jest info w necie na ten temat, a więc bardzo proszę o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-03-19 20:06:20 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3990
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Ktos pisal, ze wymienial fajki w fazim na ngk za trzydziesci pare zlociszy od sztuki chyba.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-03-19 21:31:02 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2009-11-23 20:31:27
Posty: 621
Lokalizacja: Wawa Włochy
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: brak
Tak jak pisałem Ci w PW, zamienniki NGK do fazera to NGK sd05f (14,40 zł od sztuki)
Przewody sa w cewce zaklejone wiec musiałbyś je przyciąć i prawdopodobnie (!) uzyc tego łącznika.
Kable sa w cenie od 5 zł az do 30 zł. Ja kupiłem ten.
Niestety nie mierzyłem ich wiec nie wiem ile łącznie potrzeba. Zdejmij bak, cewki i zmierz kable. Plus dodaj jakiś zapas.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-03-19 21:50:05 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2009-12-04 20:45:37
Posty: 52
Lokalizacja: Radziejów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 2000r.
Dzięki Szopix za info ale mam jedno ale czy ten łącznik musi być taki jak podałeś ?Nie można go zamienić zwykłym konektorem np.takim http://www.larsson.pl/?c=r&no=MTQ1MDAxNQ==&t=konektor ,oczywiście jest to pytanie czysto teoretyczne,jeśli nie to trudno.Aha i jeszcze jedno może ktoś potwierdzić że przewód jest przyklejony do cewki,trochę mało funkcjonalne to rozwiązanie.

PS Szopix pisałeś że masz jakiś przewód do faziego,możesz zmierzyć ile ma cm ?Jeśli masz go gdzieś pod ręką oczywiście.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org