Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-04-09 20:09:33 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-11-11 16:59:41
Posty: 141
Lokalizacja: Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 784014516
Obecne moto: FZ1
Witam moje aku już cienko pieje, i mam takie pytanko jakie dokładnie kupić ( nie wiem o co chodzi dokładnie z tymi amperogodzinami ). Proszę o pomoc,bo w tym tygodniu muszę koniecznie zakupić.
A jeszcze coś postanowiłem poprowadzić przewody z aku pod siedzenie żeby za każdym razem nie podnosić zbiornika, tylko którędy te przewody poprowadzić żeby nie były widoczne?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-09 20:09:33 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2012-04-09 20:59:27 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-05-10 21:09:28
Posty: 144
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 01r
Ja kupiłem dwa tygodnie temu taki:
http://allegro.pl/akumulator-varta-yt12 ... 86269.html
i jestem zadowolony, pali na dotyk :) Wprawdzie pisze że jest do FZ6 2005-2012 ale musisz pomierzyć swój i sprawdzić czy wymiary pasują.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-09 21:03:34 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-11-11 16:59:41
Posty: 141
Lokalizacja: Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 784014516
Obecne moto: FZ1
jak 2005 to powinien pasować ale nie wiem czy nie powinien być 10amperogodzin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-09 21:06:28 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-05-10 21:09:28
Posty: 144
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 01r
Miłosz napisał(a):
jak 2005 to powinien pasować ale nie wiem czy nie powinien być 10amperogodzin

Pewnie minimum 10 więc 12 jak najbardziej będzie ok, upraszczając więcej w nim prądu i na dłużej starczy kręcąc gdy nie chce zapalić :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-09 21:10:39 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-11-11 16:59:41
Posty: 141
Lokalizacja: Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 784014516
Obecne moto: FZ1
ok to dzięki wielkie za info, to może się zdecyduje na taki jak wysłałeś :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-10 21:15:29 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2009-01-25 19:40:18
Posty: 109
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000 FAZER 04r.
Proponowałbym holenderskiego LANDPORTA :D Cena zbliżona :D Miałem takowego w 600tce teraz mam w litrze. Po zimie pali na strzała. Polecam! Zero problemu :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-10 21:21:02 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-11-11 16:59:41
Posty: 141
Lokalizacja: Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 784014516
Obecne moto: FZ1
nie słyszałem o takowym.. ale skoro mówisz że dobry to pomyślimy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-10 21:36:14 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2009-09-09 20:07:09
Posty: 110
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
GG: 6466642
Obecne moto: FZ6
Polecam Exide Bike. Kupiłem rok temu i jakiekolwiek kłopoty z akumulatorem się skończyły. Ile by motocykl nie stał to pali na dotyk.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-11 05:02:11 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-11-13 21:45:41
Posty: 135
Lokalizacja: miasto wojewódzkie Łódź
Płeć: Mężczyzna
Skype: bąk. jan bąk.
Telefon: sprawny inaczej
Obecne moto: jedyny taki fzs 0.6
No coz,ja kupilem yuasa..
Zwroccie uwage,ze pojemnosc 12ah,aku uzyskuje po strasznie dlugim ladowaniu 1/10c.
Ogolnie z pojemnoscia nie nalezy przsadzac-za duza tez jest zla.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-11 07:02:29 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-05-10 21:09:28
Posty: 144
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 01r
kisiel napisał(a):
Zwroccie uwage,ze pojemnosc 12ah,aku uzyskuje po strasznie dlugim ladowaniu 1/10c.

Jakaś dziwna teoria :) 1/10 z 10ah = 10 godz ładowania, 1/10 z 12ah też to 10 godz ładowania więc jaki by nie był aku to ładując go 1/10 to i tak będzie 10 godzin :)
kisiel napisał(a):
Ogolnie z pojemnoscia nie nalezy przsadzac-za duza tez jest zla.

A to niby dlaczego?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-11 08:00:30 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2010-09-17 15:26:48
Posty: 145
Lokalizacja: Lubin
Płeć: Mężczyzna
GG: 3923631
Telefon: E52
Obecne moto: FZ6 N 06 BLACK
zbyzy koledzy mają rację Twoja teoria z większym (pojemnościowo) aku jest błędna. Wspomniane 1/10 przez 10h to stosunek natężenia prądu do czasu ładowania:

aku 10Ah i tak 10Ah/10h = 1A (prąd ładowania przez owych 10h)
aku 12Ah 12Ah/10h = 1,2A

wracając do kieszeni to we wszystkich FZ6 od 04 przez S1 i S2 były takie same, FZ8 nie wiem jakie ma rozwiązanie ale mam nadzieję, że jak w XJ6 pod siedzenie przenieśli :P
pojemność akumulatorka trzeba dobierać do możliwości alternatora bo w innym przypadku będzie zawsze niedoładowany.
sprawa producenta lub bardziej loga akumulatora "wybierz Sam" bo czy to będą japońskie jmt lm czy polskie lub inne to wszystkie bezobsługowe akumulatory trzymają do 5 lat. Są oczywiście wyjątki trzymane pod poduchą

Zapomniałem dodać taki niuans producenci dopuszczają ładowanie prądem jednogodzinnym
czyli 10Ah przez jedną godzinę 10ma Amperami


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-11 09:22:27 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2009-08-01 11:12:24
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: S1000XR
Adam16-88 napisał(a):
FZ8 nie wiem jakie ma rozwiązanie ale mam nadzieję, że jak w XJ6 pod siedzenie przenieśli

Yep, pod siodełkiem jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-11 10:31:52 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-11-13 21:45:41
Posty: 135
Lokalizacja: miasto wojewódzkie Łódź
Płeć: Mężczyzna
Skype: bąk. jan bąk.
Telefon: sprawny inaczej
Obecne moto: jedyny taki fzs 0.6
zybyzy napisał(a):
kisiel napisał(a):
Zwroccie uwage,ze pojemnosc 12ah,aku uzyskuje po strasznie dlugim ladowaniu 1/10c.

Jakaś dziwna teoria :) 1/10 z 10ah = 10 godz ładowania, 1/10 z 12ah też to 10 godz ładowania więc jaki by nie był aku to ładując go 1/10 to i tak będzie 10 godzin :)
kisiel napisał(a):
Ogolnie z pojemnoscia nie nalezy przsadzac-za duza tez jest zla.

A to niby dlaczego?

a sprawnosc aku ? - 1/10c laduje sie 14-16 godzin.
w domu naladujesz aku do pelna,ale jest efekt samorozladowania/jakis tam pradpobiera samo moto na postoju, moze jeszcze jest alarm/ ,a ladowanie w moto jest obliczone dla danej pojemnosci i nie da rady naladowac zbyt duzej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-11 15:26:30 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-05-10 21:09:28
Posty: 144
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 01r
Dobra Panowie bo nie ogarniam - ale poważnie bez nabijania się z Was :)
Adam16-88 napisał(a):
aku 10Ah i tak 10Ah/10h = 1A (prąd ładowania przez owych 10h)
aku 12Ah 12Ah/10h = 1,2A
dokładnie to samo napisałem, czyli 1,2A przez 10godz da 12ah - czyli tak i tak wychodzi mi 10 godzin - oczywiście przy automatach trzeba dodać trochę więcej czasu bo pod koniec ładują już mniejszymi prądami.

kisiel napisał(a):
ladowanie w moto jest obliczone dla danej pojemnosci i nie da rady naladowac zbyt duzej.
no może, jak mówiłem nie ogarniam, wydawało by mi się że moto ładuje stale prądem powiedzmy "14,2V" i resztą steruje regulator żeby nie wpompować tam za dużo.


Po to jest forum żeby podyskutować i coś się dowiedzieć, no chyba że wyślecie mnie do wujka google :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-04-11 16:05:40 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2010-09-17 15:26:48
Posty: 145
Lokalizacja: Lubin
Płeć: Mężczyzna
GG: 3923631
Telefon: E52
Obecne moto: FZ6 N 06 BLACK
A - prąd a dokładniej natężenie prądu
V - napięcie
a teraz odrobina wyjaśnienia. Sprawa podstawowa to z jaką ładowarką mamy do czynienia czy jest prostownik z manualnym doborem amperażu i napięcia lub elektroniczną ładowarką/zasilaczem sterowaną tyrystorami. W zasadzie dużo się nie różnią od siebie z tym że ta druga ma odrobinę elektroniki. "Automaty" kontrolują stan naładowania akumulatora i na jego podstawie decydują o cyklu ładowania. (przykład: jeśli aku jest tylko minimalnie rozładowane bądź jest naładowane zasilacze podpięte będą tylko kontrolowały napięcie bez podawania prądu lub inne impulsowo w określonym odstępie czasowym prąd rzędu 200mA dla podtrzymania aku.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org