Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2021-01-06 22:05:26 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-11-24 23:32:15
Posty: 6
Obecne moto: Fz6 S2 ABS
Hejka mam takie pytanko kupilem wyswietkacz biegow (no name) z wiazka z 3 pinowymi wtyczkami lecz nie wiedzialem ze wersja z ABS nie ma tych wtyczek. I moje pytanko czy mozna to jakos podpiac pod wiazke ?? Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-06 22:05:26 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2021-01-06 22:29:38 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 1097
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Jeśli dostałeś z wyświetlaczem jakąś rozpiskę z kolorami i sygnałami przewodów to można porównać to z sygnałami w moto, jeśli nie to zaoszczędzisz czas i nerwy odsyłając ten i biorąc jakiś inny, nie no-name. Jest już kilka sprawdzonych z fz6 tanich wyswietlaczy jak gpt czy gipro, w relacjach znajdziesz info jak je podłączyć. Sam zainstalowalem gpt gi1001, wymaga to jednak lutowania kabelków do instalacji motocykla. Takich typowo plug and play to nie znam. Fz6 nie ma magistrali can, przewznie te pnp podsłuchują sygnały can na złączu diagnostycznym lub cos w ten deseń. W starszych trzeba pokombinować nieco więcej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-06 23:19:16 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 205
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Napisz, jakie kolory przewodów ma wskaźnik, powinny być 4 żyły: 12V, masa, sygnał prędkości i sygnał obrotów. Jeśli chodzi o sygnał obrotów silnika, to będzie taki sam w wersji z ABS i bez ABS, nie mam natomiast pewności czy sygnał prędkości ma takie same parametry (kształt, amplituda) w wersji bez i z ABS, ponieważ w przypadku z ABS jest on generowany przez czujnik systemu ABS, potem jest przekazywany do ECU silnika. Na forum jest opisane, które kolory w motocyklu za co odpowiadają.
Tu masz opisane, co i jak (strona 10):

viewtopic.php?f=22&t=17427&start=135


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 00:08:26 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-11-24 23:32:15
Posty: 6
Obecne moto: Fz6 S2 ABS
A więc tak wyświetlacz ma w sumie 8 żył z czego 6 żył to przewody z białych kostek( Czujnik prędkości ) ale po zparowaniu wyjdzie 5 żył z czujnika prędkości 1 bialy 2 czarny 3 zielony oraz 4 żyła czerwona +12 v po stacyjce oraz 5 żyła zielona czujnik obrotów .

Czyli 1 biały nie wiem ale coś z ABS
2 czarny masa 3 zielony nie wiem cos z ABS 4 czerwony +12 v po stacyjce 5 zielony czujnika obrotów Czyli mam 2 niewiadome . I pod jakie piny je podpiąć w kostce od ECU ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 10:23:01 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-05 20:24:48
Posty: 182
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Taki plug&play to np tu jest https://pl.aliexpress.com/item/1005001333647910.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3bba5c0fkxAUvp
Opisany, że do FZ6 bez ABS. Kolega Manio opisywał go w temacie co podał sfazowany (str 12).
Prawdopodobnie uda się zaadaptować ten co masz tylko trzeba rozkminić przewody wyświetlacza.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 10:53:20 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2655
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
do moto z rocznika 2004 (bez abs) kupiłem wskaźnik taki jak ten wyżej, jeszcze nie zamontowany. mam z licznika 4 kable. biały i czarny idą do kostek pod bakiem, czerwony i zielony. zakładam że czerwony to plus zielony idzie do obrotów (instrukcja o tym nic nie wspomina). może to ci coś pomoże

sfazowany, ja bym tak w instrukcję nie wierzył bo moja instrukcja jest dla mnie praktycznie nieczytelna. posługuję się na co dzień Angielskim w pracy bo pracuję z klientem z Anglii. dodatkowo firma ma korzenie w Indiach więc dość komunikatywnie posługuję sie ich Hinduskim angielskim ("do the needfull") ale Chiński Angielski i to jeszcze w formie pisanej mnie przerósł. ale to i tak lepiej niż instrukcja do gniazdka+voltomierza który przyszedł z tym wskaźnikiem - tam były ładne tabelki, ale same chińskie znaczki, zero rysunków nawet. całe szczęście tylko 2 kable więc to nie filozofia obczaić który to plus :P

poniżej podrzucam moja instrukcję, ot taka łamigłowka "co autor miał na myśli". czasem warto wyrazy przeczytać na głos, okazuje się że zniknęło kilka literek i spacji
Załącznik:
Licznik.jpg [448.75 KiB]
Pobrane 75 razy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 12:52:03 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 1097
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Przegrzebałem stare zdjecia ale niestety nie znalazłem fotki z rozpiską kolorów przewodów z instrukcji GPT, może bedą mieli to na stronie. Generalnie w wersji z abs podłączyłem wedlug kolorów z instrukcji i 3 lata działa. Z GPT wystają 4 przewody, nie mam pojęcia do czego mogą być te inne poza zasilaniem i prędkością kół i silnika.

Friends from India fatalnie gadają, zdecydowanie wolę załatwiać z nimi sprawy mailowo. Z racji korpo mam najczęściej kontakt z Hindusami (czy tam Indianami), Chińczykami (nawet spoko!) i co najgorsze, z Włochami... Ci ostatni to jest ostra jazda bez trzymanki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 13:02:53 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2655
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
sfazowany napisał(a):
Friends from India fatalnie gadają


jak poprosisz ich żeby mówili wolniej jest względnie ok. z włochami też pracowałem. Nasz klient z Anglii znajduje się na Guernsey - mała wyspana kanale La Manche tuż przy Francji, ale jednak Anglia(teraz po brexicie to ci w ogóle mają przerypane), więc ma ludzi gadających głownie zrozumiałym angielskim, ale jest jeden szkot - to jest dopiero masakra. Makaroniarze przy tym to bajunia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 14:43:48 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 1097
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Sorry za off topic, ale wspomniałeś o Szkotach... :D

https://youtu.be/Avp9aUkM5g0


Szukalem jeszcze instrukcji od gipro bo tam też były kolory Yamahy rozpisane ale nie mogę tego znaleźć, same wersje pnp. Chyba producenci tych liczniczków zrozumieli że osoby posługujące sie lutownicą to bardzo mały procent klientów, pnp to bajeczka. Klik-klik i gotowe, o ile masz wlasciwy licznik do właściwego moto :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 21:28:04 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 205
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Wskaźnik z gotowymi kostkami ma tyle przewodów, bo to jest wejście i wyjście, po rozpięciu fabrycznego złącza wpinamy w szereg wskaźnik i przez niego zamykamy pierwotny obwód oraz zapewniamy mu zasilanie i sygnał prędkości wału korbowego.
Spróbuj od znalezienia zasilania, według mnie to będzie tak:

1. czarny - to masa na 99%
2. czerwony z kostki według mnie to +12V.
3. biały we wskaźniku jest do podłączenia do sygnału z ABS przy sterowniku ECU silnika (kolor biało-żółty, 33 pin).
4. zielony - do przewodu szarego przy ECU.

Fotkę z rozpiską pinów masz poniżej w linku:

viewtopic.php?f=22&t=12086&start=15


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 23:23:13 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-11-24 23:32:15
Posty: 6
Obecne moto: Fz6 S2 ABS
No prawie tak jak piszesz. Właśnie skończyłem grzebać i wygląda to tak ze po odcieciu tych kostek białych i odizolowaniu 10 cm przewodu okazuje sie ze tam jest petla i po usunieciu tej petli zostaja 4 żyły i tak. 1 czerwony 12v po stacyjce 2 czarny masa 3 zielony czujnik obrotu 4 biały czujnik ABS . wlutowalem sie w pin 33 wyświetlacz odpala i chce się uczyć . Ale późno sie zrobiło i dzis nie odpaliłem jutro wielki test . Trzymajcie kciuki. I dzięki za info.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-07 23:59:58 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 1097
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Dobra robota, powodzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-08 10:01:09 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 205
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
To jeszcze dolutuj zielony do szarego przewodu przy ECU, wtedy po uruchomieniu wskaźnik powinien zacząć szybciej migać (chodzi o literę "L"), szybsze miganie oznacza prawidłowa interpretację sygnału prędkości obrotowej silnika. O tym, czy wskaźnikowi odpowiada sygnał prędkości koła dowiesz się w trakcie programowania, jeśli będzie wołać o włożenie kolejnego biegu, to znaczy, że prędkość interpretuje właściwie i tym samym potwierdzisz swoim przykładem, że wskaźniki z Ali są takie same, to znaczy te do wersji bez ABS i do wersji z ABS, a ma to znaczenie, bo różnią się ceną.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2021-01-08 20:35:05 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-11-24 23:32:15
Posty: 6
Obecne moto: Fz6 S2 ABS
Dobra jest. Działa pamięta biegi. I sie uczy. Szybki test zrobiłem na centralnej stopce bo zimno i ciemno . Śmiało można kupić tania wersje bez ABS z kostkami i po odcięciu kostek można lutować do wersji z ABS. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org