Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-09-25 21:15:03 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-07-15 08:55:19
Posty: 34
Lokalizacja: KR
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 05
Hej,
Czy tez macie tak, ze na IV biegu powyzej 5tys obr zaczyna pokazywać 5 i analogicznie na V biegu od tych mniej wiecej obrotow pokazuje 6?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-09-25 21:15:03 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2019-09-25 22:00:57 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-11-24 15:48:20
Posty: 30
Lokalizacja: Limanowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 516612440
Obecne moto: FZ1 N
Siemka. Ja posiadam GPT 3001 i działa mi poprawnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-09-26 09:02:35 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 535
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
To znaczy ze zle zaprogramowales. Wyczysc pamiec i programuj az bedzie dobrze. Mi najlepiej sie programowal na stopce centralnej ze zmianami biegow bez sprzegla (bez mylacych miedzybiegowych proporci obrotow silnika do predkosci).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-19 17:22:03 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-07-15 08:55:19
Posty: 34
Lokalizacja: KR
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 05
3cie podejscie i jest ciagle tak samo.
Poddaje się.

Sprawdzcie u siebie jak mozecie, czy np. na IV lub V biegu po przekroczeinu 5-6tys wyswietlacz dalej pokazuje 4 (lub analogicznie 5)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-19 21:37:26 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 535
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Dziś programowalem swój bo za długo stacyjkę miałem przekręconą bez uruchomionego silnika, bez problemu złapał biegi. Programuję bez sprzegla. Stoję na centralce, zapalam na luzie. Wrzucam jedynke bez sprzegla, podkrecam miedzy 3 a 4 tys. Obrotow i jak na liczniku zacznie migac kolejny bieg to wbijam bez sprzegla kolejne utrzymując obroty. Jak dojdzie do 7 to wciskam sprzeglo i noznym hamuje do zera i gaszę silnik na 6 biegu. Redukuje dopiero przy kokejnym uruchomieniu przy sprawdzaniu.

Takie przechodzenie licznika na kolejny bieg kiedy jeszcze jechalem na tym samym zdazalo mi sie po programowaniu na niskich obrotach albo kiedy miedzy biegami zbyt wolno wysprzeglalem, licznik uczyl sie wtedy jakichs posrednich proporcji obrotow. Dlatego teraz programuje bez sprzęgła i na obrotach przy ktorych proporcje dla elektroniki są wyrazniejsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-26 09:54:54 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-07-15 08:55:19
Posty: 34
Lokalizacja: KR
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 05
moj tez bez problemu łapie biegi, nigdy pod tym wzgledem nie zaprogramowal się źle.
Problem w tym, ze poprawnie pokazuje do ok 6tyś obr i do III biegu włącznie.
Po przekroczeniu tych obrotów
na IV biegu pokazuje 5.
na V biegu pokazuje 6.

Wkurza mnie to, bo wyswietlacz pokazuje 6, a tu jeszcze probuje wbic w gore i udaje się. Był jeszcze jeden bieg.


W instrukcji jest napisane, ze mam trzymac miedzy 3-4tyś obr, ma to być const. czyli stale, mam nie zmieniac tych obrotów.
Z tego co piszesz, sfazowany, dawac wyzsze obroty? na 7-8tyś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-26 12:52:37 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 535
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Nie no, tez trzymam ok 3-4 tys. To co pisałem że programuje aż dojdzie do 7 to chodziło o wyświetlacz biegów. Jak zaczyna migać 7 to wciskam sprzeglo i bardzo szybko zatrzymuje koło zanim licznik omyłkowo złapie jakąś dziką proporcje i zapisze to jako 7 bieg. Tak kiedyś miałem, później jak toczyłem się na polsprzegle to pokazywał 7 bieg.

Jeśli da radę to zrób film jak to robisz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-26 17:31:39 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-11-24 15:48:20
Posty: 30
Lokalizacja: Limanowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 516612440
Obecne moto: FZ1 N
Ja programowałem instrukcją z internetu także na pewno taką samą metodą jak Wy to robicie. U mnie wyświetlacz pokazuje przy każdych obrotach prawidłowy bieg.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-26 18:48:17 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 535
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Nie ma bata, jeśli wyświetlacz się trochę gubi ale nie skacze z cyframi bezsensownie to musi byc dobrze podłączony tylko niedokładnie skalibrowany.

Każdy bieg to konkretna proporcja częstotliwości obrotów na skrzyni do obrotow silnika. Wszelkie kombinacje pomiędzy to wynik błędnego zapamiętania proporcji w chwili zmiany biegów przy wciśniętym sprzęgle. Jeśli wyświetlany bieg przeskakuje miedzy dwoma na tym samym rzeczywistym biegu to znaczy że układ zapamiętał coś pomiędzy biegami i podciąga wynik aktualnego odczytu do najbliższego zapamiętanego współczynnika. W miarę zmiany obrotów wynik dzielenia z większych liczb bedzie dokładniejszy wiec jeśli właśnie wpolczynnik jest na pograniczu miedzy dwoma zapamietanymi biegami to moze przeskakiwac.

Przy kalibracji trzeba być zdecydowanym, nawet jeśli to wymaga poszarpania trochę motocyklem. Najlepiej nie używać sprzegla.

Kazdy z tą samą instrukcją zrobi troszkę inaczej, dlatego z tym samym przepisem kazdy upiecze trochę inne ciasto. Jeśli dotychczasowe kalibracje zawiodly, to próbuj wprowadzać małe modyfikacje, w końcu musi się udać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-26 23:11:23 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-07-15 08:55:19
Posty: 34
Lokalizacja: KR
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 05
sfazowany, nie znamy algorytmu sposobu zapamiętywania, może być i tak ze zaczyna zapamietywac dopiero gdy sterownik 'widzi' w miare stałe obroty, a wszystko poprzednie odrzuca

Robilem tez ze zmianą bez sprzęgła - efekt ten sam.

Juz nawet zamówiłem wyświetlacze 8x8 z chin. Sam bede płodził taki wskaźnik, bo jeszcze chce to podpiąć do neutralnego i sygnału ze sprzęgła (wkurza mnie jak dojezdzam na sprzegle albo na neutralu to biegi sobie fajnie rosną az do zatrzymania). A tak zrobię po swojemu, ze jak bedzie na neutralu, to bedzie N, jak bedzie wcisniete sprzeglo, to zamrożę wskazanie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-26 23:38:21 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 535
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
A to nie wiem, na neutralu nie jeżdżę... Zwalniając redukuje przez wszystkie biegi i dopiero przed calkowitym zatrzymaniem wrzucam neutral, o ile wiem ze prędko nie ruszę, bo krótkie zatrzymania stoję na 1 biegu. Wolę byc gotowy do szybkiego ruszenia w razie potrzeby. Faktycznie, stojac na swiatlach wyświetlacz pokazuje tylko kreskę niezależnie od biegu i jesli strace rachube i nie patrzyłem zatrzymujac sie na wyświetlacz to nie wiem czy zredukowalem do 1ki i dosc czesto ruszam z 2ki, zdazy sie czasem i z 3ki, o dziwo da sie nawet dość gładko :) taki urok prostego prawie bezinwazyjnego wskaznika biegow, poza tym ze nie pokazuje biegu po zatrzymaniu i prosto z pudełka jest zdecydowanie za jasny to biorąc pod uwagę niską cenę nie mam większych zastrzeżeń.

Jeśli jesteś pewien że powinno być ok to zareklamuj ten licznik....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-27 10:20:16 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-07-15 08:55:19
Posty: 34
Lokalizacja: KR
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 05
To nie jest tak, ze jezdze na neutralu:)
Po prostu wiedzac, ze dojadę do zatrzymania, jakos przy 4-5km/h zrzucam na neutral, szczegolnie, ze ponizej 3k gdy moto schodzi z obrotow zaczyna niemiło szarpać
Nie lubie po zatrzymaniu wachlować dźwignią w celu szukania luzu, po dojezdzie od razu sobie opieram stopy o podloze i moge zdjac rece z kiery, a ruszajac wiem, ze rusze z 1go biegu:)

Kazdy ma swoj styl jazdy i ok.

Widzisz, moj wskaznik, będzie pamietał na jakim biegu jestes przez caly okres wciśniecia sprzęgla. To chyba dobry pomysł.

Jakby co, stworze kilka i sprzedam za grosze (200zł to nie jest tanio! za 1 wyswietlacz 7segmentowy + prosty mikrokontroller)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-01-25 18:49:24 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 57
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
Witam koledzy a,jaki zastosowac wyświetlacz do fz1 aby pasował na plig plag?
Jakiś link z allegro.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org