Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2017-06-02 13:34:47 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-12-13 16:39:03
Posty: 29
Lokalizacja: Myszków
Płeć: Mężczyzna
Telefon: xperia z1
Obecne moto: Thundercat yzf 600r
A ja wam pisze tak.
Mam przod 14 zebow a tyl 48zebow.
Vmax jedzie prawie 250 tak bynajmniej licznik wskazuje.
Na kolo lepiej sie wchodzi no i to co pisali inni ze wzrosnie spalanie ale nie duzo bo mi wychodzilo jakies pol ltr na 100 wiecej.
Np jak jade 100km/h to mam okolo 5600rpm a na oryginalnym zestawieniu jest tysiac obr. mniej wiec na dlugie dystanse nie oplaca sie.
Jesli chodzi o przyspieszanie to tak bardzo duzo daje zmiana zebatek.
Wiecej teraz jezdze po torze niz po drogach publicznych wiec na tor jest lepiej bo szybciej silnik wkreca sie na maksymalna moc obrotowa na 2 biegu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-02 13:34:47 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2017-06-02 18:13:57 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2016-08-01 20:38:33
Posty: 78
Lokalizacja: Legionowo
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Licznik to raczej za dokładny po zmianie zębatek nie będzie chyba, że w starszych moto, gdzie była linka na przednim kole.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-02 21:38:45 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3962
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
GG: 1108480
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
W kocie i FZS 600 masz pomiar z przedniego kola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-02 22:45:02 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2016-08-01 20:38:33
Posty: 78
Lokalizacja: Legionowo
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6
Miałem FZS600 i nie przypominam sobie żadnego kabelka a tym bardziej linki biegnących z przedniego koła. Może po prostu nie pamiętam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-04 00:00:12 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2012-02-23 16:33:37
Posty: 375
Lokalizacja: 3miasto / Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: VFR 800 Vtec
Linka w fzs600 jest poprowadzona wzdłuż lewego przewodu hamulcowego na przednią oś...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-04 08:51:26 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-12-13 16:39:03
Posty: 29
Lokalizacja: Myszków
Płeć: Mężczyzna
Telefon: xperia z1
Obecne moto: Thundercat yzf 600r
We wszystkich thundercatach jest pomiar ze slimaka przedniego kola bo koty nigdy nie mialy cyfrowego licznika a tylko na linke z kola.
W fazerach nic nie mowie bo nie wiem czy linka czy czujnik z silnika :moto:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-04 10:29:23 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 614
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
mniejsza zebatka przód, czy większa z tyłu to także mniejsza predkosc na pierwszym biegu, co ułatwia jazdę na prędkościach minimalnych w korkach czy parkingu, jedzie gładko, bez szarpania i lepiej reaguje na gaz.
Minusy to że skraca się też bieg 6, większe spalanie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-04 18:31:37 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 578
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Skype: g_ciesla
Obecne moto: W trakcie poszukiwan
abkub1986 napisał(a):
We wszystkich thundercatach jest pomiar ze slimaka przedniego kola bo koty nigdy nie mialy cyfrowego licznika a tylko na linke z kola.


WAT? :confused2: Przecież tak samo FZS jak i YZF mają cyfrowe liczniki z analogowymi wskaźnikami, tam nie ma ŻADNEJ linki, tylko przewód od czujnika prędkości :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-05 09:44:04 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-12-13 16:39:03
Posty: 29
Lokalizacja: Myszków
Płeć: Mężczyzna
Telefon: xperia z1
Obecne moto: Thundercat yzf 600r
WAT? :confused2: Przecież tak samo FZS jak i YZF mają cyfrowe liczniki z analogowymi wskaźnikami, tam nie ma ŻADNEJ linki, tylko przewód od czujnika prędkości :wink:[/quote]

???????
W zadnym kocie nie bylo cyfrowego wyswietlacza. Wszystko bylo na wskazowki. Predkosciomierz kreci sie linka ze slimaka przy kole a obroty elektronicznie wyliczane sa z czujnika w silniku
W fazerach jak bylo to nie wiem ale w kocie napewno nie bylo cyfrowki wiec tutaj zebatki nie maja nic wspolnego z predkoscia co jedynie inna predkosc wzgledem obr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-05 09:56:19 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1769
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
glenroy napisał(a):
mają cyfrowe liczniki z analogowymi wskaźnikami

abkub1986 napisał(a):
W zadnym kocie nie bylo cyfrowego wyswietlacza. Wszystko bylo na wskazowki. [...] a obroty elektronicznie wyliczane sa z czujnika w silniku


cyfrowy nie znaczy wyświetlany na wyświetlaczu!!!. jeśli obroty sa wyliczane elektroniczne to znaczy że liczniki są... cyfrowe (elektroniczne). glenroy nic nie pisał o żadnych wyświetlaczach. to że masz wskazówkę nie wyklucza tego że masz licznik cyfrowy (elektroniczny), a elektronika steruje si wskazówką.

żeby było jasne: dane/urządzenia cyfrowe - to urządzenia które pracują na danych binarnych(0-1) lub na danych grupowanych w "przedziały" (czyli skwantyfikowanych). komputery, mikroprocesory, komórki itp. np zliczanie impulsów z czujnika obrotów jest cyfrowe.

dane/urządzenia analogowe to urządzenie któe operuje na danych ciągłych, czyli bez przedziałów.

przykładowo - strzałka na spręzynie która płynnie przesuwa się wraz z rozciąganiem sprężyny jest analogowa (bo pokazuje "płynne" przedziały). strzałka pokazuje co innego jak spręzyna jest wyciągnieca na 3cm, a co innego jak jest na 3,3cm.

jeśli jednak rozciąganie sprężyny co 1cm zapalało by kolejną lampkę, to mam pomiar cyfrowy (bo operujemy na 1cm przedziałach). oznacza to że przy rozciągnięciu na 3cm i na 3,3cm paliła by się ta sama lampka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-05 12:13:19 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-12-13 16:39:03
Posty: 29
Lokalizacja: Myszków
Płeć: Mężczyzna
Telefon: xperia z1
Obecne moto: Thundercat yzf 600r
[quote="misiakw"][/quote]

cyfrowy nie znaczy wyświetlany na wyświetlaczu!!!.
Po co sie unosisz?
Jestesmy tu po to zeby sobie pomagac a nie przekrzykiwac co wlasnie robisz.
Napisalem jasno ze koty nie posiadaja cyfrowego wyswietlacza predkosci. A poza tym post jest o zebatkach i pisalem ze jak sie zmieni zebatki to nie bedzie to powodem przeklamywania predkosci w kocie tylko roznica miedzy obrotami a predkoscia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-05 15:47:49 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1769
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
ni unoszę się, prostowałem tylko niewłaściwe rozumienie. była dyskusja odnośnie liczników, wyjechałeś z uwaga ze nigdzie nie było wyświetlaczy to sprostowałem o co chodziło. za chwile była by kolejna dyskusja (która mimowolnie się tu robi) jak działa licznik. unoszenia się żadnego nie było, jak ci nie pasuje ilość wykrzykników, spójrz an ilość znaków zapytania w swoim poprzednim poście. wyluzuj, za długo operuje na tym forum żeby chciało mi się jakieś "spinki" organizować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-05 20:22:17 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3962
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
GG: 1108480
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Uściślając bo widzę, że niepotrzebna dyskusja się robi na ten temat ;)

Thundercat ma normalną stalową linkę poprowadzoną od przedniego koła do liczników w pełni analogowych (obrotomierz to inna para kaloszy bo wyświetla nawet kody błędów).
FZS 600 ma czujnik przy przednim kole zliczający impulsy więc sam licznik sterowany jest cyfrowo.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem tym co nie do końca wiedzieli ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-06 09:34:35 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2012-11-17 12:48:12
Posty: 473
Lokalizacja: Warszawa/ WZW
Płeć: Mężczyzna
GG: 263688
Telefon: 792076895
Obecne moto: Tcat
Nemmo chłopaki widzę zachowali się jak prawdziwi polscy fachoFcy - żaden zapewne nie widział w jaki sposób jest przenoszona "informacja" o PRĘDKOŚCI na PRĘDKOŚCIOMIERZ a cały wywód powstał.
Tak potwierdzam to co Nemmo napisał czy abkub1986 - Kot ma stalową linkę poprowadzoną z przedniego koła, stąd istnienie ślimaka w przednim kole, sama linka próbowała mi kiedyś uciec po tym jak mi się zbrojenie link odkręciło :D
Dzięki lince mamy też (mniejsze lub większe) bujanie wskazówki od prędkościomierza :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-09 18:53:03 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3962
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
GG: 1108480
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
cezary1808 napisał(a):
sama linka próbowała mi kiedyś uciec po tym jak mi się zbrojenie link odkręciło


Zgubilem linke 2 razy :roll: od tego czasu sprawdzam regularnie. Delikatne bujniecie wskazowki pojawia sie u mnie tylko na zamienniku. Na oryginalnej lince yamahy nie bywalo takowych ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org