Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-10-03 15:55:29 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-10-03 15:38:09
Posty: 7
Płeć: Mężczyzna
Witam,

Mam problem z poborem prądu na postoju w Yamaha fz6 S2 2008r - mianowicie akumulator pada mi po 4-5 dniach postoju, jak motocykl jest nie używany. Akumulator jest nowy, zresztą przekładałem z identycznej fazerki dobry aku i prąd również mi ucieka - a na moim akumulatorze w innej fazerce nie.

Pobór prądu przy ustawieniu miernika na 200mA wynosi - +/- 20,0mA
w fazerce brata jest to zaledwie - 00,6mA... ponad 20x mniej niż u mnie, a ma zamontowaną dodatkową zapalniczkę - u mnie nie ma ani jednej dodatkowej instalacji.

Jako, że jest to anglik zacząłem od czyszczenia i sprawdzania styków i bezpieczników, odłączenie wszystkich styków, wszystkich bezpieczników niweluje pobór prądu w niewielkim stopniu, ponieważ nadal utrzymuje się pobór w granicach 19,0mA... regulator napięcia również był odłączany. Ładowanie jest identyczne jak w fazerce brata - zresztą jak jeżdżę systematycznie to akumulator mi nie pada - ładowanie książkowe.

Jestem już załamany bo nie wiem gdzie szukać problemu, bo mimo odłączenia wszystkiego, (prócz oczywiście bezpieczników przy akumulatorze bo wtedy jest 0) nadal, coś kradnie prąd.

https://www.youtube.com/watch?v=o1KlADnbZB8 tak to wygląda, na początku pobór jest jak u brata i nagle po 3 sekundach coś się załącza i jest 19mA... Proszę pomóżcie.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-03 15:55:29 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2019-10-03 16:21:53 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3145
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
GG: 5396190
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Odepnij kostkę idącą do alternatora i do stacyjki. Zobacz czy pobór spadnie.
Pobór najlepiej się sprawdza na biegunie -
końcówka com do minus aku
drugi przewód do klemy -


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-03 16:22:35 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 213
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
Wyjmowanełeś bezpieczniki po kolei i sprawdzałeś czy pobór spada?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-03 19:09:29 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2072
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
20 mA to prąd mniej więcej tyle ile standardowa diodka LED żłopie - nie masz może wpiętego gniazdka USB z lub jakiegoś innego nieoryginalnego gadżetu (np alarm, tracker GPS który nie przechodzi w stan uśpienia) ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-04 14:45:52 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-10-03 15:38:09
Posty: 7
Płeć: Mężczyzna
odłączałem wszystkie kostki do jakich jest dostęp, każdy pod bakiem, licznik, światła, klaksony itd; poza stacyjki.. (prąd spada o te 00,x mA, a 19mA dalej pobiera) do stacyjki nie mogę się dostać gdyż kostka idzie za ramą, jakieś pomysły jak się do niej dostać ?

Bezpieczniki wszystkie odłączałem, nawet i przekaźniki - pobór prądu jest nadal - sprawdzam tak jak napisałeś Wojtas - wpinałem się nawet szeregowo, cały czas pobór prądu na poziomie 20 mA.

Nie mam nic zamontowanego, ani jednego dodatkowego kabelka.

Co mogę jeszcze zrobić?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-04 18:36:05 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 420
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Sprawdzales bez komputera ECU? Tylko nie podlaczaj/odlaczaj na podpietym aku tylko na zdjetych klemach.. zobacz jeszcze przelaczniki, awaryjnych itd.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-04 21:50:42 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-10-03 15:38:09
Posty: 7
Płeć: Mężczyzna
Tak odlaczalem ecu - dalej jest to samo. Jako, ze mam N-ke zdejmowalem cala lampe z przodu i wszystkie zlaczki rowniez odlaczalem. Zostaly mi jedynie zlaczki te pod ramą z lewej strony co idzie stacyjka. Jak tam sie dostac? Bo wyglada to tak jakbym musial caly filtr powietrza odkrecac ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-05 07:40:17 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3145
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
GG: 5396190
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Filtr musisz ściągnąć. Kostki są między aku a główką ramy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-05 09:57:43 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 213
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
A pod kanapą nie masz czasem alarmu, syrena może być odłączona ale moduł może tam być?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-09 10:59:00 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1969
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
avalar napisał(a):
A pod kanapą nie masz czasem alarmu, syrena może być odłączona ale moduł może tam być?

Aqm napisał(a):
Nie mam nic zamontowanego, ani jednego dodatkowego kabelka.

Ciekawa sprawa się z tego robi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-09 12:23:02 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 213
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
Wiesz, czasami może coś wyglądać jak jabryczne :) Autor się nie odzywa - może znalazł przyczynę :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-11 18:47:54 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-10-03 15:38:09
Posty: 7
Płeć: Mężczyzna
Spokojnie - nie znalazłem przyczyny :( Jestem już głupi. Niedługo urlop i zamierzam dostać się do tej kostki od stacyjki - a z tego co widzę po filmiku znalezionym na yt jest trochę zabawy, żeby to wszystko zdjąć. https://www.youtube.com/watch?v=qMaoqeEukEQ&t=732s .

Wszystko, że tak powiem co idzie od akumulatora w stronę zadupka jest sprawdzone - nic tam nie pobiera prądu. Zostaje okablowanie te zakryte wkoło akumulatora i niestety trzeba zdjąć ten filtr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-15 09:41:10 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2072
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
Aqm napisał(a):
Zostaje okablowanie te zakryte wkoło akumulatora

przed akumulatorem i pod akumulatorem masz troszkę miejsca - możliwe że tam znajdziesz jakeś dodatkowe gadżety. ja np przed aku mam upchnięte przekaźniki pod gniazdko usb i grzane manetki...

co do dostania się - wcale nie tak cięzko jak się wydaje, przyda się tylko długi imbus żeby skręcić metalowe obejmy z łączące airbox z silnikiem, bo tam moze być problem z dostaniem się. no i łap wszyskie śrubki bo jak wpadną gdzieś "w dół" to nie wypadną tak łatwo...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-15 19:06:48 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-10-03 15:38:09
Posty: 7
Płeć: Mężczyzna
avalar napisał(a):
Wiesz, czasami może coś wyglądać jak jabryczne :) Autor się nie odzywa - może znalazł przyczynę :)



Dałeś mi do myślenia, i zobaczylem coś takiego.. co to Panowie jest??? https://m.fotosik.pl/zdjecie/befd0a4f8bd49283


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-10-15 19:56:24 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 213
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
Dałeś mi do myślenia, i zobaczylem coś takiego.. co to Panowie jest??? https://m.fotosik.pl/zdjecie/befd0a4f8bd49283[/quote]

To wyglada jak centralka alarmu, ECU masz obok.

Rhazz - wisisz browar :p


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org