Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-03-11 17:24:10 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2011-04-09 00:41:03
Posty: 13
Lokalizacja: TYCHY
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Kilo Fazer
Powiedzcie mi koledzy ile płynu hamulcowego potrzebuje przy wymianie na nowy.Zakupiłem 0,5 literka czy to mi wystarczy? Moto Kilofaz.

Pzdr!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-03-11 17:24:10 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2013-03-11 17:29:32 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2013-02-04 15:11:08
Posty: 438
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS600
Spokojnie wystarczy i to na dwa motocykle.
Wałek taki, że płyn po otwarciu łapie wodę z otoczenia, więc na przyszłą wymianę trzeba będzie kupić nowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-04-05 20:13:16 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-03-27 22:54:07
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS600-2001
Proszę Was o pomoc, ponieważ chciałbym samodzielnie wymienić płyn w moim fz6, a z przodu są dwa zaciski a co za tym idzie dwa odpowietrzniki, czy to trzeba jakoś osobno robić, mimo iż układ jest połączony, poproszę o krótką instrukcję. W serwisie powiedzieli mi że kasują od zacisku czyli tak jakby każdy zacisk był osobną czynnością.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-04-05 20:41:33 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-04-12 17:17:50
Posty: 182
Lokalizacja: PGN
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 02r
cieszy_pysiek napisał(a):
poproszę o krótką instrukcję


Krótka instrukcja

cieszy_pysiek napisał(a):
z przodu są dwa zaciski a co za tym idzie dwa odpowietrzniki, czy to trzeba jakoś osobno robić, mimo iż układ jest połączony

Zaczynasz wymieniać od zacisku najdalej odległego od pompy.
U ciebie jest układ O czyli układ z jednym przewodem od pompy do zacisku i drugim przewodem łączącym zaciski biegnącym nad błotnikiem.
Zapewne przewód od pompy idzie do lewego zacisku a później ten zacisk łączy się z prawym więc zacznij wymieniać od prawego zacisku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-04-05 20:49:23 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-03-27 22:54:07
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS600-2001
Dzięki za odpowiedź.

Piszesz, że zaczynam od jednego, ale czy drugi też w jakiś sposób ruszam czy nie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-04-05 21:04:25 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2011-04-12 17:17:50
Posty: 182
Lokalizacja: PGN
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 02r
cieszy_pysiek napisał(a):
Piszesz, że zaczynam od jednego, ale czy drugi też w jakiś sposób ruszam czy nie?

Jak już świeży płyn poleci z tego prawego zacisku to przy zakręconym odpowietrzniku 4-5 razy pompujesz klamką hamulca i przytrzymujesz ją wciśniętą i w tym czasie odkręcasz prawy odpowietrznik - klamka dojdzie do manetki i wtedy zakręcasz odpowietrznik i tak powtarzasz 3-4 razy na tym prawym zacisku.Następnie to samo robisz z 3-4 razy na lewym zacisku - pompujesz=>trzymasz klamkę hamulca=>odkręcasz odpowietrznik trzymając cały czas wciśniętą klamkę=>zakręcasz odpowietrznik=>pompujesz .....
Pamiętaj aby cały czas był płyn w zbiorniczku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-04-05 21:48:54 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-03-27 22:54:07
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS600-2001
OK, rozumiem, dziękuję za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-04-06 14:24:42 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2012-10-11 08:03:21
Posty: 137
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Kawasaki z1000sx
Na youtube jest świetny filmik o tym, wpisz: Motorcycle Brake Bleeding Procedure from Sportbiketrackgear_com

LwG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-04-02 09:12:58 
Niemowlak

Dołączył(a): 2015-02-28 12:29:50
Posty: 19
Płeć: Kobieta
gdzie dostane odpowietrzniki przy drugim odpowietrzaniu nie nadaja sie już do ponownego użycia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-04-02 09:27:19 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3177
Lokalizacja: ELE
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: CZ 175
larsson


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-01-28 21:29:54 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2020-01-21 20:40:35
Posty: 124
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ1
Wojt@s napisał(a):
Cytuj:
Kark
nie ma wpływu...postępujemy identycznie jak w motocyklach bez ABSu.


Postępuje może identycznie. Ale i tu uczulę wszystkich:
- przy ABS-ie nie zaciągamy płynu przez zaciski w górę ( istnieją też takie formy odpowietrzania ) bo syf z dołu może nam zabić pompę
- przy całkowitym opróżnieniu układu np mycie tłoczków, rozbiórka zacisków, wymiana gumek etc może dojść do zapowietrzenia pompy ABS-u, więc zakładajcie zaciski na przewód gumowy między pompa ABS a zaciskiem. Jeśli pompa się zapowietrzy można jej nie odpowietrzyć poprzez machanie klamką, czy maszyną do podciśnienia podłączaną pod odpowietrznik. Wtedy są tylko dwa wyjścia, ręczne odpowietrzenie pompy ABS na wszystkich przewodach do niej wchodzących ( są pompy co posiadają odpowietrznik ) , albo interfejs i ustawienie symulacji pracy pompy :mrgreen:
Kolego Wojt@s właśnie ja mam w slwojej fz1 abs i myłem wszystkie tloczki odppwietrzylem uklad ,a tu nic nie hamuje przednie koło i teraz pytanie jak to odpowietrzyc ,gdzie jest ta pompa.?
Możesz doradzić jak odpowietrzyc ,?
Zachciało mi się myć tloczki i czyścić......

Lewa!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-02-11 14:05:28 
Legenda forum

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 2076
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10
Skrab74 napisał(a):
gdzie jest ta pompa.

pompa z abs jest pod bakiem - trochę grzebanina żeby się tam dostać. Jest post kolegi Iroszka który tą pompę wymieniał po awarii. Są fotki, opis itp ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-16 10:53:36 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2012-09-18 09:20:16
Posty: 68
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 Fazer S2 ABS
Słuchajcie czy do FZ6 z ABS potrzeba dużo więcej płynu przy wymianie?

Wczoraj wymieniłem ale małem taki czysty płyn po 2 latach (6 tyś przebiegu), że mimo, iż przepompowałem trzy razy cały zbiorniczek wyrównawczy to nie zauważyłem różnicy czy już jest nowy.
Stwierdziłem, że raczej już wystarczy odpowietrzyłem i zebrałem się do domu ale teraz mam wątpliwości czy na pewno przetoczyłem cały układ.
Nigdzie nie mogę znaleźć pojemności całego układu hamulcowego z ABS.

Dajcie znać czy uważacie, że trzy pełne zbiorniczki wyrównawcze wystarczą do zapełnienia całego układu razem z pompą ABS???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-16 11:43:12 
Legenda forum

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 2076
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10
mlac napisał(a):
Słuchajcie czy do FZ6 z ABS potrzeba dużo więcej płynu przy wymianie?

Wczoraj wymieniłem ale małem taki czysty płyn po 2 latach (6 tyś przebiegu), że mimo, iż przepompowałem trzy razy cały zbiorniczek wyrównawczy to nie zauważyłem różnicy czy już jest nowy.
Stwierdziłem, że raczej już wystarczy odpowietrzyłem i zebrałem się do domu ale teraz mam wątpliwości czy na pewno przetoczyłem cały układ.
Nigdzie nie mogę znaleźć pojemności całego układu hamulcowego z ABS.

Dajcie znać czy uważacie, że trzy pełne zbiorniczki wyrównawcze wystarczą do zapełnienia całego układu razem z pompą ABS???

Nie wiem jak to liczyć na zbiorniczki... ;)
Ja przelałem jakieś 300ml przez układ z przodu (2 przewody) - tak dla pewności. U Ciebie przewodów jest więcej więc obstawiam że 3 zbiorniczki do za mało :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-16 14:29:28 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2386
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
rhazz napisał(a):
obstawiam że 3 zbiorniczki do za mało

z drugiej strony nawet jak za mało tragicznie nie jest - obniżenie jakości płynu "widać" - robi się ciemniejszy. więc jeśli stary płyn był podobnego koloru co nowy to albo stary był ok więc nawet jeśli nie przepchałeś całego, to i tak nie powinienes miec jakiś gigantycznych problemów przez to. ale zawsze mozesz dowalić jeszcze troszkę dla spokoju


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org