Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2017-02-15 10:24:08 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1969
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
Nie wiem jakie jest ładowanie, ale przejeździłem z tym patentem (arczi sam montował) 3 lata - i nic się nie działo ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-02-15 10:24:08 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2017-02-15 16:44:01 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-01-03 09:42:30
Posty: 20
Lokalizacja: Oświęcim
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 S
Dziek za info :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-02-15 23:15:20 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 697
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Skype: g_ciesla
Obecne moto: Sprint ST 1050
mlody9026 napisał(a):
Witam wszystkich . Mam pytanie odnośnie tej przeróbki świateł, sprawdzał ktoś jak sprawa wygląda z ładowaniem po takiej modernizacji .Napiszcie jakie jest ładowanie przed i po i gdzie robicie pomiary .


Z ładowaniem nic się nie zmienia, alternator ma pewien zapas mocy, co prawda dupy nie urywa, ale ma, resztę spokojnie ogarnia regulator. Z resztą, FZS-y z roczników 02-03 mają dokładnie taki sam alternator a fabrycznie świecą już dwie lampy. U siebie mam jeszcze dodatkowo grzane manetki i dwa gniazda USB, często przy kierownicy mam podłączony telefon a pod siedzeniem ładuje się powerbank, albo druga bateria do kamery i jakoś to się trzyma. Na jałowych obrotach nie spodziewaj się cudów, bo altek w FZS-ach, swoje parametry znamionowe osiąga przy bodajże 5.000 obr/min, więc przy dużym obciążeniu na obrotach jałowych ładowanie może być już na marginesie.

Gdzie mierzyć? Tam, gdzie najbardziej Cię to interesuje, czyli na zaciskach akumulatora :).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-02-16 21:06:15 
Niemowlak

Dołączył(a): 2017-01-03 09:42:30
Posty: 20
Lokalizacja: Oświęcim
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 S
Dzięki glenroy. Trochę poczytałem o ładowaniu w Fazerach i teraz ogarniam temat ładowania . Myślałem że ładowanie mam za niskie na biegu jałowym , wyszło mi ok 11,9 do 12,5 volta ale po dodaniu gazu do 4500 mam prawie 14 volt ,czyli ok . Trochę inaczej niż w aucie a na tym się w sumie wzorowałem . :D Co do pomiarów to sprawdzałem na kostce od lamp bo gdzieś wyczytałem by tam też sprawdzić na aku oczywiście też sprawdzałem ale wyniki odbiegają od siebie .Na akumulatorze było ok bo 12,5 volta


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-02-16 22:28:51 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 131
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Według mnie napięcie na biegu jałowym jest za niskie. U siebie w FZ6 S2 (jedna lampa) napięcie na biegu jałowym oscyluje w granicach 13,9-14,0 - mam zamontowany woltomierz, który był weryfikowany multimetrem. Oczywiście woltomierz podłączony jest bezpośrednio do zacisków akumulatora. Napięcie w trakcie jazdy oscyluje w granicy 14,0-14,1 V.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-02-17 12:05:23 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-01-31 22:18:37
Posty: 352
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: NJU Mobile
Obecne moto: FZ6
mlody9026 na wolnych obrotach ładowania w ogóle nie masz. 12,5-12,6 V to idealne napięcie akumulatora przy wyłączonym silniku. W trakcie jazdy ładowanie winno być co najmniej około 14 V.

Posprawdzaj dokładnie wszystko, abyś się nie obudził potem z ręką w nocniku


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org