Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 387 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-11-24 23:16:47 
electronic supersonic

Dołączył(a): 2008-08-04 21:17:27
Posty: 1710
Lokalizacja: Koło Koła
Płeć: Mężczyzna
GG: 1045321
Telefon: czarny
Obecne moto: Tiger 1050
tak jak pisałem wcześniej zabrałem się w końcu za zrobienie licznika oraz być może kilku innych rzeczy. No i teraz chciałbym zapoznać się z waszymi uwagami sugestiami co zrobić i jak ma wyglądać. filmik i zdjęcie zrobione jest telefonem więc wiadomo.

wszystko jest w fazie testów projektów generalnie tworzenia.Na razie mam kilka rzeczy zrealizowane , kilka jest za symulowane.

http://www.sendspace.com/file/p8qta5

funkcje jakie maja być to:
-napięcie aku
-temperatura
-prędkość
-czas
-wskaźnik biegu

dodatkowo jeśli czas pozwoli chce zrobić:
-miganie wskaźnika biegu w momencie osiągnięcia zadanych obrotow ,czyli informacja o potrzebie zmiany biegu na wyższy
-pomiar czasu np. po naciśnięciu np przycisku pass 1 na start i 2 na koniec pomiaru

wskaźnik biegu będzie w miejscu wskaźnika luzu a ten lcd w miejscu wskaźnika temperatury
[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2008-11-24 23:16:47 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-25 01:03:22 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-10-07 15:29:47
Posty: 113
Lokalizacja: Gliwice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tcat
Wow! :D Dla mnie bomba! :D Pytanko, może przedwczesne, ale zastanawiam się skąd jest ten LCD? Z jakiegoś telefonu? Da się to kupić jakoś rozsądnie wraz ze sterownikiem? Interesuje mnie też wiele innych szczegółow realizacji, ale może grzecznie poczekam aż ukończysz projekt.. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-25 10:36:57 
electronic supersonic

Dołączył(a): 2008-08-04 21:17:27
Posty: 1710
Lokalizacja: Koło Koła
Płeć: Mężczyzna
GG: 1045321
Telefon: czarny
Obecne moto: Tiger 1050
Wiec tak.Wskaźnik biegu zrobiłem już dawno ale nie doczekał sie realizacji praktyczniej z 2 powodów.
1. korciło żeby zrobić więcej czyli to co robię teraz
2. wiedziałem ze xj600 sprzedam a kupie kota i czekałem

lcd jest dość drogi to fakt bo kosztuje 9 zł :D i jest od nokii 3310 ( z racji zawodu mam ich jeszcze trochę używek wiec na początek wybór padł na niego) podświetlanie i kolor zrobić bardzo łatwo wiec tak na razie został.

generalnie projekt powstał z powodu chęci stworzenia sobie problemu nad którym pracując będę się uczył programowania uC, a że przy okazji okazało się że to pomysł jest dość trafiony no i zima przyszła, siedzę i się bawię i pewnie coś z tego wyjdzie. W każdym razie wykonanie samego wskaźnika biegów jest możliwe , nawet w sumie mam wszystko poza projektem płytki.usiądę nad sfinalizowaniem tego jak przetestuje to praktycznie czyli pewnie dopiero wiosną.Chociaż wczoraj jak badałęm jak działa wskaznik fabryczny temp w kocie to miałem chęć troche go pogonić ale ciemność, brak owiewek i liczników oraz lekki lód na drodze skutecznie mnie zniechęcił.


W każdym razie gdybyście mieli jakieś propozycje co do funkcji czy samego wyglądu włącznie z np przesunięciem linii czy czegokolwiek to mile widziane.Padła propozycja sygnalizacji faktu otwartej stopki bocznej ( nie ma problemu) zastanawaim się jednak jak by to miało być synalizowane czy jakas mala ikonka czy coś innego


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-25 22:09:32 
electronic supersonic

Dołączył(a): 2008-08-04 21:17:27
Posty: 1710
Lokalizacja: Koło Koła
Płeć: Mężczyzna
GG: 1045321
Telefon: czarny
Obecne moto: Tiger 1050
no jeśli ktoś wie jak zrealizować pomiar paliwa i zamienić to na jakąś wartość elektryczna to resztę wiem jak zrobić.wtedy to i spalanie by się łatwo zrealizowało.nie tyle chwilowe co np po przejechaniu 100km by wyliczał


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-25 22:32:16 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2008-06-18 21:46:31
Posty: 777
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Kocur
Robgie a jaki sposób zrobisz wskaźnik biegów? Jak to niby będzie wyliczać na jakim obecnie biegu się jedzie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-25 22:34:30 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-10-07 15:29:47
Posty: 113
Lokalizacja: Gliwice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tcat
Może jakaś czujka ultradźwiękowa dawałaby zmienne odczyty echa w zależności od stopnia wypełnienia zbiornika?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-25 22:37:40 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2008-01-02 12:51:15
Posty: 89
Lokalizacja: k-koźle
Robgie możesz napisać skąd wziąłeś dane do sygnalizatora zmiany biegów?Bo obroty są mierzone elektronicznie ale prędkość,wiadomo linka,zastosowałes jakiś przetwornik,impulsator czy coś?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-25 23:52:02 
electronic supersonic

Dołączył(a): 2008-08-04 21:17:27
Posty: 1710
Lokalizacja: Koło Koła
Płeć: Mężczyzna
GG: 1045321
Telefon: czarny
Obecne moto: Tiger 1050
@ kordozor

Generalnie na razie , i mam nadzieje ze docelowo, sprawę załatwiam w ten sposób dwa kontaktrony i magnes przymocowany do wajchy biegów. ewentualnie jakiś inny stycznik.jest kilka możliwości większość jest na tyle mała że da się je zainstalować bez żadnej ingerencji w strukturę moto no i mechanicznie nie będzie straszyć

a ta kawę i alkohol to w czasie jazdy nie pijam niczego wiec funkcja wydaje mi się zbędna :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-26 14:46:33 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2008-09-23 15:12:29
Posty: 287
Lokalizacja: Koniecpol/k/Częstochowy
Płeć: Mężczyzna
GG: 5163839
Telefon: 792 371 863
Obecne moto: SUZUKI BANDIT 1200
chlopaki zapodawajcie jakies pomysly co do czujnika poziomu paliwa... jakis maly, dokladnie wskazujacy, najlepiej od moto albo od auta... wtedy byla by sprawa rozwiazana co do spalania itd bo to by wtedy szlo zrobic jak bedzie spalanie... tylo czujnik musi byc dokladny... jak ktos ma czujnik rezerwy od kota albo fotke zbiornika od spodu to moglby zapodac bo Robgie musi obczaic jaki to czujnik i czy w miejsce orginalnego od kota da sie wsadzic jakis inny no od kawasaki zzr 600 ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-27 00:29:56 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-11-18 00:22:47
Posty: 135
Lokalizacja: Starachowice
Płeć: Mężczyzna
GG: 1146627
Obecne moto: GSX-R 750 K5
http://www.agmot.pl/sklep.php?k=40&cz=2
za 40 zł jest jakiś czujnik ale nie wiem czy się nadaje :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-27 21:10:00 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-03-16 21:53:40
Posty: 117
Lokalizacja: Wrocław
Czujnik kozak :wink:
To dziala na takiej zasadzie, ze plywak unosi sie na powierzchni wachy i powoduje odchylenie ramienia plywaka, kat odchylenia jest proporcjonalny do poziomu paliwa (wysokosci zalania wachy).
Trzeba tylko wiedziec czy sie zmiesci do baku i jak go tam wsadzic :wink:
Moze cos mniejszego by sie znalazlo, np jakis mini manometr na dnie baku itp.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-28 01:11:36 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2007-10-29 18:54:05
Posty: 567
Lokalizacja: Gdańsk
Ja dla zainteresowanych wpadłem na coś w stylu Robgie tylko troszkę droższe :roll: ale za to gotowe i od zaraz praktycznie coś dla niecierpliwych z sałatą http://www.allegro.pl/item493535865_tra ... z_yzf.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-11-28 09:32:17 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2008-09-19 21:38:05
Posty: 1133
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
GG: 4320616
Obecne moto: Fz6S
Niby do quada ale może jest szansa by coś takiego zastosować w fazerce lub kocie.
Orientuje się ktoś czy problemem będzie zamontować zegary od fz6 s2 do fz6 ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-09 23:07:53 
electronic supersonic

Dołączył(a): 2008-08-04 21:17:27
Posty: 1710
Lokalizacja: Koło Koła
Płeć: Mężczyzna
GG: 1045321
Telefon: czarny
Obecne moto: Tiger 1050
Panowie jako ze moja metoda wykrywania biegu jest mniej inwazyjna ale może być mniej dokładna rozejrzałem się i wydaje mi się ze jest możliwość przerobienia czujnika luzu tak żeby bez problemu pokazywało biegi precyzyjnie.Dlatego prośba do was czy ktoś ma rozebrany silnik w stopniu umożliwiającym zrobienie zdjęć czujnika luzu i teko (nazwę go tak tymczasowo) bolca który powoduje świecenie luzu? byłbym wdzięczny.

Prace powoli ale posuwają się.Niestety czas wolny jest ograniczony i dobrze z jednej strony ze jest zima :d


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-10 16:08:14 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2007-06-14 18:49:22
Posty: 622
Lokalizacja: Kraków
Robgie ja próbuje znalezc odpowiedz na pytanie mojego kolegi któru robi takie wskaznki i moze ty Mi odpowiesz... Ile kabli dochodzi do tego czujnika 4 czy 2?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 387 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org