Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-03 19:14:18 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Siemanko koledzy mam pierwszego fz6 z ABS i penego razu hamowalem na asfalcie szczęście tylnym hamulcem i abs nie zadziałał wiec na różnych forach zacząłem szukac jak to sprawdzić no i troche YouTube fory no i doszło do tego że metodą prób i błędów tył zaczął działać przód niestety nie a co gorsze to teraz hamulec tylny trzyma czy to może być zapowietrzony układ i jak zrobić aby przód teraz tez zaczął działać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-03 19:14:18 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-18 21:40:03 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2016-07-31 20:35:39
Posty: 10
Płeć: Mężczyzna
Skype: zyzio..
Również mam wersję z ABS ale nigdy nie miałem problemów...

Pierwsze co to odpowietrz układ, wymień płyn, sprawdź klocki + tarcze .
To czego nie jesteś zrobić sam daj mechanikom w serwisie.
To są hamulce, na tym bym ani nie oszczędzał ani nie bagatelizował.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-18 22:30:24 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Siemanko plyn wymieniłem odpowietrzylem kilka razy i tył chodzi ok ale przodu nie mogę pobudzić do działania ani przez test na zworkę ani przez jazdy godzinami na piachu nie mam juz pomysłu bo wychodzi na to że padła pompa ABS a do tego przy tych testach padł mi akumulator kupiony w lutym tego roku i okazuje sie że mam na wolnych obrotach 12.2volt przekładałem regulator naliecia od kolegi i moj do kolegi i działa dobrze a u mnie nie sprawdzalem alternator opór prąd ladowania i tez jest ok a ladowania nie ma jak powiniemn mieć


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 00:22:30 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 89
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
tutaj chyba wszystko było już powiedziane:

viewtopic.php?f=21&t=19748

Twierdzisz, że masz rozładowany aku, a z tyłu ABS mimo to działa?
coś mi się tu nie zgadza...
Swoją drogą, kontrolka ABS ci świeci jak jedziesz?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 07:42:05 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Controlka gasnie normalnie a od tych testów rozladowalo mi aku i zdziwiłem sie czemu padł skoro byl odpalony wiec zaczęłem szukac i przyczyna ze nie doladowuje tyle ile powinien


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 09:51:59 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 89
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Zmień aku, sprawdź upływność prądu.
Masz jakieś ekstra bajery podłączone? (podgrzewane manetki, gps, alarm, gniazdka itp)
Mam dziwne przeczucie, że ABS jest sprawny tylko nie zawsze się ujawnia tzn. nie zblokowałeś przedniego koła.
Przeprowadź sobie testy, które masz podane w innym temacie o ABS,
jak dalej będziesz twierdził, że problem występuje to jedź do mechanika i powiedz czy coś naprawił.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 10:54:11 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Aku kupilem w lutym tego roku i żadnych dodatkowych bajerów ładowanie mam 12.2 volta tylko mnie jescze zastanawia czy to ma znaczenie bo wcześniej był aku kwas a teraz mam żelowy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 11:16:54 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 89
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Nie jestem fanem akumulatorów żelowych.
Mimo wielu ich zalet, jak wszystko ma też wady np. kiepsko sobie radzą z oddawaniem dużego prądu.
Informacja, że masz żel może być kluczowa.
Wszystko sprowadza się w pierwszej kolejności do podmiany akumulatora.
Sprawdź jak to wygląda z oryginalnym sprawnym kwasowym (nie twierdzę wcale, że obecny żelowy jest uszkodzony)

Ciężko jest teoretyzować i wróżyć na odległość o co chodzi.
Ja się już nie odzywam, niech inni się mądrzą, a najlepiej Ty przeprowadź testy,
szczególnie, że masz kolegę z podobnym sprzętem, mam rację?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 12:23:08 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
No szczerze to juz tylko to mi pozostało do sprawdzenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 16:08:34 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 89
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Zostało Ci jeszcze sprawdzenie analogiem kodu błędu (jeśli jednak jest)
a w międzyczasie szukanie pompy ;p


Ostatnio edytowano 2018-06-19 16:30:24 przez morf&na, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 16:29:02 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Nie bardzo wiem jak sie za to zabrać
Ale poczytam postaram sie doczytać


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 16:42:26 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 89
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Znajdź złącze testowe ABS pod zbiornikiem. (4 piny w kwadracie, może być zatkane zatyczką)
Zewrzyj styki niebieski z czarnym.
Między stykiem zielonym i plusem aku wpinasz analogowy voltomierz.
Wskazówka naparza morsem - odczytujesz długi impuls jako 10, krótki jako 1
sumujesz i masz kod błędu.

Niestety ktoś pisał, że awaria pompy nie objawia się żadnym błędem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 16:53:38 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Symulację juz przeprowadziłem pisalem wyzej że od tej zabawy wyczerpałem aku i tył lapie przód nie. A na wyswietlaczy byly cyfry 11 12 25 41
Jezeli to są błędy to jak je odczytać i skasować

-- 2018-06-19 17:05:27 --

Symulację juz przeprowadziłem pisalem wyzej że od tej zabawy wyczerpałem aku i tył lapie przód nie. A na wyswietlaczy byly cyfry 11 12 25 41
Jezeli to są błędy to jak je odczytać i skasować


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 18:14:44 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 89
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
https://www.youtube.com/watch?v=9yIfH6CiiGM

błąd 11 - brak sygnału z przedniego sensora ABS
błąd 12 - brak sygnału z tylnego sensora ABS
błąd 25 - przedni sensor ABS
błąd 41 - klamka hamulca przedniego

Zdejmowałeś koła? klamka odbija bez problemu?
Błędy sugerują, że może nie być połączenia z sensorami lub ich mocowaniem


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: fz6 abs
PostNapisane: 2018-06-19 18:34:21 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-06-03 18:59:06
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha fz6
Koła nie ściągałem hamulec tylni działa idealnie i abs również a przód koła tez nie ruszalemi tak ja kolega mi polecił postawiłem moto na centralnej stopce na odpalonym moto a kolega zakręcił przednim kolem i kontrolka abs mrugała co oznacza ze czujnik działa i jest kontakt z kompem ale podczas testu tył pompa działa i nogę dobrze odbycha a przód tylko czuć drganie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Administracja forum: admin@motocykl.org