Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-07-28 12:06:03 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-07-28 06:58:26
Posty: 3
Lokalizacja: Sandomierz
Płeć: Mężczyzna
GG: 6160405
Skype: nomercy850527
Obecne moto: Fz6 S2 2008
Witam wszystkich może ktoś doradzi? mianowicie od pewnego czasu przy dłuższej jeździe w miarę szybkiej .. zapala się mi Check jeśli spuszczę z manetki po chwili gaśnie ..
Z motorem nic się nie dzieje nie gaśnie obroty nie falują jest wszystko ok , troszkę poszperałem w internecie i książce serwisowej z błędami wystąpił
d;61 46 wykasowałem go przeczyściłem kostki bo myślałem że przez mycie może gdzieś coś zaśniedziało jak w przypadku długich świateł ale niestety nie przyniosło to rezultatu ...
W następstwie podłączyłem miernik i zaobserwowałem że dłuższa jazda w wysokich obrotach wiąże się z wynikiem ładowania 15.6 i wyżej - moje podejrzenie to regulator napięcia :?: Czy ktoś coś wie w tym temacie ?
Dziękuję pozdrawiam wszystkich jako nowy


Załączniki:
image_01.JPG [40.93 KiB]
Pobrane 190 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-28 12:06:03 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2016-07-28 12:14:14 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 2962
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
GG: 5396190
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Wymień regulator i po problemie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-28 12:22:42 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-07-28 06:58:26
Posty: 3
Lokalizacja: Sandomierz
Płeć: Mężczyzna
GG: 6160405
Skype: nomercy850527
Obecne moto: Fz6 S2 2008
Wojt@s napisał(a):
Wymień regulator i po problemie.





Co mogło być przyczyną uszkodzenia woda ? Kość jest w miejscu gdzie podczas mycia z baku prosto na niego spływa czy może te typy tak mają :)
fz6 z 2008 roku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-28 12:33:39 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2013-02-04 15:11:08
Posty: 438
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
GG: 9684461
Obecne moto: FZS600
DaRiaN mogło ale nie musiało. Bardziej szkodzi mu przegrzanie, bo przed wodą jest zabepieczony.
Regulator napięcia to bardzo wysilony układ elektroniczny, a części elektroniczne mają to do siebie, że ich awaryjność oparta jest na statystyce tu jest przykład o dyskach: https://pl.wikipedia.org/wiki/MTBF
Także to że się zepsuł nie oznacza że coś było nie tak, aczkolwiek nie zaszkodzi sprawdzić instalacji pod kątem zwarć itp.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-28 12:38:57 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-07-28 06:58:26
Posty: 3
Lokalizacja: Sandomierz
Płeć: Mężczyzna
GG: 6160405
Skype: nomercy850527
Obecne moto: Fz6 S2 2008
sasza7 napisał(a):
DaRiaN mogło ale nie musiało. Bardziej szkodzi mu przegrzanie, bo przed wodą jest zabepieczony.
Regulator napięcia to bardzo wysilony układ elektroniczny, a części elektroniczne mają to do siebie, że ich awaryjność oparta jest na statystyce tu jest przykład o dyskach: https://pl.wikipedia.org/wiki/MTBF
Także to że się zepsuł nie oznacza że coś było nie tak, aczkolwiek nie zaszkodzi sprawdzić instalacji pod kątem zwarć itp.



Faktycznie to prawda i po raz pierwszy gdy mi sie zapaliła kontrolka jeździłem wolniutko właśnie po tak jakby placu giełdowym a było upalnie ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-29 10:25:55 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1051
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Mężczyzna
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
to proawdopodobnie to załatwiło temat. jeśli chcesz się zabezpieczyć możesz pomyśleć o jakimś radiatorze jak np do kompa żeby poprawić odprowadzanie ciepła, ale myślę że o ile nie palisz regulatorów garściami, to nie ma sensu kombinować


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-09-13 08:46:14 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-06-16 12:46:40
Posty: 22
Lokalizacja: Płock
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 2008r
Wojt@s napisał(a):
Wymień regulator i po problemie.


DaRiaN - nie wymieniaj bezsensownie, tylko ustal przyczynę!
poniżej masz przykładowy film co i jak:
https://www.youtube.com/watch?v=u1wiYf-nhs4

PS: sprawdź od razu czy Ci akumulator nie spuchł ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-09-13 10:16:51 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 2962
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
GG: 5396190
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
15,6V to wina regulatora który wyprostował prąd ale go nie ograniczył.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-09-14 15:21:28 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2015-01-20 17:32:02
Posty: 75
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer 600 S2
u mnie to samo też zapala się check engine... głupie pytanie :D gdzie znajdę regulator


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-09-14 15:42:42 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-06-16 12:46:40
Posty: 22
Lokalizacja: Płock
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 2008r
Misiek_ napisał(a):
u mnie to samo też zapala się check engine... głupie pytanie :D gdzie znajdę regulator


Między siedzeniem a bakiem ; )
Dodałem foto - patrz gdzie wpięty mam multimetr...
Załącznik:
20160912_183213-1280x720.jpg [344.75 KiB]
Pobrane 88 razy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-09-19 15:11:14 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2015-01-20 17:32:02
Posty: 75
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer 600 S2
dzieki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org