Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-08-13 12:21:21 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-08-13 12:05:59
Posty: 5
Telefon: 723506296
Jestem tutaj nowym użytkownikiem wiec witam serdecznie.
Posiadam motocykl yamaha fz6 s2 z USA (wersja z owiewką) i w najbliższym czasie będę musiał przeprowadzić w nim przegląd który zawsze jest dla mnie mało przyjemny z powodu braku światła postojowego w przednim reflektorze. Diagnosta nie-wiedzieć czemu zawsze się skupia na tym jednym brakującym elemencie, zamiast pochwalić że reszta jest i nawet działa.
Moje pytanie: Czy ktoś z forum miał podobny problem i mógłby mi poradzić jak go rozwiązać bez kupowania nowej lampy? Gdzie wmontować żarówki w taką lampę. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-13 12:21:21 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2018-08-13 17:03:09 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2015-03-27 22:44:10
Posty: 263
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer 04
Nie masz tam gniazd na postojówki? Pokaż zdjęcie tyłu lampy na samym skraju, bez wypełnienia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-13 22:22:06 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Kuchar67 napisał(a):
Diagnosta nie-wiedzieć czemu zawsze się skupia na tym jednym brakującym elemencie, zamiast pochwalić że reszta jest i nawet działa.


:lol: jeśli to żart to w porządku :lol:
a jeśli mówisz na poważnie to nie wiem...
oczekiwałeś nagrody za spełnienie wymogów dopuszczenia do ruchu??

'Hamerykańskie' lampy nie doświetlają prawego pobocza - rozumiem, że dla diagnosty to nie problem?
Kierunkowskazy rozumiem, że nie świecą Ci już na stałe?
Zmiana lampy/odbłyśnika to jedno (moim zdaniem konieczne), ale wiedz, że jeszcze niezbędna jest ingerencja w elektrykę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-13 22:46:06 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-08-13 12:05:59
Posty: 5
Telefon: 723506296
Zdjęcie lamp wstawię dopiero w środę bo teraz nie mam jak.
Kierunki nie świecą...poprzedni właściciel to zrobił wcześniej, lampa jest symetryczna ale myślę że to nie problem bo niektóre motocykle mają symetryczne oświetlenie w wersji na Europe.
A jeśli chodzi o żart to... ja nigdy nie żartuję :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-13 23:03:39 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Kuchar67 napisał(a):
myślę że to nie problem bo niektóre motocykle mają symetryczne oświetlenie w wersji na Europe.

Nie problem jeśli homologacja jest na Europę z ruchem prawostronnym, a tak na pewno nie jest na Twojej.
Wiem, że lampa jest droga (ja zmieniałem swoją na eu) ale kupiłeś moto odpowiednio taniej... no chyba, że nie...

Kuchar67 napisał(a):
A jeśli chodzi o żart to... ja nigdy nie żartuję :D

w takim razie musisz poszukać stacji gdzie chwalą kierowników za spełnienie wymogów i może nawet dają cukierki :p
Daj znać jak znajdziesz, bo u mnie wbijają tylko pieczątki do dowodu rejestracyjnego :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-16 10:52:22 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2068
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
z lampą to generalnie jak morf pisał - mogą ci się przyczepić... ale ja jakoś na angliku nie miewam problemów. z postojówkami - zrkałeś pod czachę? bo nie zdziwiłbym się gdyby były gniazda, były wiązki, tylko żarówek i podłączenia nie było. a jak nie to poszperaj w wątku o gniazdku - tam jest cały opis jak podłączyć gniazdko "po zapłonie" - i podobnie możesz przez przekaźnik jak tam rozwiązać samo doprowadzenie napięcia. wiem pod który bezpiecznik trzeba się wpiąć żebyś miał napięcie zarówno "po zapłonie" jak i na stacyjce w tym ułożeniu co się postojowe mają świecić, więc daj znać jeśli pod czachą nie będziesz miał gotowych kabli to ci pocykam foty/rozpiszę co i jak bo ja sterowanie przekażnikiem na gniazdko mam zrobione tak jak ty powinieneś mieć postojówki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-17 13:02:26 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-08-13 12:05:59
Posty: 5
Telefon: 723506296
Przepraszam za zwłokę ale nie mogłem szybciej. Tak wygląda reflektor od tyłu..wygląda na to że miejsc na dodatkowe żarówki niema:( myślałem nad rozwierceniem tej wypustki w górnej części reflektora i wstawieniem tam żarówek (bez przebicia odbłyśnika) Znalazłem takie oprawki które można by tam po rozwierceniu wstawić(albo z bmw e46 ewentualnie postojowe z jarisa;) ale taki schemat podłączenia byłby mi bardzo przydatny. Pozdrawiam


Załączniki:
IMG_20180817_123405.jpg [1.9 MiB]
Pobrane 195 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-17 14:13:13 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2068
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
Kuchar67 napisał(a):
ale taki schemat podłączenia byłby mi bardzo przydatny. Pozdrawiam

Weekend mam zawalony, ale przypomij się w poniedziałek prywatną wiadomością lub tutaj w temacie to ci rozrysuję co i jak, porobię zdjęcia. samej lampy nie zrobię bo.... mam nakeda, ale resztę spokojnie rozrysuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-17 20:23:29 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
ta wypustka w rogu w europejskich lampach jest slotem na postojówki.
Spójrz jak to wygląda na zdjęciu mojej lampy.
Trzeba by to rozwiercić u Ciebie lub lepiej wypalić lutownicą żeby syf nie wpadł pod klosz.
Postojówki pewnie wystarczy podłączyć do jednego z przewodów od kierunkowskazów.
W "hamerykańskiej" wersji kierunkowskazy świecące stałym światłem pełnią taką rolę.
(powiny być 3 kable, choć możliwe, że ktoś już coś tam uciął).
Sprawdź po prostu na którym przewodzie masz stały + po przekręceniu stacyjki.
Żarówki 5W5 wsadza się w gumową tulejkę i wtyka na miejsce postojówek.
Gniazda żaróweczek możesz sobie kupić choćby od Chińczyków, choć nie wiem czy nie będą za płytko wchodzić.
Schemat elektryczny jeśli potrzebujesz jest w serwisówce. Znajdziesz na forum, albo w odmętach internetu.
Baw się


Załączniki:
IMG_20180530_141313.jpg [771.02 KiB]
Pobrane 175 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-17 22:24:52 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-08-13 12:05:59
Posty: 5
Telefon: 723506296
Morf&na czy mógłbyś zmierzyć otwór na ta postojówkę i wysłać foty oprawki jaka tam jest zainstalowana? Znalazłem takie https://allegro.pl/yamaha-fazer-600-fz6-04-06-oprawka-postojowki-i6999376823.html?reco_id=4c0ab873-a259-11e8-ade0-246e9677fe40&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& niby do starszego modelu ale może będzie pasować. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-17 22:30:16 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
To są te oprawki. Wymiary masz na zdjęciach.
Ja mam FZ6S z 2005 ale S2 ma to samo z tego co się orientuję.


Załączniki:
IMG_20180818_143607.jpg [1.47 MiB]
Pobrane 154 razy
IMG_20180818_143502.jpg [1.28 MiB]
Pobrane 143 razy
IMG_20180818_143346.jpg [1.23 MiB]
Pobrane 142 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-20 12:46:41 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-08-13 12:05:59
Posty: 5
Telefon: 723506296
śruby do mocowania reflektora dla morfa


Załączniki:
IMG_20180820_115358.jpg [1.32 MiB]
Pobrane 129 razy
IMG_20180820_114224.jpg [1.81 MiB]
Pobrane 121 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-08-20 15:30:57 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
super, tak jak myślałem to są te śruby z podkładką.
Wymieszałem wszystkie po tym jak mi pojemniki upadły. Dzięki!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org