Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-09-11 19:21:20 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-09-11 19:16:32
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer
Witam wszystkich,
Mam problem z licznikiem, a konkretnie z prędkościomierzem w motocyklu Yamaha FZ6 Fazer z 2006 roku. Otóż błędy w pomiarze są bardzo duże. Przy wskazaniu licznika 211km/h w rzeczywistości GPS wskazywał 135km/h. Czy ma ktoś pomysł co mogło się popsuć? Czujnik prędkosci czy moze elektronika w liczniku? Miał ktoś taki problem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 19:21:20 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2018-09-11 20:05:50 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 124
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
Może gps pokazuje Ci w milach?
135mph to by wychodziło gdzieś właśnie tyle co mówisz w przeliczeniu na kph
1mph = 1.61kph


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 20:16:29 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-09-11 19:16:32
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer
Nie, GPS ustawiony w kilometrach na godzinę, dodatkowo robiłem test z moją luba która przede mną jechała samochodem 60 km/h i w tym przypadku na liczniku miałem niemal 100km/h. Ewidentnie coś jest nie tak.

-- 2018-09-11 20:32:30 --

Ale zależność faktycznie jest. Tylko dziwne jest to, że licznik jest w km/h A pomimo to jakby sam dodatkowo przelicza odczyt mnożą razy 1,6. Jakby sam sobie obliczal z mil na kilometry. Dzięki temu jadąc 60km/h licznik wskazuję około 97km/h. Tylko jeśli tak faktycznie jest to co jest przyczyną?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:04:21 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
przyczyną usterki jest to, że coś się zjebało :lol:
A tak na poważnie, jak wygląda sytuacja jeśli zmienisz na liczniku wyświetlanie z kmh na mph?
(przytrzymaj select)
Wtedy licznik mimo, że teoretycznie pokazywałby mile na godzinę, wyświetlałby prędkość faktyczną w kilometrach na godzinę ;p
Byłoby to jakieś doraźne rozwiązanie.
Problem zostaje z przebiegiem i jego zapisem zafałszowanych wartości podczas przeglądu technicznego,
ale teraz przebieg też jest pewnie źle zliczany...


Ostatnio edytowano 2018-09-11 21:21:21 przez morf&na, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:09:13 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-09-11 19:16:32
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer
po przytrzymaniu dwóch przycisków jedyne co mogę zmienić to godzinę na zegarze ale nie tryb predkosciomierza. Po przytrzymaniu samego resetu mogę przestawić wyswietlanie zegara na wyswietlanie temperatury zewnętrznej (otoczenia). Nie mogę nijak przestawić formatu prędkościomierza z km\h na mph. Taki mam klimat :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:21:41 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
przytrzymaj select (przed chwilą sprawdziłem)
Jeśli nie możesz zmienić trybu wyświetlania to masz odpowiedź na swoje pytanie dotyczące co się zje.. zepsuło :p


Ostatnio edytowano 2018-09-11 21:25:21 przez morf&na, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:23:31 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-09-11 19:16:32
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer
Po przytrzymaniu select nie dzieje się nic przez duże "N"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:26:01 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
No to jesteś w dużym D, bo licznik kosztuje 1K...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:29:06 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-09-11 19:16:32
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer
Hehe to trochę jak z opinią mechanika który nie wie co się zrabalo więc wymienia wszystko. Myślę że to nie jest wina licznika, a raczej cod z czujnikiem. Zobaczymy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:31:27 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-05-24 22:26:03
Posty: 100
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Obecne moto: nie 1
Mój poprzedni post traktuj wyłącznie jako podtrzymanie konwencji żartobliwej wypowiedzi.
Zepsuty czujnik nie przeszkadzałby raczej w możliwości zmiany kmh na mph
ale masz absolutną rację, zepsute jest "coś" :lol:


Ostatnio edytowano 2018-09-11 21:35:36 przez morf&na, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-11 21:35:22 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-09-11 19:16:32
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer
Spoko. Gdzieś znalazłem post w którym ktoś też miał wersję licznika w której nie mógł zmienić formatu z mph na kmh i odwrotnie. Widocznie są wersje softu bez tej możliwości. Możliwe że dlatego iż motocykl był przeznaczony na rynek holenderski. Możliwe że coś z czujnikiem jest nie tak, zbiera niemal dwukrotnie więcej impulsów... Czy coś :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-12 08:58:40 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1954
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
takie podejrzenie - sygnał z silnika odnośnie prędkości idzie w km/h - ale licznik interpretuje go jako mile i mnoży żeby przeliczyć na kilometry.

jakbyś stosował się do regulaminu i w przywitalni napisał skąd jesteś to może udałoby się zgadać z kimś, zamienilibyście sie licznikami i dałoby się zdiagnozować, ale nikt nie widzi sensu w "przywitalni" i potem możemy co najwyżej strzelać pomysłami w ciemno...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2018-09-12 09:36:32 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2018-09-11 19:16:32
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer
Wybacz, Warszawa drogi kolego...

-- 2018-09-21 16:48:46 --

Temat rozwiązany. Przyczyną problemu dużego zawyzanie prędkości był uszkodzony licznik.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org