Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2020-03-12 19:21:59 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-07-31 10:38:37
Posty: 9
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer FZ6 S2
Witam. Niestety przy dokręcaniu śruby spustowej oleju, strzeliła miska olejowa zaraz przy gwincie. Najprawdopodobniej za dużo siły włożyłem i niestety katastrofa murowana. Stąd niestety jestem zmuszony do wymiany miski olejowej. Mam pytanie czy aby ściągnąć miskę olejową konieczny jest demontaż wydechów? Czy jest możliwość łatwego zdemontowania? Głównie chodzi mi o to czy po odkręceniu śrub jest tam na tyle miejsca aby ją wyciągnąć? Dodatkowo mam pytanie, czy opłaca się spawać taką miskę czy lepiej kupić używkę? Mój motocykl to: Fz6 S2 Fazer 2008 r produkcji. Z góry dziękuję za odpowedź.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-12 19:21:59 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2020-03-12 19:33:35 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 304
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
Używka. Co do demontażu nie pamietam ale ktoś to na forum robił. Sprawdź w ogólno dostępnej serwisówce w Google do fazera.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-12 20:30:57 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-07-31 10:38:37
Posty: 9
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer FZ6 S2
https://allegro.pl/oferta/miska-olejowa ... 8548718005

a taka podejdzie? Z góry dziękuję za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-12 21:03:06 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 304
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
Za taka kasę bym zaryzykował. Jak jeszcze sprzedający da gwarancje rozruchowa to brałbym.
Możesz zapytać na forum kolegę [mention]rhazz [/mention] ile jakiś zamiennik i czy w ogóle jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-12 21:21:00 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2018-01-02 13:54:29
Posty: 159
Lokalizacja: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 s2
peciomu29 napisał(a):
https://allegro.pl/oferta/miska-olejowa-yamaha-fz6-rj14-04-09-8548718005

a taka podejdzie? Z góry dziękuję za pomoc.


Powinna, w tytule jest opis że od RJ14 a to właśnie s2 jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-12 22:43:22 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2019-10-01 16:23:53
Posty: 113
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Tracer 900
peciomu29 napisał(a):
Niestety przy dokręcaniu śruby spustowej oleju, strzeliła miska olejowa zaraz przy gwincie


przepraszam za pouczanie ale takie operacje warto wykonywać kluczem dynamometrycznym (wystarczy najtańszy za 20/30 zł), w manualu masz zawsze podane momenty dokręcania śrub
warto też wyposażyć się nowe podkładki pod korek oleju, wykonane są z profilowanej blachy
no i może przy okazji zmienić korek na taki z magnesem :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-12 23:30:18 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2019-07-31 10:38:37
Posty: 9
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer FZ6 S2
Zawsze dokrecalem na oko i było dobrze, niestety to był te jeden raz za dużo. teraz juz będę dokrecal tylko takim kluczem. z tego co się orientowalem to chyba zammiennikow nie ma. Więc pozostaje uzywka. Pytanie tylko czy konieczny jest demontaż kolektorów, może ktoś coś wie na ten temat? W manualu nie mogę znaleźć takiej informacji. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-12 23:45:23 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 304
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
peciomu29 poka ten manual w którym sprawdzasz ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-13 08:18:08 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2241
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
avalar napisał(a):
peciomu29 poka ten manual w którym sprawdzasz

tu masz 2 wynik googlowania "FZ6 Service Manual" http://www.journey.cz/moto/navody/Yamaha%20FZ6-SS(C)%202004%20Service%20Manual.pdf


peciomu29 napisał(a):
Zawsze dokrecalem na oko i było dobrze, niestety to był te jeden raz za dużo.

jak chyba większość ludzi, klucz dynometryczny kupujesz PO uwaleniu czegoś. u mnie to była pęknięta półka przy mocowaniu lagi. niestety momenty w moto chwilami są tak nierealnie małe, że na oko to ryzykowna zabawa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-13 10:18:15 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-01-13 20:48:01
Posty: 147
Lokalizacja: Polkowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz6 Fazer S2 ABS
Demontaż kolektorów będzie niezbędny. Dokręcając śruby spustowe w miskach aluminiowych zawsze robię to z dużą ostrożnością, tak naprawdę robiąc to kluczem dynamometrycznym ustawiam kilka Nm mniej niż podaje serwisówka (bodajże 43Nm) to już w mojej ocenie dużo, przez 5 lat nigdy mi się korek nie poluzował.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-13 10:21:46 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 626
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
misiakw napisał(a):
niestety momenty w moto chwilami są tak nierealnie małe, że na oko to ryzykowna zabawa.


Amen! Potrzebne siły są czasem tak małe że niektórzy po kliknięciu klucza niedowierzając i tak trochę jeszcze dokręcają "od siebie". Problem dotyczy nie tylko motocykli.

Przez lata obserwuję w pracy jak najwięcej pary w destrukcję wkładają drobne osoby. Wydaje im się że skoro mają mało siły to powinny doyebać na maksa, ile dadzą rady. Jak już trzeszczy to to jest akurat :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-13 13:11:31 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2019-10-01 16:23:53
Posty: 113
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Tracer 900
sfazowany napisał(a):
to już w mojej ocenie dużo

każdy ma swoją teorię a ja uważam, że ma być tak jak podaje producent, mają być 43Nm i ani mniej ani więcej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-13 13:29:44 
Legenda forum

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 2014
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
marcingda napisał(a):
każdy ma swoją teorię a ja uważam, że ma być tak jak podaje producent, mają być 43Nm i ani mniej ani więcej

A ja od ponad 10 lat wymieniam olej sam i zawsze zawsze zakręcam grzechotką 1/2 do miejsca aż śruba przestanie się kręcić - czyli do pierwszego oporu - bez żadnego dociągania.
Co do takich małych sił to chyba najbardziej zdziwiły mnie sprężyny sprzęgłowe które zakręca się kluczem na 8Nm chyba...mocniej można chyba palcami coś dokręcić :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-13 14:19:13 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 626
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
marcingda napisał(a):
sfazowany napisał(a):
to już w mojej ocenie dużo

każdy ma swoją teorię a ja uważam, że ma być tak jak podaje producent, mają być 43Nm i ani mniej ani więcej
Coś się rypie w kodzie forum bo to nie moja wypowiedź była :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-03-13 21:33:24 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-05-23 07:52:53
Posty: 304
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer S2
Cytowanie selektywne chyba ma problemy czasami.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org