Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2020-10-18 22:15:01 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-10-18 22:09:45
Posty: 3
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer FZS 1000
Witam,

problem dotyczy Fazer FZS 1000 z 2005r. Nagle zgasł mi wyświetlacz kilometrów oraz godziny. Licznik prąd otrzymuje. Podświetlanie świeci oraz kontrolki luzu, kierunkowskazów itd. również. Nie wiem czy działa obrotomierz oraz prędkościomierz (nie mam jak sprawdzić teraz). Czy ktoś wie w czym może tkwić problem? Ostatnie modyfikacje jakie wprowadziłem to paski led wokół reflektorów z kierunkowskazem pływającym. Zwarcia nigdzie nie zrobiłem. Całość wykonana jak "książka pisze". Sprawdziłem bezpieczniki pod siedziskiem ale są okej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-10-18 22:15:01 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2020-10-19 10:27:27 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2574
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
najpierw sprawdź błędy na liczniku, potem zerknij czy przypadkiem nie rozpiąłeś jakiejś kostki w instalacji przez co sygnał nie idzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-10-19 10:36:00 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-10-18 22:09:45
Posty: 3
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer FZS 1000
A jeśli akumulator jest rozładowany to może to być przyczyną? Bo podłączyłem go do ładowarki i wskazuje ROZŁADOWANIE. Aktualnie go ładuję bo moto nawet nie odpalę a bawiłem się światłami długo. Kostki sprawdziłem już, jest wszystko wpięte, przewody całe. Błędów nie sprawdzę, ponieważ żaden z dwóch wyświetlaczy nie działa. Oprócz podświetlania. Miernik wskazywał napięcie 11,20 przed podłączeniem do ładowarki. I tak sobie myślę, może licznik nie działa bo prąd za słaby ale to trochę dziwne żeby nic a nic wyświetlacze nie drgnęły.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-10-19 10:45:41 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2574
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
Radek_PL napisał(a):
A jeśli akumulator jest rozładowany to może to być przyczyną?

u mnie jak akumulator był tak rozładowany że komputer w moto nie był w stanie działać, to na ekranie licznika miałem zgłoszony błąd (chyba ERR1 czyli właśnie błąd ECU). Więc albo masz naprawdę solidnie dowalony akumulator, ale tak mocno że aż elektronika licznika nie startuje, albo boś spierdzieliłeś - w jakiś sposób odbierasz napięcie (lub sam prąd) wcześniej i licznik nie dostaje zasilania (może być tal ze podświetlenie ma mniejsze wymagania niż elektronika w liczniku), albo uwaliłeś licznik. tak czy inaczej - bez podładowania (lub podpięcia kablami innedo akumulatora, np z fury) nie sprawdzisz tego, a my przez internet tylko możemy wróżyć z fusów, szczególnie że problem w elektronice wystąpił po grzebaniu w kablach, ale twierdzisz że spięcia nie było i zrobiłeś książkowo (nie znam książki opisujacej montaż ledów w lampach w FZ6, ale może mam niedobory w literaturze)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2020-10-19 11:22:06 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2020-10-18 22:09:45
Posty: 3
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer FZS 1000
misiakw napisał(a):
ale twierdzisz że spięcia nie było i zrobiłeś książkowo (nie znam książki opisujacej montaż ledów w lampach w FZ6, ale może mam niedobory w literaturze)


Hehe, chodziło mi o przewody oraz ich lutowanie i zabezpieczenie przed zwarciem z czymkolwiek a nie jak nie raz widziałem na odpierdziel byle prąd szedł a cała reszta nie ważna :) dobra naładuję aku i zobaczę czy ruszy. Może jak go odpalę to coś to zmieni a jak nie to licznik będę szukać inny. Ledy idą prosto z aku a na przewodzie jest bezpiecznik oraz przełącznik 0-1. Ledy jedynie co to z kierunkowskazów biorą prąd do kierunkowskazu dynamicznego. Licznik całkowicie jest ominięty.

-- 2020-10-19 12:59:00 --

Problem rozwiązany. Faktycznie prądu było tak mało, że liczniki zgasły. Naładowałem troszkę, napięcie skoczyło na 12,06 i odpalił. Liczniki działają. Pozostaje tylko doładować go do pełna i na przyszłość będzie wiadomo. Dzięki za wskazówki, pozdrawiam!

:moto:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org