Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-12-03 12:40:50 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2012-08-05 08:39:48
Posty: 183
Lokalizacja: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna
GG: 4001806
Skype: maciej_pk
Obecne moto: Yamaha FZ1 Fazer
Witam!
Chciałbym zamontować gniazdo zapalniczki/USB u siebie w FZ1. Czy możecie podpowiedzieć gdzie najlepiej je umieścić. Ingerować w owiewkę czy przymocować w inne miejsce? Czy jest sens montować jeszcze "gniazdo zapalniczki" czy tylko USB a może jedno i drugie bo są takie zestawy?
Pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-03 12:40:50 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2016-12-05 21:29:37 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-25 10:31:47
Posty: 38
Lokalizacja: Elbląg
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fz1 Fazer
Ja mam zamontowane gniazdo usb, potrzebne do ładowania telefonu lub nawigacji. Gniazdo zamontowane jest przy stacyjce od strony liczników. A gdzie podłączone do instalacji to nie wiem bo mi to robił mechanik.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-05 23:10:34 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
Jeżeli chcesz gniazdo, to:
1. zadaj sobie pytanie, do czego ci one.
2. Jeżeli ma być to gniazdo tylko USB, to koniecznie po stacyjce, bo bezpośrednio z aku będzie żarło prąd i załatwi ci aku - chyba, że zamontujesz dodatkowy włącznik gniazda.
3. Jeżeli połączone USB/gniazdo standardowe, to pytanie - po co ?? Są przecież przejściówki z normal na USB... i znowu po stacyjce, ale wtedy brak możliwości pkt 4
4. Jeżeli standardowe, to bezpośrednio pod aku, z bezpiecznikiem - możesz wtedy ładować aku i/lub korzystać ze źródła prądu...

5. Zamontuj tam, gdzie dla ciebie będzie najwygodniej :) Ja zainstalowałem w wypełnieniu normalne gniazdo, bezpośrednio pod aku, przez bezpiecznik...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-05 23:52:19 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2014-08-17 12:43:43
Posty: 848
Lokalizacja: Przemyśl
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer
maciej_pk
cześć, interesujący temat poruszyłeś. No ja z racji tego, że jeżdżę na wakacje pod namiot i bez prądu temat ładowania muszę mieć obadany. Z mojego doświadczenia najlepiej jest mieć podwójne USB z hermetycznym zamknięciem i najlepiej podłączone pod zapłon jak koledzy wspominają. Kluczowa sprawa po co Ci zasilanie w motocyklu, ile odbiorników tego prądu potrzebujesz i o jakim natężeniu. Ja np. jadę praktycznie zawsze z yanosikiem i często z automapa z czego wynika, że żeby utrzymać przy życiu i naładować twlefon muszę mieć te 2A. Ładuje też baterie do GoPro przez USB w czasie jazdy, ładuje tablet żeby mieć łączność że światem. Tak więc praktycznie teraz mam 2 gniazda USB w motocyklu, jedno podwójne schowane w czaszy głęboko gdzie nawet go nie widać. Drugie na hermetycznej złączce pod kanapą, w razie potrzeby podładuje coś w tankbagu jeśli przednie gniazda mam zajęte lub podłączę prostownik żeby wspomóc akumulator. Moim zdaniem wtyczka zapalniczki jest zbyt duża i mało uniwersalna względem USB, wszystko jednak zależy od tego co będziesz chciał z tym robić, ile i jakie urządzenia podłączyć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 00:18:09 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2012-08-05 08:39:48
Posty: 183
Lokalizacja: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna
GG: 4001806
Skype: maciej_pk
Obecne moto: Yamaha FZ1 Fazer
Myślałem korzystaniu z telefonu ewentualnie nawigacji więc podwójne USB (o dwóch rożnych Amperażach) powinno wystarczyć. A jeśli chodzi o to podpięcie pod stacyjkę to najlepiej w którym miejscu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 10:29:30 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
Jedna uwaga...
W swoim poprzednim moto zamontowałem "uniwersalne gniazdo" na kierze, z wyjściem USB i standardowym obok...
I tu zonk, bo gniazdo mimo podłączenia bezpośrednio pod aku nie dawało nawet 1A - nie mówiąc już o 2A, co dzisiaj jest minimum...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 10:31:41 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2012-01-29 15:38:22
Posty: 1073
Lokalizacja: Szprotawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 697 226 949
Obecne moto: fzs 600 fazer 2000r
A ja mam zwykle gniazdo zapalniczki, jadąc pod namiot zawsze biorę pompowany materac i pompki na 12v nie muszę dmuchać a do ładowania tel czy navi mam ladowarki

sony m4 aqua


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 10:35:26 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
J@ck napisał(a):
A ja mam zwykle gniazdo zapalniczki, jadąc pod namiot zawsze biorę pompowany materac i pompki na 12v nie muszę dmuchać a do ładowania tel czy navi mam ladowarki

sony m4 aqua


I zawsze możesz podłączyć prostownik, bez rwania kanapy... zupełnie jak ja :)
...i takie rozwiązanie zdecydowanie polecam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 13:16:01 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2012-08-05 08:39:48
Posty: 183
Lokalizacja: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna
GG: 4001806
Skype: maciej_pk
Obecne moto: Yamaha FZ1 Fazer
Piwek napisał(a):
J@ck napisał(a):
A ja mam zwykle gniazdo zapalniczki, jadąc pod namiot zawsze biorę pompowany materac i pompki na 12v nie muszę dmuchać a do ładowania tel czy navi mam ladowarki

sony m4 aqua


I zawsze możesz podłączyć prostownik, bez rwania kanapy... zupełnie jak ja :)
...i takie rozwiązanie zdecydowanie polecam.


I wtedy bezpośrednio kable do aku oczywiście z bezpiecznikiem po drodze?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 13:31:33 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
Tak, ale tylko w wypadku zwykłego gniazda. Jak gniazdo z USB, to dodatkowo przez przełącznik na +. Włączasz, kiedy używasz...
Przełącznik zwykły... nic specjalnego. Ma tylko dawać połączenia na plusie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 13:43:55 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2012-08-05 08:39:48
Posty: 183
Lokalizacja: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna
GG: 4001806
Skype: maciej_pk
Obecne moto: Yamaha FZ1 Fazer
Założę zwykłe gniazdo a jak będę potrzebował USB to wsadzę przejściówkę na USB.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-06 16:31:54 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2011-11-18 19:30:31
Posty: 443
Lokalizacja: PL- opolskie/Klb | CH- raj dla motocyklistów:)
Płeć: Mężczyzna
GG: 1082129
Telefon: Galaxy S6
Obecne moto: FZ1 S
maciej_pk napisał(a):
Założę zwykłe gniazdo a jak będę potrzebował USB to wsadzę przejściówkę na USB.


Ja też tak mam i jest ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-12-07 12:41:28 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2016-01-31 22:18:37
Posty: 175
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: NJU Mobile
Obecne moto: FZ6
Ja też tak przez chwilę miałem, ale przejściówka USB była ciulowa, bo nie wyrabiała z prądem na nawigację 5 cali.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-31 16:22:16 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-10-21 12:10:48
Posty: 11
Lokalizacja: Wroclaw
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S1
Podbijam temat,
Grzebie i grzebie i wciaz znajduje to samo. Znaczy sie filmiki i instrukcje podpiecia gniazda USB bezposrednio pod aku.
Z komentarzy na forach widze, jak ludzie opisuja, ze USB bezposrednio podpiete nie jest dobrym rozwiazaniem, bo zre prad nieustannie.
Kilku z Was pisze aby podlaczyc gniazdo "przez stacyjke". Elektryk ze mnie jest taki, jak z koziej dupy traba - pytanie zatem, czy macie moze gdzies pod lapa jakiegos dzialajacego linka do instrukcji (preferowanie filmu moze jakiego), w jaki sposob podpiac to gniazdo "poprzez stacyjke"?

Dzieki

LwG

Grovnic


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-31 16:40:03 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
Nie musisz szukać filmu. Wystarczy, że znajdziesz plus, który jest aktywny po włączeniu stacyjki. Im grubszy będzie ten czerwony zwykle kabelek - tym lepiej.

Ale i tak polecam podpiąć gniazdo bezpośrednio pod aku przez bezpiecznik :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org