Forum Yamaha Fazer, Yamaha Thundercat
http://www.motocykl.org/

Problem FZ1 2009r brak iskry
http://www.motocykl.org/viewtopic.php?f=74&t=23374
Strona 2 z 3

Autor:  j23 [ 2019-06-23 22:45:55 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

mateq3 napisał(a):
Witam. Moto bez licznika kręci tak samo, połączenia wszystkie sprawdzone dopięte itp.

Nie ma prądu na pompę paliwa, dlatego tez pewnie nie ma iskry. Problem w tym ze na drugim zestawie kompa jest tak samo, tez brak prądu.

Macie jakieś pomysły ?

jak komputer skoro na drugim zestawie to samo. sprawdź tę iskrę czy rzeczywiście jej nie ma. potem będziemy szukać dalej. chociaż ja stawiam na brak jakiegoś zasilania,bądź masy.

Autor:  mateq3 [ 2019-06-24 06:25:19 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Iskry brak, zasilania na pompę brak. Paliwo pokazuje normalnie.

Autor:  misiakw [ 2019-06-24 09:16:08 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

a może jakiś fuckup z czujnikiem sprzęgła albo stopki?

też chciałem pisac że Aku bo u mnei w FZ6 to licznik pokazywał błąd komputera a aku było zdechłe, ale jak to zdiagnozowałeś to szukałbym innych powodów - może trzeba przeczyścić styki w killswitchu (zdarzały się takie przypadki), może padł czujnik klamki sprzęgła albo stopki bocznej...

Autor:  mateq3 [ 2019-06-24 11:08:03 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Rozrusznik nie kręci jak stopka złożona

Autor:  j23 [ 2019-06-24 11:26:20 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

czujnik położenia wału. sprawdź styki.

Autor:  mateq3 [ 2019-06-24 15:52:30 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

A gdzie on jest ukryty ?
Panowie a może czujnik przechyłu ?

Autor:  Wojt@s [ 2019-06-26 10:33:56 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

mateq3 napisał(a):
Jak odepne od niego wtyczkę to dalej zegary HI, brak trybu diagnostycznego, brak kontrolki immo. Dalej skłaniam się ku komputerowi i immo.


Weź zrób zworę po wypięciu wtyczki od wyłącznika awaryjnego.

Czujnik położenia wału nie ma znaczenia dla pracy pompy paliwa.

Autor:  j23 [ 2019-06-26 23:49:16 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Wojt@s napisał(a):
mateq3 napisał(a):
Jak odepne od niego wtyczkę to dalej zegary HI, brak trybu diagnostycznego, brak kontrolki immo. Dalej skłaniam się ku komputerowi i immo.


Weź zrób zworę po wypięciu wtyczki od wyłącznika awaryjnego.

Czujnik położenia wału nie ma znaczenia dla pracy pompy paliwa.

I tu byś się zdziwił kolego Wojt@s , a przełącznik awaryjny jak go nazywasz czy nie odłącza tylko czasem zasilania pompy paliwa? Zworka wyjaśni sprawę. Może tu jest inaczej :wink:

Autor:  mateq3 [ 2019-06-27 18:35:37 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Czujnik wału sprawdzony jest OK. Po odpieciu kompa na zegarach wyskakuje error 1, tak ze łączność między zegarami a kompem jest. Już nie wiem czego szukać ☹️.
Zapłon jest odcięty ( iskra, pompa ) + brak możliwości wejścia w tryb diagnostyczny.

Autor:  j23 [ 2019-06-27 22:59:24 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

jak ten czujnik sprawdziłeś? podłączyłeś oscyloskop? chociaż i tak obstawiam brak zasilania jakiegoś. sprawdzaj kabelki.

Autor:  t1studiospl [ 2019-06-29 08:29:11 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Tez sugeruje sprawdzic wiazki. Pewnie sie cos przetarlo i nie przepuszcza sygnalu. Znajomy tak mial w R6 - te same objawy co u autora, wymienil ECU, stacyjke itd i dopiero rozszycie wiazki pokazalo zerwana izolacje i uziemienie jednego przewodu. W serwisowce do FZ1 masz na koniec schemat instalacji.

Autor:  mateq3 [ 2019-06-29 10:39:54 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Pewno tak trzeba będzie zrobic bo już nie mam pomysłów . Tylko w oryginalnym oplocie nie widać żadnych przetarć...

Autor:  glenroy [ 2019-07-01 19:22:34 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

mateq3 napisał(a):
Tylko w oryginalnym oplocie nie widać żadnych przetarć...


Nie musi być nic widać, wystarczy trochę wilgoci i np. na złączach możesz mieć kupę syfu. Z resztą, rozgałęzienia w instalacji prasowane są tak marnymi tulejkami, że mnie szczególnie nie dziwi podatność na problemy z elektryką. Szczególnie, w moto z UK, czy jakichś nadmorskich prowincji, generalnie, mających styczność z dużą wilgotnością.

Autor:  mateq3 [ 2019-07-01 19:53:20 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Rozbroiłem polowe i zero śladów ☹️

Autor:  Wojt@s [ 2019-07-02 20:25:34 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Weź zrób zworę po wypięciu wtyczki od wyłącznika awaryjnego

Strona 2 z 3 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/