Forum Yamaha Fazer, Yamaha Thundercat
http://www.motocykl.org/

Problem FZ1 2009r brak iskry
http://www.motocykl.org/viewtopic.php?f=74&t=23374
Strona 3 z 3

Autor:  mateq3 [ 2019-07-02 21:03:46 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Moto kręci normalnie tylko zegary świrują (HI, immo nie miga, zmiana km na miłe, zerowanie przebiegu) + brak iskry, napięcia na pompie.

Jak przełącznik awaryjny wyłączony to moto nie kręci a jak włączony to kręci normalnie wiec obstawiam ze jest dobry.

Autor:  Wojt@s [ 2019-07-02 21:41:05 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Sprawdź przejście między plusem z pompy a wtyczką do kompa.
Odepnij wtyczkę od pompy zobacz czy ona zwarcia nie robi.


Jeśli gaszak się tak zachowuje to wszystko z nim okej.

Bezpiecznik fuel injection sprawdziłeś?

Neutral się pali?

Według schematu do fz1 z 2006 aby doszło napięcie do pompy :
- immo
- neutral switch musi się palić
- sidestand switch musi być złożona
- dioda od temperatury czerwona HI nie może się palić

Autor:  mateq3 [ 2019-07-02 22:15:56 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Immo nie swieci wcale
Neutral się pali
Podnóżka działa
Dioda swieci HI

-- 2019-07-02 22:17:09 --

Bezpieczniki wszystkie ok

Autor:  misiakw [ 2019-07-03 09:20:59 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Wojt@s napisał(a):
- dioda od temperatury czerwona HI nie może się palić

mateq3 napisał(a):
Dioda swieci HI

wto mi wygląda na winnego...

Autor:  mateq3 [ 2019-07-03 15:42:39 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Tylko jak odczytać błąd ?

Autor:  Wojt@s [ 2019-07-03 19:36:56 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Za odpalenie diody i wyświetlenie HI odpowiada czujnik temperatury płynu.

Sprawdź opór czujnika temperatury:
Dla 0 stopni powinno być 5,21-6,37 kohm
Dla 80 stopni powinno być 0,29-0,35kohm

Dla otoczenia 20-30 stopni opór powinien być około 3-3,5kohm

Autor:  mateq3 [ 2019-07-06 08:02:49 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Problem rozwiązany. Utlaly kabel w środku wiązki. Dwa tygodnie męki ale się udało.

Autor:  j23 [ 2019-07-06 09:40:58 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

no to super że sobie poradziłeś. czyli jednak kabelki :D

Autor:  mateq3 [ 2019-07-06 10:04:47 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Dokładnie i kupa kasy została w kieszeni.
Wcześniej miałem 2 hornety 600 i ostatnio horneta 900 i takich jaj nie było zeby w oryginalnym oplocie kable korodowaly.
Minus dla yamahy :(

Autor:  pawcio81 [ 2019-07-06 11:33:24 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

Panie oszczędności, i jeszcze raz oszczędności, producent szuka ich gdzie może, trzeba z tym żyć i się przyzwyczaić, u mnie też Yamaha ma w pewnych kwestiach minus, ale nie jest to jedyny producent u którego zauważam problemy, które nie powinny mieć w mojej ocenie miejsca.

Autor:  misiakw [ 2019-07-06 12:10:32 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

pawcio81 napisał(a):
ale nie jest to jedyny producent u którego zauważam problemy, które nie powinny mieć w mojej ocenie miejsca.

to nie widziałeś chyba Harleya w wersji podstawowej prosto od dealera... klasyk czyli odkręcające się srubki to olewka, ale na tylk którego 3 lata temu wygrałem na 2 miesiące to wiązki kabli miejscami luźno wisiały, w innych na trytke pod ramą, bez żadnego maskowania... a przebiegu miał niecałe 400 km...

Autor:  glenroy [ 2019-07-06 15:29:45 ]
Tytuł:  Re: Problem FZ1 2009r brak iskry

mateq3 napisał(a):
Wcześniej miałem 2 hornety 600 i ostatnio horneta 900 i takich jaj nie było zeby w oryginalnym oplocie kable korodowaly.


A pisałem stronę wcześniej, że instalacje w Yamahah to lipa? Miałem u siebie już nie jedną wywaloną z ori oplotu, żeby porobić solidnie połączenia i zabezpieczyć newralgiczne miejsca. Później całość, zamiast w rurkach, zawijałem taśmą tekstylną. Wiązki są porobione tak, że klimat bogaty w wilgoć, typu np. UK, czy jakieś nadmorskie okolice w każdym innym kraju, raczej nie jest czymś, co bezboleśnie znoszą. Z resztą, tuleja szerokości 2mm, w obwodzie, który ciągnie kilka amper i tak dobrze, że to tyle czasu wszystko bezawaryjnie działa :D

Strona 3 z 3 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/