Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-05-06 14:03:33 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-15 13:13:28
Posty: 23
Lokalizacja: Lublin / Ostrowiec Świętokrzyski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600
Ostatnio miałem okazję jeździć z kolegą który ma Hondę VFR i jego światła są dużo lepsze niż u mnie w Fazerze. Zarówno mijania, jak i drogowe. Z mijania zrobiłem patent z przekaźnikiem i drugą lampą - trochę się poprawiło. Ale drogowe nadal słabo świecą.
Czy ktoś montował w FZS 600 dodatkowe światła dalekosiężne? Albo jakieś pomysły co do realizacji? Czytałem opinie, że Hella FF50 lub FF75 są niezłe, ale nie wiem czy to wogóle coś pomoże..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-06 14:03:33 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2012-05-06 14:19:01 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2012-01-29 15:38:22
Posty: 1213
Lokalizacja: Szprotawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 697 226 949
Obecne moto: fzs 600 fazer 2000r
mam nadzieje że ten temat będzie rozwinięty bo też o tym myślałem ale nie wiem czy nie przesadzić z jakimiś dziwnymi lampami


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-06 15:01:06 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-18 20:03:30
Posty: 24
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 fazer
Najpierw oblicz sobie czy starczy ci na takie swiatła mocy bo to dodatkowe 110W raczej takiego zapasu na alternatorze nie będziesz miał
moc alternatora = wszystko co pobiera prąd swiatła podswietlenia ładowanie itd
jesli wyjdzie ci duży zapas to można założyć jesli nie to bedzie kradło prąd z akumulatora a to skończy sie postojem na trasie i to w nocy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-06 15:04:36 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-15 13:13:28
Posty: 23
Lokalizacja: Lublin / Ostrowiec Świętokrzyski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600
I tak raczej nie mam miejsca na dwa światła, więc tylko jedno bym założył a to już tylko 55W. Ci którzy nie mają przekaźnika do drugiego mijania też mają dodatkowe 55W jak drogowe włączą, więc sądzę, że tyle wydoli alternator :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 03:23:54 
Niemowlak

Dołączył(a): 2011-07-15 03:27:06
Posty: 22
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fazer fz1
Z tymi dodatkowymi światłami to uważaj bo alternator może nie być w stanie dać Ci tyle prądu. Ja kiedyś w fzs 600 zmostkowałem (bez stycznika) oba światła i jak pojeździłem trochę z włączonymi światłami mijania i drogowymi to już na postoju musiałem odpalać na zapych. Poprostu 3 naraz świecące żarniki (2 od mijania i 1 od drogowych i jeszcze pozycyjne) to za dużo dla alternatora i w trakcie jazdy wydoiło mi cały akumulator. Wiec bym raczej zainwestował w porządne żarówki albo zestaw xenonów hid czy jak to sie nazywa. Banalnie proste w montażu i efekt zajebisty no i widać 1000 razy lepiej. Jak byś potrzebował jakieś info o tych xenonach to wal na priv. bo nie będe tu zaśmiecał forum. W dwóch motocyklach to miałem zamontowane i niedługo będę montował w trzecim. Kasa nie duża, a naprawdę lepiej widać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 05:37:51 
Człowiek Szafka

Dołączył(a): 2008-12-03 13:04:26
Posty: 2645
Lokalizacja: Pulki k.Puław
Płeć: Mężczyzna
GG: 10005580
Skype: Stoodent_2008
Telefon: 693183962
Obecne moto: VFR 800 FI 2000r
Pomijając fakt że ksenon bez systemu poziomowania jest nielegalny to robotę robi :)
Niestety też miałem "przyjemność" jazdy Fazerem w nocy :( i świateł mu niestety brak...
Po zakupie VFR dopiero się przekonałem co znaczą porządne seryjne światła.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 07:08:19 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-15 13:13:28
Posty: 23
Lokalizacja: Lublin / Ostrowiec Świętokrzyski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600
Dokładnie, ja właśnie dopiero po porównaniu z VFR kolegi doszedłem do wniosku ze muszę coś ze światłami wymyślić..
A xenonu hid nie chce bo o to może polecieć dowód rejestracyjny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 07:52:08 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2009-05-03 09:07:46
Posty: 341
Lokalizacja: dolnośląskie, Przyłęk
Płeć: Mężczyzna
GG: 15918023
Skype: narcyz79
Obecne moto: fzs 600
to może zamiast takiego oświetlenia tradycyjnego wstawić ledy coś typu:
http://www.sklep4x4.pl/sklep/pr/268/140 ... C2%B0.html

oczywiście cena zabija :? ale..... mój kuzyn montował do kłada takie właśnie cuś 3 diodowe polskiego producenta (nazwa wypadła mi z głowy, dla zainteresowanych dopytam) w cenie około 450pln i powiem wam że efekt powala, mają jebnię....ie potężne jak na takie maleństwo. Zostaje tylko kwestia homologacji.... 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 08:32:12 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-15 13:13:28
Posty: 23
Lokalizacja: Lublin / Ostrowiec Świętokrzyski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600
Drogo... I hella jednak ma homologacje


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 10:49:19 
Prawie jak Mistrz Świata

Dołączył(a): 2011-09-05 16:57:28
Posty: 907
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
GG: 2838743
Skype: robciosz
Telefon: 501987157
Obecne moto: FZ6 S2 GT 2008
Hmm ja założyłem Xenony i widzę dużą różnicę, wożę też ze sobą zwykłe żarówki w razie problemu przepnę kostki i dowodu zabrać nie mogą :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 11:05:27 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2012-03-27 16:21:49
Posty: 161
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
GG: 118970
Obecne moto: FZS 600 2002r.
Siedze w temacie LEDów i muszę powiedzieć że cena tego zestawu powyżej to jest jawna kpina. Dioda Cree XM-L która daje maksymalnie ok. 900lm (halogen 55W zgodnie z polskim prawem ma dawać strumień 1000lm, zwykle te tańsze dają ok. 950lm) kosztuje całe 40zł. Do tego optyka za max 20zł i sterownik za 15zł w Chinach (wysyłka gratis) lub w Polsce za powiedzmy 50zł. Jakaś obudowa, trochę pracy i za okolice niecałych 150zł mamy podobną lampkę. :evil:

Edyta:
Zapomniałem o podstawowej sprawie - dioda musi mieć porządne chłodzenie w postaci metalowego radiatora i najlepiej żeby powietrze mogło skutecznie odbierać z niego ciepło. U tokarza wytoczenie takowego to okolice 50zł, można też poszukać radiatora w starym kompie. ;)
Koniec edyty

Jeśli chodzi o "xenony" to palnik 35W pobiera przy stracie (a dokładnie przetwornica pobiera) nawet 140W - przynajmniej te samochodowe. Te typu "slim" do motocykli mają obniżony pobór do ok. 70W. Jeśli do tego ma się zmostkowane dwie lampy to trochę prądu to ssie - dlatego proponuje załączać te światła dopiero po odpaleniu silnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 11:33:13 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-15 13:13:28
Posty: 23
Lokalizacja: Lublin / Ostrowiec Świętokrzyski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600
Dzięki za rady, ale czy lampy które wymieniłem w pierwszym poscie nie nadają się? Nawet jeśli by zamontować tylko jedna sztukę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 17:08:26 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2012-01-29 15:38:22
Posty: 1213
Lokalizacja: Szprotawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 697 226 949
Obecne moto: fzs 600 fazer 2000r
teraz już wiem że nie dość że jak dodam coś więcej to mogę stracić prąd w aku to jeszcze na pewno spalanie pójdzie w górę.
postanowiłem zamówić przekaźnik i będę robił dwa światła na przekaźniku (jak pisałem wymiana na 2 żarówki OSRAM które są ponoć bdb) tak aby nie wyczerpać aku. przy dalekiej podróży jednak odczuwalne będzie 2 światła pewnie jakaś nawigacja i nie wiadomo co z grzanymi manetkami. myślę, że to będzie i tak dużo. Dodam jeszcze że w planach mam zamontowanie SB Radia (na początek do podsłuchu ale to na razie plany).

słyszał już może ktoś o takim szaleństwie CB w fzs?? Dodam że przez moto 10 pkt i 400 zł załapałem

2 lampy + navi + Mantki grzane + (jakieś tam marzenia o) CB Radio nie ma miejsca i możliwości o dodatkowym poborze prądu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 17:31:06 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2010-03-24 16:08:21
Posty: 99
Lokalizacja: Łazy
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer FZS600 2000r
j@ck napisał(a):
....Dodam jeszcze że w planach mam zamontowanie SB Radia (na początek do podsłuchu ale to na razie plany).

słyszał już może ktoś o takim szaleństwie CB w fzs?? Dodam że przez moto 10 pkt i 400 zł załapałem

2 lampy + navi + Mantki grzane + (jakieś tam marzenia o) CB Radio nie ma miejsca i możliwości o dodatkowym poborze prądu


Co do CB na moto spokojnie możesz montować - pobiera dużo mniej prądu (mniej mocy) niż np. manetki grzane. np. moje ma 0,2A na odbiorze (co zazwyczaj się urzywa na moto) i 1,4A podczas nadawania. Ja planuje zapakować je do topbox-a (bedzie dzialać na odbiorze).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-05-07 17:34:18 
Niemowlak

Dołączył(a): 2012-04-15 13:13:28
Posty: 23
Lokalizacja: Lublin / Ostrowiec Świętokrzyski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600
Wróćmy do tematu dodatkowego oświetlenia :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Administracja forum: admin@motocykl.org