Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-06-21 14:16:22 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2016-06-21 14:06:50
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
GG: 1995097
Obecne moto: fz6s 600 2004r
Witam,

posiadam motor FZS6, 600 z 2004 roku. Czy ktoś się orientuje jakie powinny być fabryczne wartości C1 i C2 w ustawieniach CO motocykla ? miałem ustawione na (-22) i (-7) od momentu wyjechania z pewnego serwisu i miałem ciągłe problemy z motocyklem, tzn. było czuć niespaloną benzynę z wydechu, świece czarne i motocykl się dusił i spadały obroty. Tps sprawdzałem i jest sprawny. Jeśli ktoś się orientuje to proszę napisać jakie powinny być fabryczne wartości i do ilu wartości można te liczby zwiększać lub zmniejszać aby nie uszkodzić silnika.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-21 14:16:22 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2016-06-21 16:00:56 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2015-08-05 23:02:08
Posty: 89
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 Fazer
A czy jednorazowe szarpnięcie podczas przyspieszania od hamowania silnikiem lub jazdy na luzie to może być kwestia ustawienia poprawnego tych parametrów?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-21 20:31:06 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2016-06-21 14:06:50
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
GG: 1995097
Obecne moto: fz6s 600 2004r
Powiem tak, kupiłem motor, pojeździłem tydzień czasu (zrobiłem w tydzień 1500km) i było wszystko ok. Pojechałem do autoryzowanego warsztatu yamaha moto 46 w Szczecinie powymieniać: świece, olej, filtry, płyny, układ napędowy + przegląd przedsezonowy. Wyjechałem od nich i pierwsze co się stało to mi motor zgasł na światłach. Teraz jest tak cały czas , motor odpalam, jeżdżę z 30 minut i jest wszystko ok i po 30 minutach zaczynają mi falować obroty, tzn. spadają obroty do 1000, 900 i czasem nawet do 600 i gaśnie. Świece mi wkręcili te co powinny być bo sprawdzałem w instrukcji obsługi..Pojechałem w końcu do nich z reklamacją to motor stał u nich 6 dni i nic nie zrobili, w 6 dzień jak odbierałem go to gościu się nim przejechał i powiedział że wszystko jest ok, że może benzynę wlałem jakąś chrzczoną. To się dzieje tylko jak wciskam sprzęgło, jak jadę i daję gazu to jest ok.

-- 2016-06-24 19:22:08 --

TPS wymieniony, wszystko hula.

Ale ciekawią mnie nadal wartości C1 i C2. Czy możecie w swoich fazerkach sprawdzić jakie macie wartości ? u mnie było ustawione (-22) i (-7) i nie wiem czy takie wartości są standardowe.

Jakby ktoś nie wiedział jak to sprawdzić:
1) trzymamy 2 przyciski przy zegarze jednocześnie wciśnięte
2) przekręcamy kluczyk w pozycje on i trzymamy nadal obydwa przez 8 sekund
3) naciskamy na select i pojawia się opcja CO
4) naciskamy znowu 2 naraz tylko że przez 2 sekundy
5) pojawia się opcja C1 i po naciśnięciu na select pojawia się C2, żeby w nie wejść to analogicznie jak wcześniej wciskamy 2 przyciski naraz 2 sekundy..

-- 2016-06-27 20:51:29 --

UP :moto:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-06 13:30:31 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2015-01-15 19:06:11
Posty: 116
Lokalizacja: Rumia /k.Gdyni
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer ABS
U mnie było C1 i C2 ustawione na 0,
Prze LV podnioslem do +15


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-06 14:08:34 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 1800
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: FZ6N
SzMuD, a w jaki sposób dobrałeś te wartości?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-06 20:13:11 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2016-06-21 14:06:50
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
GG: 1995097
Obecne moto: fz6s 600 2004r
SzMuD napisał(a):
U mnie było C1 i C2 ustawione na 0,
Prze LV podnioslem do +15



No Ty masz nowszy motorek..mój jest z 2004r. to te wartości mogą być inne, no ale i tak dzięki za odpowiedź.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-07 21:16:38 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2015-01-15 19:06:11
Posty: 116
Lokalizacja: Rumia /k.Gdyni
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer ABS
misiakw napisał(a):
SzMuD, a w jaki sposób dobrałeś te wartości?


Mój moto: FZ6 S2 ABS + Leo Vince SBK II + DBkiller + filtr Pipercorss

Po kilku miesiącach od zakupu jak już moto poznałem zauważyłem, że wolne obroty trochę falują, oraz moto przy toczeniu się bez gazu poszarpuje. <- naciąg łańcucha etc. sprawdzone i to nie było to. Zacząłem drążyć temat i trafiłem na amerykańskie forum. Ludzie mieli podobny problem do mojego, tylko wydechy mieli BEZ DBkillera.

Jeden z nich zrobił oraz zamieścił wykres przy różnych nastawach C0 oraz C1 . Im większe było C0 oraz C1 moc była większa . O ile dobrze pamiętam największa była w okolichach ~24, ale to co mnie najbardziej interesowało to falowanie malało i potwierdzili to również inni, wiec postanowiłem zobaczyć u siebie ;)

I tak stopniowo podnosiłem i zatrzymałem się na +15 ;)

Ot cała historia ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 11:43:52 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-04-10 10:08:54
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa / Płock
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 Fazer 05
jak się podnosi te wartości? Mi też trochę falują obroty bez DBkillera.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 14:18:38 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-01-29 00:10:05
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: CB500 97 - FZ6 S2
Masz wyżej w poście jasnepelne84

Ja ostatnio ustawiłem obie na 10 (było po 0), zrobiłem trasę prawie 300km i dzisiaj po tankowaniu zerknę jak spalanie. Sama jazda bez różnicy, ale wydaje mi się że faktycznie przy wolnym toczeniu się za autami na 1/2 jest lepiej i chodzi płynniej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 14:21:36 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2013-04-10 10:08:54
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa / Płock
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 Fazer 05
Ale to guzikiem Select lub Reset zmienia się wartości?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 16:55:19 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2015-01-15 19:06:11
Posty: 116
Lokalizacja: Rumia /k.Gdyni
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2 Fazer ABS
danieleq86 napisał(a):
Ale to guzikiem Select lub Reset zmienia się wartości?


Jak juz wejdziesz w ustawienia np. C1 (uslyszysz"klik" pod bakiem) to naciskasz
Select : w gore ,
Reset: w dół

Aby wyjsc naciskasz dwa naraz przez chyba 3 sekundy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-07-11 18:35:46 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2016-06-21 14:06:50
Posty: 8
Płeć: Mężczyzna
GG: 1995097
Obecne moto: fz6s 600 2004r
Selectem i resetem można zmieniać te wartości. Żeby zapisać trzymamy znowu 2 naraz przez 2 sekundy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org