Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-05-06 08:29:21 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2012-04-02 22:16:27
Posty: 292
Lokalizacja: K-ce
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 01
a propos nakrętki, materiał wideo...

http://www.youtube.com/watch?v=KSlLfqqT ... 4G_09TL0sA

Panowie praktycy. Rok temu sprawdzałem, nakrętka na swoim miejscu, w tym roku wyjadę za granicę i długo nie wrócę, na miejscu też nie będzie okazji zaglądać pod dekiel. Wymienić nakrętkę zgodnie z sugestią z materiału, czy lepiej nie ruszać?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-05-06 08:29:21 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2014-05-06 10:29:46 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2011-04-07 11:14:27
Posty: 447
Lokalizacja: wrowaw albo wawro ;p
Płeć: Mężczyzna
GG: 1660303
Telefon: 512-933-050
Obecne moto: fz6 Fazer S1 2004r
moim zdanie jeśli masz tą oryginalną starą, cieńszą nakrętkę to bym wymienił dla świętego spokoju. Koszt nakrętki z podkładką nie jest zabójczy (jak poszukasz w tym wątku to znajdziesz numer fabryczny yamahy zestawu kitowskiego który ma tą szerszą nakrętkę- zestaw ten kosztuje mniej niż jak kupujesz niezależnie nakrętkę i podkładkę). A jak masz klucz dynamometryczny to wymienisz sobie sam bez konieczności korzystania z usług warsztatu. Więc cały koszt wówczas to zakup podkładki+nakrętka.
Ale zanim zdecydujesz się odkręcić tą co masz to ja bym sprawdził stan gwintu na wałku. Czy już ktoś kiedyś nie miał z tym problemów i czy nie będziesz miał przez to problem z wkręceniem nowej nakrętki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-05-06 13:09:58 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2012-04-02 22:16:27
Posty: 292
Lokalizacja: K-ce
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 01
Chyba tak zrobię, sprawdzę co tam siedzi .... eh znowu zrzucanie gmoli, podnóżka i cała ta zabawa. Z samochodem jak się wyjeżdża nie ma tyle cyrku...

Rozebrałem dzisiaj tę pokrywę, śruba starego typu, ale widać, że nic się tam nie dzieje, jednak zauważyłem, takie coś:

Załącznik:
DSC06063.JPG [1 MiB]
Pobrane 398 razy


Te zębatki z allegro wyglądają trochę inaczej, nie mają tej "ramki" na której opiera się łańcuch u mnie, jeden fragment leżał pod pokrywą. W dotyku jest giętki, miękki, prawdopodobnie jakaś guma, która być może pęka zwyczajnie ze starości?


Czy ktoś może coś doradzić, co się dzieje, rok temu tego nie było. Wymieniać zębatkę, zostawić? W tym roku planuję około 7-8 tys. km (dojazd 900, powrót 900 i na miejscu pewnie lekko 1,5-2k miesięcznie) łańcuch ma jeszcze spory zapas.

https://plus.google.com/103911768474085 ... LaVk4ThpnB


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-05-06 18:30:19 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2011-11-18 19:30:31
Posty: 454
Lokalizacja: PL- opolskie/Klb | CH- raj dla motocyklistów:)
Płeć: Mężczyzna
GG: 1082129
Telefon: Galaxy S6
Obecne moto: FZ1 S
Zębatka wygląda na oryginalną. Taką samą ostatnio zdemontowałem u siebie. U mnie guma była jeszcze cała mimo paru lat i ładnych parę tys.km. Ile masz przejechane?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-05-06 20:02:53 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2012-04-02 22:16:27
Posty: 292
Lokalizacja: K-ce
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 600 01
obecnie niecałe 24 tys. mil, motocykl ze scottoilerem, więc raczej była jakaś niewielka korekta przebiegu, zwłaszcza, że w ubiegłym roku przy mniejszym przebiegu wymieniałem łańcuch rozrządu, bo już lekko dzwonił.

Na tej gumie opiera się łańcuch, więc może stąd te spękania. Nie wiem czy się przejmować, zębatka i zbierak z tyłu nie wygląda źle, łańcuch jest równo wyciągnięty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-07-17 16:27:15 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-02-27 20:10:17
Posty: 39
Lokalizacja: Chotomów/Wawa
Płeć: Mężczyzna
GG: 18809350
Obecne moto: FZS 600
Muszę wymienić przednią zębatkę i mam takie pytanie czy taka będzie dobra ??
http://allegro.pl/ir-zebatka-przednia-1 ... 95349.html
Policzyłem u siebie i zębów wychodzi 15 , a może ktoś zna jakiś sklep w Warszawie gdzie można ją kupić ??
Jutro pojadę do ASO na modlińską zobaczę czy mają i jaka jest jej cena , a jak nie to kupię przez allegro :?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-07-17 23:41:09 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2011-04-07 11:14:27
Posty: 447
Lokalizacja: wrowaw albo wawro ;p
Płeć: Mężczyzna
GG: 1660303
Telefon: 512-933-050
Obecne moto: fz6 Fazer S1 2004r
LukashKominiarz napisał(a):
Muszę wymienić przednią zębatkę ....

z tego co wszyscy 'mądrzy' tego świata mówią i piszą zalecane jest wymiana całego napędu, czyli zębatka przód i tył plus łańcuch. wstawianie nowego łańcucha do starej zębatki i na odwrót (nowej zębatki do starego łańcucha) powoduje szybsze zużycie nowego elementu. Nie jestem mechanikiem ani specem ino przytaczam co mówi tzw "większość". Stąd może zastanów się nad tym i poczytaj....

LukashKominiarz napisał(a):
Policzyłem u siebie i zębów wychodzi 15 , a może ktoś zna jakiś sklep w Warszawie gdzie można ją kupić ??
Jutro pojadę do ASO na modlińską zobaczę czy mają i jaka jest jej cena , a jak nie to kupię przez allegro :?


zadzwoń nie jedź będzie prościej :)

a tak poza tym poszukaj w temacie "serwisówki i instrukcje" jakiegoś manuala do Twojego modelu. Tam z kolei powinieneś znaleźć dokładne info jaką oryginalnie zębatkę montowano. Ewentualnie książka Haynes'a tam też takowe info znajdziesz...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-07-18 11:29:53 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-02-27 20:10:17
Posty: 39
Lokalizacja: Chotomów/Wawa
Płeć: Mężczyzna
GG: 18809350
Obecne moto: FZS 600
Wiesz nie chcę teraz wymieniać całego napędu , wole poczekać do zimny i w tedy zainwestować
Wymienię tą zębatkę i jakoś do końca sezonu wytrzymam , w sumie zrobiłem tylko 800 km :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-07-18 14:13:25 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2014-05-28 00:53:19
Posty: 50
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha FZ6n
Ale z jakiego powodu chcesz ja wymienić?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-07-23 14:51:41 
Niemowlak

Dołączył(a): 2013-02-27 20:10:17
Posty: 39
Lokalizacja: Chotomów/Wawa
Płeć: Mężczyzna
GG: 18809350
Obecne moto: FZS 600
Wypucowałem łańcuch , zębatkę i jest trochę lepiej
Muszę szykować parę stówek i mieć spokój :?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-12-10 22:26:55 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2012-11-28 21:44:14
Posty: 2
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fz6 n
Witam serdecznie
Odgrzeje deczko kotleta,ale dziś postanowiłem zabrać się za czyszczenie napędu (przyznaję,że temat czystości zaniedbałem,ostatnio tylko smarowałem) ,pomyślałem ,że ogarnę również syf pod osłoną zębatki zdawczej(nigdy tam nie zaglądałem) a przy okazji sprawdzę czy owa zębatka jest dokręcona.Po zdjęciu osłony okazało się,że wszystko niby trzyma się kupy,nakrętka ani drgnie.Jedyne co mnie deczko zmartwiło to fakt,iż część gwintu w nakrętce jest niewykorzystane,wygląda to tak:
[ img ]
I takie pytanko do bardziej doświadczonych w temacie, wygląda to poprawnie?Czy może spróbować to dokręcić?Pytanie może dość banalne, ale dopiero "uczę się motocykli" a zrobiłem fz6 ok 13 tys . bez zaglądania pod osłonę(kto wie może i poprzedni właściciel tam nie zajrzał) i skoro teoretycznie wszystko jest ok to nie chciałbym ingerować w to niepotrzebnie :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-12-10 22:50:03 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2012-09-10 12:40:16
Posty: 761
Lokalizacja: GDA.... czwarte miasto :)
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6 S2
Jeśli jak piszesz ani drgnie to w wszystko jest w najlepszym porządku :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-02-15 22:18:50 
Niemowlak

Dołączył(a): 2014-01-21 23:54:50
Posty: 17
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: brak
Panowie gdzie kupić podkładkę do nakrętki na wałku zdawczym ? Zbliża mi się wymiana napędu i nie chce zakładać starej podkładki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-02-15 23:39:12 
Mistrz Polski

Dołączył(a): 2011-04-07 11:14:27
Posty: 447
Lokalizacja: wrowaw albo wawro ;p
Płeć: Mężczyzna
GG: 1660303
Telefon: 512-933-050
Obecne moto: fz6 Fazer S1 2004r
David610 napisał(a):
Panowie gdzie kupić podkładkę do nakrętki na wałku zdawczym ? Zbliża mi się wymiana napędu i nie chce zakładać starej podkładki.


w ASO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-09-23 21:57:48 
Niemowlak

Dołączył(a): 2015-05-01 10:18:36
Posty: 17
Lokalizacja: Stalowa Wola
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: 2004 FZ6 Fazer
Dopisuję się do listy osób, którym w czasie jazdy spadła zębatka...
Załącznik:
1.jpg [189.91 KiB]
Pobrane 206 razy
Załącznik:
2.jpg [192.95 KiB]
Pobrane 191 razy


Zacząłem od przetrzepania wszystkich możliwych stron i okazało się, że nie jestem jedyny z tym problemem. Nie uśmiechała mi się rozbiórka silnika, więc oto co nastąpiło.

1. Dorobiłem sobie 2 nakrętki (jedna na zapas nie wiem po co :P ) ze stali 40H wg poniższego rysunku.
Załącznik:
sprocketnut.jpg [48.18 KiB]
Pobrane 181 razy


2. Narzynką 18x1 poprawiłem gwint (17,3mm średnicy więc słabo)
3. W ruch poszła wkrętarka akumulatorowa (wiertła kobaltowe 5 - 5,5 - 6 - 6,5 - 7mm) - czyli wywiercenie otworu o głębokości 15mm
4. Później gwintowniki M8x1
5. Nakrętka założona z Loctite 248
6. Zębatka
7. Śruba M8x1 dł. 12mm twardość 10,9 z dużą podkładką (również z Loctite 248).

Efekt poniżej. Przejechane ponad 200km i jak dotychczas nie łapie luzów :)
Załącznik:
3.jpg [131.96 KiB]
Pobrane 224 razy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org