Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-10-27 21:28:30 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2014-10-27 21:06:36
Posty: 5
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer 1000
Panowie , mam problem z Fazerem 1000 z 2001roku , nie działa wentylator chłodnicy , po podłączeniu na krotko działa , w aucie gdy wypnę wtyczkę od czujnika temperatury to wentylator działa non stop , tutaj nawet nie drgnie , dodam jeszcze ze nie mam licznika , nie wiem czy bez niego tez ma działać , jeśli tak to proszę o pokierowanie , co sprawdzić


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-10-27 21:28:30 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714

PostNapisane: 2014-10-28 09:33:37 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 1314
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Skype: toperzowy
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
nic, odpalanie wentylatora w fazie to sztuka, ja mam 3 lata i uruchomił się chyba tylko raz ...

Wydajność cieplna układu chłodzenia jest na bardzo wysokim poziomie, nie masz się co przejmować, ten typ tak ma :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-10-28 10:22:22 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2012-12-01 16:35:28
Posty: 322
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: note 8
Obecne moto: FZ1S Fazer
Z tego co mi wiadomo to Toperz ma racje ale jeśli mówimy o FZS 600 co do lytra to znacznie częściej uruchamia się wentylator. W FZS jest trochę inna zasada działania uruchomienia wentylatora na pewno nie uruchamia się wentylator po odpięciu czujnika. Jeśli działa na krótko wentylator to sprawdziłbym rezystancje czujnika temperatury czy jest prawidłowa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-10-28 15:01:06 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2014-10-27 21:06:36
Posty: 5
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer 1000
A wiec tak fazer 1000 ma tak ze po odpaleniu nawet zimnego silnika wlacza sie wentylator i wylacza z chwila wrzucenia biegu , u mnie nie dziala
Czujnik sprawny , ma dwa kable ktore ida prosto do wtyki zegarow , tylko ze niestety niemam zegarow , niewiem jak to sprawdzic , na moje rozumowanie to termowlacznik wysyla sygnal do licznika , a ten dopiero do wentylatora , tak samo gdy swieci sie neutral , ale to tylko noje przypuszczenia , niech mnie ktos poprawi jesli sie myle


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-10-29 09:26:31 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 1314
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Skype: toperzowy
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
oki, to w takim razie poszukaj odpowiedniego przekaźnika, może tak coś zaśniedziało, a bezpieczniki wszystkie sprawdziłeś?

A co zrobiłeś z zegarami?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-10-29 12:57:49 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2014-10-27 21:06:36
Posty: 5
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Fazer 1000
Juź wiem , wczoraj dorwałem Fazera kumpla ( jak zobaczył jak mój Fazer chodzi i co potrafi to zajęło mu tylko 2 tygodnie żeby sobie kupić takiego samego hehehe)
Poczekałem aż jego Fazer zacznie włączać wentylator i wypiolem mu wtyczkę od licznika , i wtedy wentylator już nie działa
Kupilem swojego bez zegarów i owiewek , chciałem kupić to wszystko ale cena części mnie przeraza , wiec zrobię go na streeta , ale zegary muszę kupić , ciekaw jestem tylko jak długo ktoś jeździł bez działającego wentylatora i jaki to miało wpływ na silnik , sam zrobiłem nim 400km z pasażerem w jedno popołudnie , czy powinienem się martwic , rozbierać silnik , czy może zmiana oleju , płynu chłodzącego i jeździć ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-10-30 11:13:35 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2011-06-24 17:57:26
Posty: 1479
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Płeć: Mężczyzna
GG: 7085833
Obecne moto: fzs 1000
zobacz jak wygląda olej....jeśli myślisz o tym, iż mógł Tobie pójść płyn do oleju to po jego kontroli uzyskasz odpowiedz czy takie coś faktycznie miało miejsce....

jeśli olej wygląda normalnie, jego stan jest w normie, pod korkiem nic się nie nagromadziło to raczej jest oki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-19 22:43:28 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-07-18 22:58:22
Posty: 19
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Witam, Odświeżę temat. FZS 1000 stał 3 tygodnie pod chmurą niestety. Nie był odpalany przez ten czas. Dziś go odpaliłem przejechałem się i zauważyłem czerwoną kontrolkę płynu chłodniczego na zegarach. Zapalała się gdy stałem w korku. Wyczaiłem że wentylator się nie włącza. Wcześniej po odpaleniu silnika chodził do momentu wbicia biegu. Teraz nie załącza się wcale. Gdzie tkwić może problem.
Gdzie znajduje się przekaźnik wentylatora i jakiś bezpiecznik? Sprawdziłem bezpieczniki pod siedzeniem i faktycznie znalazłem jeden 10a spalony. Był to drugi od lewej strony. Po wymianie wentylator nadal nie włącza się. Przeruszałe (wypiąłem i wpiąłem) chyba wszystkie kostki i nic nie pomogło. Podpowie ktoś gdzie znajduje się przekaźnik załączania wentylatora?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-19 23:17:50 
Moderator globalny

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3128
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
GG: 5396190
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Sprawdzić na krótko wiatrak.
Prawdopodobnie czujnik uwalony dający sygnał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-06-20 17:22:46 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-07-18 22:58:22
Posty: 19
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Wentylator na krótko działa.
Czy taki czujnik temp może tak z dnia na dzień przestać działać? Da się go jakoś zdiagnozować czy na pewno jest wadliwy? Nowy kosztuje 259zł tak że sporo jak na głupi czujnik płynu. Ten czujnik jest 2 pinowy. Czy to jest tak że jeden pin wysyła info na zegary a drugi na wentylator ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-05-04 00:38:56 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1944
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
Panowie odgrzewam kotleta ale mam ten sam problem i zauważyłem go 2dni temu. W moim fazerze wentylator zawsze odpalał się na N i gasł przy wbiciu jedynki. Po wizycie na serwisie i zrobieniu góry silnika itp pojechałem teraz w trasę. Zrobiłem przez 2dni ponad 1000km i nic się nie działo po czym na Helu stanąłem na wahadle - stałem tam może ze 3min i oświeciła mi się czerwona kontrolka płynu - wentylator nie ruszył więc zgasiłem moto. Po 5min odpaliłem - kontrolka zgasła więc pojechałem dalej i wszystko było ok.
Następnego dnia to samo - zrobiłem 600km i nic po czym zaczął padać deszcz - stanąłem na poboczu żeby ubrać kondon i jak wsiadałem zapaliła mi się czerwona kontrolka - wentylator stoi - ruszyłem z miejsca z ciekawości i po 100m kontrolka zgasła.

Podejrzewam że gdzieś jest problem w kablach, albo stykach bo przed serwisem wszystko było ok. A po przemyśleniu sytuacji stwierdzam że na koniec sezonu wentylator się odpalał - w tym sezonie się nie odpala a moto w zimie stało na serwisie ;)
Inna sprawa że zrobiłęm w tym sezonie już z 5tys km i ten wentylator nigdy nie był mi potrzebny.

Dajcie znać gdzie zajrzeć!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-05-04 00:41:50 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2016-03-01 21:03:14
Posty: 710
Lokalizacja: Warka
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Tiger 1050
Bezpiecznik?
Kontrolka luzu działa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-05-04 01:21:16 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1944
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
tuzmen napisał(a):
Bezpiecznik?
Kontrolka luzu działa?

wszystko działa - bezpiecznika nie sprawdziłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-05-04 12:14:52 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2018-08-01 19:28:01
Posty: 290
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S 2006 ABS
Mogl zastac sie przekaznik wentylatora. Masz jakis multimetr żeby zobaczyc czy na przekazniku pojawia sie sygnal 12V do jego zamkniecia po osiągnięciu wysokiej temperatury? Jesli nie ma sygnalu to mogl pasc czujnik temperatury zalaczajacy wentylator. Normalna sprawa z objawami, jak tylko ruszysz to chlodnica dostaje przewiewu wystarczajacego do zbicia temperatury, w zasadzie gdybys zdemontowal wentylator i nie stal w korkach to nie zauwazylbys jego braku :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-05-06 19:42:54 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2014-04-17 20:05:25
Posty: 69
Lokalizacja: Bytom
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
1 Sprawdź sam wentylator
2 Sprawdź czy napięcie pojawia się na wtyczce wentylatora na postoju - powinno być tak jak miałeś


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org