Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-01-10 17:31:12 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2012-05-06 14:25:00
Posty: 53
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1s
Cześć.
Pytanie jak w temacie, jak sprawdzić ile zostało jeszcze napinacza.
Mam rozkopane moto i przy okazji regulacji zaworów mógłbym w miarę łatwo wymienić łańcuszek rozrządu. Nie wiem jednak czy jest to konieczne, bo nie mam pojęcia ile zostało jeszcze napinacza, czy jest już na ostatnim ząbku czy ma np: jeszcze trzy do końca. Nie chce niepotrzebnie ponosić dodatkowych kosztów. Ma ktoś z Was na to jakiś patent?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-10 17:31:12 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2015-01-10 20:29:07 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3160
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Wymieniaj od ręki, jak już grzebiesz. Ok 170zł łańcuch, kupisz oryginał w aso zakuty, wymiana jak masz wszystko na wierzchu 10 min. I spokój na kolejne 50 tys km lekko jak używasz moto turystycznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-12 11:25:45 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 1323
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
Kark
ile masz przejechane?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-12 15:30:45 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2014-04-17 20:05:25
Posty: 69
Lokalizacja: Bytom
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZS 1000
Też się ostatnio nad tym głowiłem :roll:
z tego co cię doczytałem to należy zmierzyć długość pomiędzy ilomaś (i tu nie pamiętam iloma) ogniwami
ale mi w serwisie Yamaszki w Katowicach powiedzieli że jest jeszcze oki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-12 17:23:27 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2009-05-20 00:22:27
Posty: 388
Lokalizacja: Idzikowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Thundercat
Kark dlaczego nie wykręcisz tego napinacza i nie sprawdzisz ile Ci zostało ząbków??? Nie wiem jak jest w Twoim moto ale skoro zlokalizowałeś napinacz to go sprawdź i będziesz wszystko wiedział:)
Zadaj sobie też pytanie ile sezonów zamierzasz jeździć tym motocyklem. Jeżeli za rok czy dwa bedziesz sprzedawał motocykl a na napinaczu będzie jeszcze trochę do końca to ja bym nie wymieniał.
Każdy ma inne podejście...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-14 17:25:52 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2012-08-01 19:06:38
Posty: 56
Lokalizacja: Halinów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: fzs 1000
dzięki Wojtek za info. Sam się przymierzałem do wymiany łańcuszka, ale chciałem brać rozkuty DID za 240 zł. Po Twoim poście zadzwoniłem do serwisu. Oryginał łańcuszka do FZS zakuty fabrycznie to 140 zł :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-15 10:28:20 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 1323
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
a w FZS nie musisz przypadkiem dołu rozbierać do wymiany rozrządu przy zakutym łańcuchu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-15 12:06:39 
Pryszczaty jeździec

Dołączył(a): 2012-05-06 14:25:00
Posty: 53
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ1s
Toperz
Przejechane mam 36500 :)

grzesiek_73
W serwisówce niestety nie mam nic o mierzeniu długości łańcuszka między ogniwami, jest tylko taki opis http://www.manualslib.com/manual/763431/Yamaha-Fz1-N.html?page=212 :?

Podkopnik
Problem w tym, że napinacz w fz1 jest hydrauliczny. Ma w środku dodatkowo sprężynę która podczas wykręcania napinacza automatycznie wypych boleć napinający na ostatni ząbek więc nie mogę sprawdzić ile było przed wykręceniem :evil:

Jeżeli wszystko ułoży się po mojej myśli to moto zmienił bym w tym roku po wakacjach :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-01-15 15:47:23 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2009-05-20 00:22:27
Posty: 388
Lokalizacja: Idzikowice
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Thundercat
A to zmienia postać rzeczy :) Wiem że to bardzo mało precyzyjny sposób ale sprawdzałeś czy łańcuch odchodzi od zębatek na wałkach??? Chyba jedyną metodą w tym momencie to zmierzenie odległości między tymi pinami.
Ale ciężko znaleźć jakieś informacje.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org