Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2009-07-19 22:48:39 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-19 22:09:32
Posty: 8
Lokalizacja: Jarocin
Witam ;)
Mam od tygodnia fazerka 1000 i moja pszczółka dość szybko się nagrzewa... na ssaniu po chwili załącza się wentylator a bez sania po kilku minutach... czy to jest normalne czy jest coś nie tak??? termostat raczej się otwiera bo czuć jak nagrzewają się wężyki i chłodnica... Mam też pytanie odnośnie zbiorniczka z płynem... czy z tego zbiorniczka płyn jest pobierany do układu czy tylko tam zlatuje gdy w układzie jest go za dużo?

Z góry dziękuję za pomoc :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-07-19 22:48:39 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-19 23:09:58 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3158
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Najpierw sprawdź poziom płynu chłodniczego bo to chyba przyczyna.

Nawet jeśli termostat był zawieszony ( stale otwarty ), to i tak włącznik nie ma prawa dać napięcia na wiatraczek w takiej sytuacji jak piszesz.

Poza tym odpowietrz sobie układ chłodzenia, bo pewnie jest zapowietrzony.

A żeby sprawdzić czy termostat nie jest zawieszony, odpal moto i trzymaj za węże od chłodnicy, jeśli od razu zrobią się ciepłe ( same w sobie a nie od silnika/otoczenia ) to na 100% jest zawieszony, powinny być letnie, i dopiero później termostat powinien otworzyć duży obieg.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-19 23:21:23 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-19 22:09:32
Posty: 8
Lokalizacja: Jarocin
Węże od chłodnicy robia się po dłuższej chwili ciepłe... jeśli chodzi o poziom płynu to jest go mało w zbiorniczku ale po odkręceniu korka tego przy termostacie to płyn jest po sam korek... tzn. pod otór który odprowadza płyn do zbiorniczka... W jaki sposób odpowietrzyć układ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-19 23:34:08 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3158
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
odpalasz moto, po pierwszym otwarciu termostatu pompa wypycha powietrze płynem aż do zbiorniczka wyrównawczego, delikatnie odkręcasz kurek zbiorniczka z płynem, wylatuje powietrze, zamykasz, znowu odkręcasz i tak parę razy, płyn wypiera powietrze które jest od niego lżejsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-19 23:35:20 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3158
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
odpalasz moto, po pierwszym otwarciu termostatu pompa wypycha powietrze płynem aż do zbiorniczka wyrównawczego, delikatnie odkręcasz kurek zbiorniczka z płynem, wylatuje powietrze, zamykasz, znowu odkręcasz i tak parę razy, płyn wypiera powietrze które jest od niego lżejsze. I na nagrzanym poziom płynu musi być na maxie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-19 23:50:00 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-19 22:09:32
Posty: 8
Lokalizacja: Jarocin
ok jutro z rana zaraz spróbuje tak zrobić... zobaczymy czy to coś pomoze. Mam jeszcze jedno pytanie... w tym zbiorniczku pod siedzeniem poziom płynu jest duzo poniżej minimum... uzupełnić go wlewajac do tego zbiorniczka czy przez ten korek koło termostatu? do tego zbiorniczka dochodzi jeden wężyk jeśli dobrze rozumiem to do tego zbiorniczka spływa nadniar z układu tak? sory ale mam to moto od tygodnia i proszę o wyrozumiałość :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-20 15:39:47 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-19 22:09:32
Posty: 8
Lokalizacja: Jarocin
Witam ;)
Dzisiaj rano próbowalem odpowietrzyc ten układ ale chyba jest ok bo płynu jest prawie pod korek... moto po chwili oczywiście robi się ciepły i po kolejnej chwili załącza się wentylator... (ale kontrolka na obrotomierzu nie zapaliła się jeszcze nigdy) Wybrałem się na przejażdzke i podczas jazdy wentylator się nie załacza... dopiero jak zatrzymam się na swiatłach albo jakiś mały postój... dziwi mnie to bo czytałem w innych postach i wszyscy piszą że w ich sprzętach wiatrak załaczył się może 2 albo 3 razy i to w upalny dzień... nie wiem może za bardzos się przejmuje i panikuje... [b]Wojt@a dzięki za odzew na moje pytanie... Pozdrawiam serdecznie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-20 18:45:15 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3158
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Wiesz ja nie wiem jak jest w dużej fazie, ale coś ten Twój włącznik za wcześnie włącza. Moto każde żeby włączył się wentylator, to min parę kilometrów między puchami jadać 10km/h.

Jedyna moja koncepcja to wymiana płynu chłodzącego na świeży, odpowietrzenie układu a jak to zawiedzie to wymiana włącznika ( on jest bimetalowy jeśli mnie pamięć nie myli ) . Znajdź włącznik , spisz z niego numer seryjny i sprawdź w książce, bo może jakiś pajac przełożył z czegoś innego byle było.

Koncepcji wiele ale dojdziemy do tego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-20 19:54:21 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-19 22:09:32
Posty: 8
Lokalizacja: Jarocin
Płyn juz zamówiłem... więc napewno go wymienie... jeśli chodzi o załączenie się wentylatora to w miejscu gdzie jest termostat znajduje się czujnik... czujnik ten zmienia swoją oporność w zależności od temperatury... to jest granica kilku ohmów... w serwisówce jest dokładnie podane ile wynosi przy np 80 stopniach albo 105 stopniach... ale czujnik jest ok bo moto rzeczywiście ostro się nagrzewa i ten wiatrak włącza się poprawnie... Wymienie płyn i zobaczymy co się stanie... Zastanawia mnie dlaczego się tak szybko nagrzewa... wiatrak działa poprawnie bo załacza się gdy się nagrzeje a jak jadę to nie chodzi...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-20 20:14:49 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3158
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
Sprawdź oporność na kablu, najpierw na zimnym silniku, odpal i obserwuj jak rośnie i przy jakiej wartości załącza wentylator.

Wymień płyn i daj znać co i jak:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-25 16:32:24 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-19 22:09:32
Posty: 8
Lokalizacja: Jarocin
Wojt@s rzeczoznawca który dokonywał oględzin mojego moto... również podejżewa że to przegrzewanie się może być spowodowane zbyt ciasnym spasowaniem na panewkach... w tej chwili moto od odpalenia do nagrzania się i załączenia się wiatraka potrzebuje ok 1 minuty... :( człowiek to ma pecha... dałem się zrobić na szaro...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-25 22:15:43 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3158
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
To rzeczoznawca troszku się myli, ale nie ja go będę uświadamiał.

Za ciasne spasowanie panewek przyspieszy ich wyrobienie i zacieranie się sworzni wału, w misce możesz znaleźć drobinki metalu. Ale nie wywoła tak drastycznego wzrostu temperatury, bo to długotrwała akcja.

A wzrost temperatury aż tak duży to złe pasowanie pierścieni uszczelniających ( kompresyjnych ), bo olejowe nie mają nic do rzeczy w tym miejscu .

A co do zrobienia się, to ja się dziwie ludziom że czasem szczędzą 100-150zł by pojechać z mechanikiem na oględziny. Jeżdzę z moimi klientami i powiem tak, 10 min przy moto i znasz całą historię, a takie moto co się za szybko przegrzewa od razu bym odrzucił po sprawdzeniu termostatu czy otwiera na wężach.

Tylko współczuje, a sądź sprzedającego bo to wada ukryta, a następnym razem poproś o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-26 11:55:04 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-19 22:09:32
Posty: 8
Lokalizacja: Jarocin
to nie jest tak że chiałem zaoszczędzić... poprostu nikt ze znajomych którzy się dobrze znają nie miał czasu... no ale nie bedę się tłumaczył... moja wina... Dzięki i pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-28 10:17:51 
Funkiel Nówka

Dołączył(a): 2009-07-27 20:25:35
Posty: 1
Witam w moim Fazer 1000 jest tak samo jak odpale na ssaniu po 1min załacza się wentylator tak samo dzieje się u mojego kolegi.

Ja za to mam inny problem była uszczelniana pompa wodna, gdyż miałem wycieki, ale niestety to nie to nadal wycieka mi płyn nie moge zlokalizować miejsca z którego on ucieka po odpaleniu troche pochodzi i pojawia sie na kolektorze i co za tym idzie obłok pary. Moze ktos doradzi skad ucieka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-07-28 10:48:03 
Legenda forum

Dołączył(a): 2009-07-15 23:58:19
Posty: 3158
Lokalizacja: Łódź/Pabianice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: 79273536dwa
Obecne moto: Yamaha MT-09 Tracer
A węże Ci nie przepuszczają?:> bo nad kolektorem jakby masz chłodnicę, więc węże które doprowadzają ciecz po rozgrzaniu mogą przepuszczać.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org