Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2017-01-03 12:02:55 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 158
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
No mam problem, który spróbuję jakoś racjonalnie opisać.

Podłączyłem/zamieniłem ori lampę tylną na ledową (nie wiem, czy to ma znaczenie) w każdym razie na obu plusach w tej lampie mam PLUS na poziomie 6V przy włączonej stacyjce. Pozycja świeci na wciąż, stop w momencie jego użycia oczywiście...

I teraz - dostałem dodatkowy laserowy STOP, króry podłącza się do instalacji - fajny "gadżecik"... No jak dostałem, to myślę - zainstaluję :)

Po bezpośrednim podłączeniu do instalacji - stop świeci na wciąż - trochę bez sensu, choć jest podpięty pod STOP z lampy...

Myślę - przekaźnik załatwi sprawę... schemat podłączenia poniżej...

[ img ]

Podłączyłem wg schematu i... STOP działa dobrze, zgodnie z zasadami, ale pozycja gaśnie i nie działa...

Co robię źle ?? Gdzie szukać przyczyny ??

A może podłączyć przez rezystor/opornik ??
Doradźcie coś, bo ja już zgłupiałem i za cienki w uszach jestem...

Próbowałem masę do przekaźnika puścić bezpośrednio z aku, ale efekt taki sam: STOP działa, pozycji brak... :-(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-03 12:02:55 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2017-01-03 12:32:10 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 925
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Skype: toperzowy
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
Zrób tak i powinno być git, chyba ze spadek napięci na przekaźniku zakłóci prace pozycji

W robolu ciężko sie ukrywać z takimi rysunkami :)


Załączniki:
IMG_20170103_112739.jpg [837.09 KiB]
Pobrane 81 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-03 12:48:52 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 158
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
Teraz to już nie kumam zupełnie...

Podłączyłem tak:

pod 1 masa lampy i lasera

pod 2 poszedł PLUS z lampy i mostek do 3

pod 5 poszedł PLUS z lasera...

A ty sugerujesz, żebym...
masy zostawił tak, jak są,
2 - zostaje PLUS z lampy
3 - PLUS z aku
5 - PLUS z lasera...

Dobrze zrozumiałem ??


Załączniki:
przekaźnik.jpg [484.28 KiB]
Pobrane 77 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-03 12:55:30 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 925
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Skype: toperzowy
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
No to tak;

1. + ze stopu
2. masa ( obojętne skąd )

3. + z aku
5. do stopu laserowego na +

Masę na stop laser łapiesz jak wyżej skąd chcesz i wg mnie powinno szagać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-03 13:14:04 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 158
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
poz 5 pomijam zupełnie na tym przekaźniku ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-03 13:21:11 
Chop-luftmysza

Dołączył(a): 2012-09-20 09:21:17
Posty: 925
Lokalizacja: Piaseczno
Płeć: Mężczyzna
Skype: toperzowy
Telefon: 609siedem46cztery51
Obecne moto: FZS 600
mea culpa

4 pomijasz, podczas spoczynku ( braku zasilania na sterowaniu pomiedzy 1 i 2 ) jest zwarty z 3.

Odizolować i zapomnieć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2017-01-03 13:24:17 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2016-09-22 10:45:51
Posty: 158
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Telefon: sześć082x6 2x4 2x7
Obecne moto: FZ8
Dobra... teraz chyba kumam...
Zrobię testa i powiem, czy banga... ale na oko powinno :)

-- Śr, 4 sty 2017, 10:30 --

Żadny i żadne podłączenie przekaźnika w dowolnej konfiguracji (a sprawdziłem 3 różne przekaźniki i chyba wszystkie kombinacje podłączenia) nie przyniosły pożądanego rezultatu. Ginie pozycja w najlepszym wypadku i nie pytajcie mnie czemu, bo nie mam pojęcia.

Wracający prąd zatrzymałem do poziomu z 8,20 do 3,60 V za pomocą jednej diody prostowniczej 10A...

[ img ]

Miałem w odwodzie drugą, ale poziom 3,6 V okazał się wystarczająco mały, aby wszystko Zaczęło działać tak, jak powinno...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org