Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2019-11-12 09:09:00 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-10-01 16:23:53
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Tracer 900
Mam pytanie, czy stosując ładowarkę do aku z funkcją "zimowania-podtrzymywania akumulatora" można ją stosować na podłączonym do instalacji akumulatorze. Zawsze na sezon zimowy wyjmowałem aku ale teraz jest taka pogoda, że pewnie od czasu do czasu będę wyjeżdżać więc szkoda wyjmować z moto.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zimowanie akumulatora
PostNapisane: 2019-11-12 09:09:00 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

PostNapisane: 2019-11-12 15:00:58 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1979
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
odepnij aku od instalacji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-12 15:18:27 
Pierwszy wydech regionu

Dołączył(a): 2013-12-07 11:23:36
Posty: 368
Lokalizacja: WWY
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Z1000SX
Wedlug mnie wystarczy jak raz na miesiac podlaczysz ladowarke pod aku.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-12 17:56:10 
Niemowlak

Dołączył(a): 2016-04-03 10:04:04
Posty: 32
Lokalizacja: Tczew
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: FZ6S TRACER 900
Można jak wyżej. u mnie aku wytrzymuje całą zimę bez ładowania


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-13 22:28:33 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 703
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Skype: g_ciesla
Obecne moto: Sprint ST 1050
marcingda napisał(a):
Mam pytanie, czy stosując ładowarkę do aku z funkcją "zimowania-podtrzymywania akumulatora" można ją stosować na podłączonym do instalacji akumulatorze.


Pewnie, że można. Już będzie z 7 lat, jak w ten sposób zimuję motocykle.

rhazz napisał(a):
odepnij aku od instalacji


Tak z czystej ciekawości, w jakim celu? Miało by to sens, kiedy działali byśmy w trybie doładowywania co miesiąc, ale w opcji podłączenia podtrzymania 24/7 na pewno ani akumulator, ani reszta instalacji nie będzie miała nikomu tego za złe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-14 00:35:01 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1979
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
glenroy napisał(a):
marcingda napisał(a):
Mam pytanie, czy stosując ładowarkę do aku z funkcją "zimowania-podtrzymywania akumulatora" można ją stosować na podłączonym do instalacji akumulatorze.


Pewnie, że można. Już będzie z 7 lat, jak w ten sposób zimuję motocykle.

rhazz napisał(a):
odepnij aku od instalacji


Tak z czystej ciekawości, w jakim celu? Miało by to sens, kiedy działali byśmy w trybie doładowywania co miesiąc, ale w opcji podłączenia podtrzymania 24/7 na pewno ani akumulator, ani reszta instalacji nie będzie miała nikomu tego za złe.


jak bedzie skok napiecia, burza, prostownik sie zepsuje w trakcie, to w najlepszym wypadku spali sie instalacja - w najgorszym motocykl, garaz, dom...

ja wyciagam aku calkowicie, niose do cieplego i raz w miesiacu podpinam zarowke na 30min a potem ladowarke. i tak cala zime. i nigdy nie ma problemow z odpaleniem na wiosne :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-14 07:28:55 
Prawie jak Mistrz Europy

Dołączył(a): 2013-11-03 13:05:03
Posty: 703
Lokalizacja: LPU
Płeć: Mężczyzna
Skype: g_ciesla
Obecne moto: Sprint ST 1050
rhazz napisał(a):
jak bedzie skok napiecia, burza, prostownik sie zepsuje w trakcie, to w najlepszym wypadku spali sie instalacja - w najgorszym motocykl, garaz, dom...


Nawet najtańsze prostowniki są zabezpieczone warystorem na wyjściu, nie ma opcji, żeby w wyniku awarii doszło do opisywanej przez Ciebie sytuacji. Jedynie argument burzowy ma tutaj sens, ale...kiedy ostatnio miałeś burzę w zimie? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-15 10:56:28 
Honorowy członek ;)

Dołączył(a): 2010-11-08 15:23:23
Posty: 1979
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Telefon: Note 8
Obecne moto: Kilofazer 2005
glenroy napisał(a):
nie ma opcji, żeby w wyniku awarii doszło do opisywanej przez Ciebie sytuacji.

Wyślę Ci fotkę od kumpla któremu żeberka z regulatora i wiązka zespawała się w jedną zgrabną całość :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-16 19:33:23 
Niemowlak

Dołączył(a): 2019-10-01 16:23:53
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Yamaha Tracer 900
Trochę racja, że się może zjarać. Ładowarkę mam już od pewnego czasu i dopiero teraz podłączyłem kable na stałe do aku ale chyba jednak nie warto się zastanawiać czy garaż przypadkiem nie spłonął ....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2019-11-17 21:11:48 
Legenda forum

Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22
Posty: 2133
Lokalizacja: 3miasto
Płeć: Pół człowiek pół muffin
GG: 2794713
Telefon: my0 k1z 10m
Obecne moto: Yamasaki 1100 fz6er5
prawdę mówiąc ja od lat zimuję tak samo - wyciągam z aku i wsadzam na szafę, zapominam... na początku sezonu przypominam sobie, zdejmuję z szafy , ładuję i do moto.

robię tak bo moto stoi u mnie "pod wiatą" więc zimą jest tam temp. ujemna. jak mieszkałem u rodziców i miałem garaż przy domku, i potem jak miałem garaż podziemny w jednym z wynajmowanych mieszkań to zostawiałem aku w moto, wyciągałem jedynie bezpiecznik od alarmu żeby powoli nie rozładowywać, i było ok - aku zmieniłem 6 lat po kupieniu moto, nie wiem ile było w nim wcześniej...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org