Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-07-27 22:06:41 
Niemowlak

Dołączył(a): 2008-02-17 01:54:22
Posty: 19
Lokalizacja: Mysłowice
Witam!

Jak w temacie...Wczoraj podczas jazdy zauważyłem że zaczyna mi świrować obrotomierz, nie reagował na obroty silnika, na postoju zauważyłem że wskazówka co kilka sekund wskakuje od "0" do "8" tysięcy...i tak w kółko...Trasa nie trasa - dzwonię do kumpla z serwisu Yamahy...no i już wiem! Jest to jakiś kod błędu, dokładnie czujnika rezerwy!, na naszym forum nic nie znalazłem ale żeby się upewnić szukałem dalej.,...

fault code on yzf 600r motorcycle. Rev counter gauge on ignition only gauge reads 0 - 8 within 8 seconds, repeating this constantly

Optional Information:
1997 yamaha YZF 600


this is an error code showing on your
tach. It is for the fuel level warning system.
It has an open circuit somewhere. Either the fuel level sender is bad or the connector is disconnected. It is a small green connector
under the left side of the fuel tank.

Could even be a bad indicator bulb.
Check for any loose connectors, bad grounds,
pinched wires and also loose battery cables.

Jutro jestem ustawiony w serwisie Yamahy...dam cynk co to było i ile zapłaciłem....najlepsze jest to że pomyślałem że i tak muszą ściągnąć na serwisie bak no to wyjeżdzę im paliwo...chyba się przeliczyłem....brakło mi paliwa na trasie dzisiaj z Wisły do Bielska....faktycznie nie działa mi wskaźnik rezerwy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2008-07-27 22:06:41 
admin ręczy i poleca:)

Dołączył(a):2011-10-03
Posty: 714
Lokalizacja: Polska

 Tytuł:
PostNapisane: 2008-07-28 01:06:17 
Legenda forum

Dołączył(a): 2008-04-10 22:54:31
Posty: 3976
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
GG: 1108480
Telefon: Czarny
Obecne moto: YZF 600R
Jak z opisu wynika ze albo czujnik rezerwy Ci padl albo ewentualnie jego jakies podlaczenie. Bylo o tym pisane juz na forum. Pasuje czujnik od bodajze matiza za 10 zl i z tego co pamietam nie trzeba sciagac zbiornika. Ktos to ostatnio robil. Nie daj sie nabic w butelke w serwisie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-07 19:20:24 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2009-01-18 15:07:21
Posty: 248
Lokalizacja: Pniów/Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: YZF600R Thundercat
YZF600RMCE, dzięki, Właśnie nie miałem pojęcia dlaczego obrotomierz zaczął mi tak szaleć, a po prostu miałem ściągnięty bak :) pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-12 16:37:10 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-01-18 12:39:53
Posty: 45
Lokalizacja: Ustka
Ja natomiast mam taki problem, przy 9 tyś obrotów podczas jazdy wzkazówka mi opada do zera i silnik na chwile przerywa !! wie ktos moze jaka jest tego przyczyna??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-12 21:36:36 
Mistrz prostej

Dołączył(a): 2008-08-27 10:57:46
Posty: 116
Lokalizacja: czarne
ja tam bym wolal sam sprawdzic jaka przyczyna wiem ze po rozlaczeniu kostki od baku jest taki objaw wystarczy odkrecic dwie sruby i zakrecic kranik odpiac waz z paliwem i sprawdzic kostke kilka minut roboty zeby sprawdzic co i jak :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-03-17 14:46:21 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-01-05 18:19:46
Posty: 26
Lokalizacja: Połaniec
Witam może mnie też ktoś pomoże.... Mam podobny problem jak kolega tyle że u mnie obroty spadają do 0 i wzrastają do 3 tyś. powtarza sie to co kilka sekund. WIe ktoś jaki to kod błędu????


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-03-18 02:11:34 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2009-01-18 15:07:21
Posty: 248
Lokalizacja: Pniów/Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: YZF600R Thundercat
strojan napisał(a):
Witam może mnie też ktoś pomoże.... Mam podobny problem jak kolega tyle że u mnie obroty spadają do 0 i wzrastają do 3 tyś. powtarza sie to co kilka sekund. WIe ktoś jaki to kod błędu????


W manualu pisze że to "Throttle Position Sensor" ale o co konkretnie chodzi to nie wiem :P

EDIT:
Już wiem: czujnik położenia przepustnicy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-03-18 10:25:38 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-01-05 18:19:46
Posty: 26
Lokalizacja: Połaniec
porcupine napisał(a):
strojan napisał(a):
Witam może mnie też ktoś pomoże.... Mam podobny problem jak kolega tyle że u mnie obroty spadają do 0 i wzrastają do 3 tyś. powtarza sie to co kilka sekund. WIe ktoś jaki to kod błędu????


W manualu pisze że to "Throttle Position Sensor" ale o co konkretnie chodzi to nie wiem :P

EDIT:
Już wiem: czujnik położenia przepustnicy :)


A nie wiecie co może być przyczynął wyskakiwania takiego błędu ???? Dodam jeszcze ze jak wyskaczy ten błąd, a ja zgasze moto i uruchomie ponownie to jest dobrze na dłuższy czas, poźniej znowu po przejechaniu kilkunastu km wyskakuje. Nie dzieje sie to często, ale jednak ..... pomóżcie!!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-06 21:25:49 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-04-01 19:30:55
Posty: 23
Lokalizacja: Skierniewice
Cytuj:
porcupine napisał:
strojan napisał:
Witam może mnie też ktoś pomoże.... Mam podobny problem jak kolega tyle że u mnie obroty spadają do 0 i wzrastają do 3 tyś. powtarza sie to co kilka sekund. WIe ktoś jaki to kod błędu????


W manualu pisze że to "Throttle Position Sensor" ale o co konkretnie chodzi to nie wiem Razz

EDIT:
Już wiem: czujnik położenia przepustnicy Smile


A nie wiecie co może być przyczynął wyskakiwania takiego błędu ???? Dodam jeszcze ze jak wyskaczy ten błąd, a ja zgasze moto i uruchomie ponownie to jest dobrze na dłuższy czas, poźniej znowu po przejechaniu kilkunastu km wyskakuje. Nie dzieje sie to często, ale jednak ..... pomóżcie!!!!


odświeżam temat bo mam ten sam problem i pojawia się on dopiero po przejechaniu dłuższego dystansu (bezpośrednio po uruchomieniu jest ok) Może ktoś mial podobny problem i go rozwiązał??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-06 21:57:36 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Dołączył(a): 2007-09-22 20:05:58
Posty: 1077
Lokalizacja: Ełk
Płeć: Mężczyzna
Obecne moto: Suzuki SV1000S
Z tego co wiem to czujnik położenia przepustnicy trzeba po prostu rozebrać i wyczyścić. Tak robiłem w swoim aucie i komputer przestał pokazywać błąd. Myślę ,że w kocie działa na tej samej zasadzie. Dodam ,że bardzo ważny jest filtr powierza ,bo czego on nie zatrzyma w pierwszej kolejności trafia na przepustnicę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-06 22:39:03 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-04-01 19:30:55
Posty: 23
Lokalizacja: Skierniewice
Dzięki wielkie, moto było niedawno sprowadzone z GB i do filtra powietrza jeszcze nie zaglądałem, ale spodziewam się zastać tam niezły syf. Mam nadzieje że po przeczyszczeniu/wymianie filtra i jak zalecasz wyczyszczeniu przepustnicy problem zniknie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-08 15:30:36 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-04-01 19:30:55
Posty: 23
Lokalizacja: Skierniewice
Dziś wziąłem się za kota. Zdjąłem i wyczyściłem elegancko filtr powietrza, chciałbym to samo zrobić z czujnikiem poziomu przepustnicy, tylko... hmmm... gdzie on się znajduje?? ;p i jak mniej więcej wygląda??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-08 19:56:02 
Zamykacz opon

Dołączył(a): 2008-09-07 15:50:31
Posty: 208
Lokalizacja: Radom/okolice
Płeć: Mężczyzna
GG: 6384638
Obecne moto: yzf600r
jeśli dobrze pamiętam to jest on na czwartym gaźniku z prawej strony między gaźnikiem a ramą. Jest to czarny plastikowy element mocowany na chyba dwie śrubki z którego wychodzi przewód trzy żyłowy wpięty w kostkę.
Tylko nie wiem czy nie będziesz musiał wyjąć gaźników żeby sie do niego dostać bo za bardzo to tam miejsca nie ma :(
pzdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-09 11:30:40 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-04-01 19:30:55
Posty: 23
Lokalizacja: Skierniewice
czy chodzi o to:
[ img ]
jest na nim symbol: 6N25E


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-04-10 10:44:17 
Niemowlak

Dołączył(a): 2009-01-05 18:19:46
Posty: 26
Lokalizacja: Połaniec
Dzięki panowie , narazie sie uspokoiło ze skakającymi obrotami,ale jak problem wróci to będe musiał zabrać się za rozebranie tego i przeczyszczenie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Administracja forum: admin@motocykl.org