Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-12-07 00:02:27 
Prawie jak Mistrz Europy

Siemanko Koledzy mam problem z instalacją radiową w moim autku. Nie było nic, i chcę ją zreanimować tylko mam następujący problem. Ręce już mi opadają i krew pomału zalewa. Mój kabel antenowy wygląda tak:

http://w908.wrzuta.pl/obraz/62rYc2Bkk9y/zdjecie0164

gruby i równolegle do niego cienki...który jest po prostu zakręcony na tej końcówce metalowej. No i teraz opisze jakie są szopki: jak przytknę antenę do końcówki w radiu gra wszystko fajnie, kupiłem przejściówkę (w kształcie literki L) i po podłączeniu szumi, nie ma takiego dobrego sygnału. W trakcie jazdy traciło fale..ogólnie źle. I teraz mam pytanko: ten cienki kabelek przy antenie to zasilanie pod wzmaczniacz antenowy? ponoć jest tak że nieoryginalne radia nie podają napięcia na wzmacniacz...czyli moge sobie ten cienki kabelek z anteny zmostkować z którymś w kostce gdzie jest prąd?. a tak po za tym moja wtyczka wygląda tak:

http://w908.wrzuta.pl/obraz/74gF1N49ukE/zdjecie0165

powiedzcie mi do czego są kable niebiesko-szary i niebiesko-biały? niebiesko biały nie jest podłączony do niczego.

może tu ktoś pomoże bo mi już ręce opadają

PostNapisane: 2010-12-07 00:02:27 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2010-12-07 00:22:03 
electronic supersonic

Telefon: czarny
Obecne moto: XT1200Z
zajrzyj tu
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... dolkab.htm

i będziesz wiedział co i jak

PostNapisane: 2010-12-07 15:11:41 
Prawie jak Mistrz Europy

tak szczerze liczyłem na Ciebie Robgie:)

Tu jedynie uwaga do posiadaczy VW/Skoda z anteną dachową z wbudowanym wzmacniaczem("ogon jamnika"). Antena ta wymaga zasilania przez przewód antenowy. Jak mamy do czynienia z fabrycznym radiem wszytko to jest spełnione. Jeżeli stosujemy inne radio należy zastosować element umożliwiający zasilanie tej anteny (niektórzy nazywają to separatorem antenowym). Kosztuje to od 10 do 30 zł i wygląda jak metalowa rurka zakończona z jednej strony gniazdem antenowym a z drugiej wtykiem antenowym i kabelkiem, który podłączamy do naszego radia - do kabla sterującego anteną automatyczną.

tak ja to wszystko wiem, wyczytałem...ale widziałeś jak wygląda mój kabel antenowy...idzie jakiś kabelek i nie wiem czy to nie jest właśnie zasilanie. Rozumie ze ten kabel mam podłączyć z kablem sterującym antenę z mojego radia? jest problem bo nie wiem który to bo nie mam opisu hehe:D w ostateczności radio zmienię bo te jest takie byle jakie. Ale wytłumacz mi proszę dlaczego jak przykładam kabelek do radia trzymam w ręce radio odbiera ekstra...a jak zakładam wtyczkę już nie ma odbioru:/ sprawdzałem dwie takie wtyczki i efekt ten sam:/

PostNapisane: 2010-12-07 17:19:44 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Czarna
moze daj dodatkowa mase na obudowe ?
kabelek zasilajacy wzamcniacz antenowy spokojnie podlacz pod zaislanie anteny aut..
masz laczona na iso ? poszukaj w necie takeij samej i zobaczysz jak ida kable.
albo podaj model radia

PostNapisane: 2010-12-08 00:24:56 
Prawie jak Mistrz Europy

podłączałem ten cienki kabelek antenowy do auto anteny (niebieski kabel) i nic się nie dzieje..sygnał lichy:/ nie wiem czy ten cienki czzarny kabelek to nie masa.chyba będe musiał kupić seperator i podłączyć go pod ten auto antenowy kabelek. Jeżeli by nie działało mogę podłączyć ten seperator normalnie pod 12V ze stacyjki?

PostNapisane: 2010-12-08 01:26:47 
electronic supersonic

Telefon: czarny
Obecne moto: XT1200Z
ja ci podesłałem ten link w celu ustalenia co na jakim kablu masz we wtyczce, o tym pisałeś w drugiej części postu. Natomiast co do tego kabelka to nie wiem ale skoro masz go połączonego z masą to wątpię żeby to zasilanie było ale powiem szczerze nie miałem z tym do czynienia więc nie che tu teoretyzować.

PostNapisane: 2010-12-08 11:05:41 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZ6 fazer
Chętnie bym pomógł ale się nie znam na tym jedynie co to mogę ci polecić przejechanie się do http://skalik.com.pl/ na mojej wsi :D zrobi ci to od ręki wiadomo za PLN;/

PostNapisane: 2010-12-08 22:20:56 
Prawie jak Mistrz Europy

największy problem jest z tym zę nie wiem do czego jest ten cienki kabelek. Na tej stronie Robgie nie ma niestety oznaczeń z instalacji auta :( prawdopodobnie zostanie mi zakupienie tego seperatora bo inaczej tego nei widze:(

PostNapisane: 2010-12-11 15:36:10 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZS 1000
Witam thundercat_98 kiedyś miałem podobny przypadek że radyjko gubiło fale. Nie było to w aucie marki VW a w Oplu ale do rzeczy. Tak jak mówisz ja również uważam że ten kabel jest od wzmacniacza sygnału i powinien iść pod +12V. Tylko w moim aucie był taki problem że w antenie na dachu podstawie (był umieszczony wzmacniacz ). Niestety przez tyle latek auto było z 91r ząb czasu go tak naruszył że do niczego się już ten wzmacniacz nie nadawał. Po rozebraniu podstawy zastałem tam jeden zielony wykwit i postanowiłem to wszystko wyczyścić i wyrzucić ten wzmacniacz. Ponieważ kabel też był nie za ciekawy a był krótki żeby go przyciąć wymieniłem na nowy. Stwierdziłem że jak mam już tak rozgrzebane auto to kupiłem wzmacniacz chyba za 10 czy 15zł i umiejscowiłem go pod deską rozdzielczą. Była to puszka gdzie wsadzało się antenę a z niej wychodziła przedłużka do radia i kabel pod +12v. Chciałem mieć pewność że będzie wszystko ok. Ale kolega wywalił wzmacniacz dał nowy kabel i też dobrze działało.

Sumując nie każę ci pruć podstawy anteny bo nie mam pojęcia czy w VW tak jest jak w Oplu ale może to ten wzmacniacz jest popsuty i szkodzi zamiast pomagać